KEMER NEREDE?

Dünyanın en önemli online seyahat devlerinden birisi olan TripAdvisor geçtiğimiz günlerde kullanıcılarına danışarak seçtiği en iyi destinasyonları açıkladı. Avrupa ölçeğinde İstanbul ilk 10'a girerken, maalesef dünya sıralamasında Türkiye kendine yer bulamadı. Ya Türkiye sıralamasında ne oldu diye soracak olursanız?

Türkiye sıralamasında ise ilk üçü İstanbul, Marmaris ve Antalya paylaştı. Yani Antalya 3. Sırada yer aldı. Kültür başkenti İstanbul’un birinciliğini anlayabiliyoruz ancak Antalya’nın listenin 3. Sırasında olması ve Marmaris’in ise 2. Sırada yer alması açıkçası gözlerden kaçmadı.

Türkiye’nin ilk üçü dışında bir bir de ilk 10 sıraya bakalım. 1- İstanbul 2- Marmaris 3- Antalya 4- Side 5- Göreme 6- Bodrum 7- Dalyan  8- Ölüdeniz 9- Ankara 10- Ürgüp
Antalya’dan sonra Side’nin sıralamaya girdiği listede Antalya’dan başka bir destinasyon görünmüyor. Özellikle son 14 yıldır zamanımın büyük bir bölümünü geçirdiğim Kemer’in adının bu listede yer almaması açıkçası beni çok üzdü. Bu arada son yıllarda turizmde yaptığı atılımlar ile Side’yi buradan alkışlamak istiyorum. Side de zamanında çok büyük sıkıntılar yaşamasına rağmen kısa sürede toparlanarak gerçek kimliğini buldu diyebiliriz.

Gelelim bu listede olmayan Kemer’e!

Kemer Türkiye’nin ilk planlanmış turizm desetinasyonlarından bir tanesi. 1974 yılında dünya bankasından alınan krediler ile oluşturulan ve 1980’li yıllarda turizmde yıldızı oldukça parlak olan bir yer. Her ne hikmetse yıllar geçtikçe artık “Kemer” adı hem bu gibi sıralamalarda yerini kaybetti hem de gönüllerdeki yerini. Bunun nedenini çok iyi sorgulamak gerekiyor?

Günümüzde siyasi çekişmelerin had safhada olduğu ve turizm ve ticaretten çok siyasetin konuşulduğu bir Kemer’in bu listede yer alması da zaten beklenemezdi. Unutmamak gerekir ki, Kemer geçimini Turizmden kazanmaktadır. Her geçen gün kötü yönetilen bir yerel yönetim tarzı; “ Sen yaptın – ben yaptım!” düşünceleri Kemer’i bu hale getiren en önemli etkenlerdir.

Şüphesiz ki; kötü gidişatı tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Bunun yanında bazı esnaflarımızın yaptığı yanlış hareketler, son dönem ortaya çıkan Shoping sorunları ile Kemer’in yeterince lobisinin oluşturulmaması ve sayamayacağım kadar çok neden bu durumu ortaya çıkarmıştır. Yıllarca Kemer’e çok şey katan Avrupalı dediğimiz Alman turist yerini Rus turiste bırakmıştır. Rus turistin de harcaması ortadır.

Daha önce de defalarca yazdığım gibi Kemer’de bir birlik ve beraberlik oluşturulmalıdır. Artık siyasi çekişmeler bir kenara bırakılmalıdır. Başta Belediye Başkanları artık bu siyasi çekişmeleri bir kenara bırakmalı ve kavgadan uzak durmalıdırlar. Önümüzdeki yerel seçimlerde de beldelerin de birleşmesi ile kendisine çok büyük görev düşecek yeni Belediye Başkanına da bu konuda çok görev düşecektir. Kemer’de yerel seçimlerin heyecanı başlarken artık herkes yeni bir yüz arayışına da giriş gözükmektedir.

Turizmcinin ve esnaf arkadaşlarımızın hali zaten ortada. Derhal her kesimin bir arada olacağı buluşmalar gerçekleştirilerek bir sinerji oluşturulmalıdır. Bu oluşum ve birliktelik ile “ Kemer “ adı gündemde her an kalmalıdır. Kemer’de yaşayanların başka bir Kemer’in olmadığı gerçeği ile ekmeğin buradan kazanıldığının bilinci kafala yerleştirilmediler. Kemer her zmaan gündemde olmalıdır. Bunun için basın ve tanıtım konuları çok iyi değerlendirilmelidir. Bunlar olduğu taktirde bu güzelim “Kemer” tekrar atağa kalkacak ve o eski güzlerine, özlem duyduğu günlere geri dönecek ve beklide bu listelerde, liste başı olmasa bile en azından ilk 10’a girecektir.