'KEMER SAHİLLERİ OTEL TAHSİSLERİNDEN VAZGEÇİLMELİ, HALKIN KULLANIMINA AÇILMALIDIR!"'

KEMİAD Yönetim Kurulu adına Başkan Rıza Sönmez basın açıklaması yaptı.

'KEMER SAHİLLERİ OTEL TAHSİSLERİNDEN VAZGEÇİLMELİ, HALKIN KULLANIMINA AÇILMALIDIR!"'

Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği (KEMİAD) Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kemer’in Tekirova, Çamyuva ve Göynük Mahallelerinde bulunan hazine arazilerini turizm yatırımları için tahsis etmesine tepki göstererek konu ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

KEMİAD Yönetim Kurulu adına Başkan Rıza Sönmez, şu açıklamayı yaptı:

"Kemer 1980 li yıllarda Dünya Bankası ile planlı turizm merkezlerinin başında gelmektedir. Ne var ki sahil bandında yatak kapasitesi sınırları öyle aşıldı ki;  Sahil bandında olmayan arka banttaki otellerin dolulukları büyük oranda düşmüş denize ulaşması imkansız hale gelmiştir. Sahil bandındaki otellerde çok iyi olmayan fiyatlarla konaklama sayıları 150 güne kadar çıkmakta iken arka banttaki otellerin, pansiyonların dolulukları çok düşük fiyatlarla 60 gün doluluk sağlamaktadır."

"Resmi Gazetenin 18 Temmuz 2022 tarih 31896 sayılı sayısında Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2022/1 nolu Kamu taşınmazlarının tahsis duyurusu yayınlanmıştır. Konaklama Alanı olarak yapılan tahsisleri kabul etmiyoruz. Personel lojmanı ve günübirlik alan olarak yapılan tahsislere itirazımız yoktur.  Kemer halkının denize gireceği alanlar bir bir elinden alınmaya çalışılmaktadır.  Kemer’de her bölgede konut inşaatları son sürat devam etmektedir. Konut ve pansiyon imar alanlarının da yapıya dönüşmesi halinde halkın ve pansiyon misafirlerinin denize ulaşması imkansız hale gelecektir. Büyük bir planlama hatası yapılmakta turizme sadece sahil bandındaki konaklama tesislerinin değil, tüm Kemer’in turizme katkı sağladığı ve turizmden pay alması gerektiği göz ardı edilmektedir."

"Yeni verilmek istenen tahsisler bu sahil bandındaki diğer otellerin dahi konaklama günlerini azaltacak,  fiyatlarını düşürecektir. Aynı zaman diğer sahil bandındaki otellerle fiyat rekabetine girecektir. Kemer için yeni yatak kapasitesine ihtiyaç yoktur. Arka banttaki oteller, pansiyonlar  esnafımızın ve yeme içme mekanlarının müşteri kaynağıdır. Her geçen gün müşteri sayıları erimektedir. Pansiyonlar personel lojmanlarına dönmektedir. Bu yapılan aynı zamanda esnafımıza, yeme içme mekanlarına da zarar vermektedir."

"Esas olarak olması gereken kalan sahil bantlarını alternatif turizm dikkate alınmalı, nitelikli karavan turizmi ve bungalov tarzı yapılaşmalarla beton olmayan turizmde çeşitlilik sağlanmalıdır. Özetle bu alanlardan  kasıt ilk olarak halkın denize konforla girebileceği hizmet alabileceği plaj ve diğer etkinlik alanlarıdır. Beldibi ve Çamyuva’ya yapılan halk plajları vatandaşa saygının en güzel eseri olmuştur. Bu plajları halka kazandıran Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür ederiz.  İleri ki zamanlarda da kamu yada belediye olarak işletilmeye devam edilmelidir. Bu halk plajlarının aslında görünmeyen bir yönü daha olduğunu gördük ki şöyle; sahil bandında olmayan oteller müşterilerini bu halk plajlarına göndermeye başlamışlardır. Müşterilerin memnuniyeti artmıştır. Artan memnuniyet pansiyon ve diğer arka bant otellerde fiyata yansımış ve daha da yansımaya devam edecektir.  Özellikle Çamyuva’da konaklama alanı tahsisi yerine dere kenarına kadar halk plajının devam edilmesi sağlanarak tüm sahilin, halkın sahili olması sağlanarak bu alanda bir çok eğlence mekanı, oyun alanı, su parkları, piknik alanı, çadır ve karavan alanları ile çeşitlendirilmesi bile tartışmaya açılmalıdır."

"En trajik ve üzücü durum ise Arıtma Tesisi Yenilenmeden yapılan otel tahsisleridir. Yıllardır Kemer’in arıtmalarının yenilenmesi gerektiğini her ortamda söylüyoruz. Arıtmanın yenilenmesi gerektiği bilinmesine rağmen Arıtma için proje yetiştiremeyen kurumlar maalesef ki tahsis konusunda çok hızlı davranıyorlar.  Ülkemize döviz kazandıran güzel Kemer’imizin önce arıtmaya kavuşmadan, arka banttaki konaklama yetersizliği ve dolaylı olarak esnafımıza yansıyan tablolar düzeltilmeden tahsislerin önümüze gelmesini kabul etmiyor ve itiraz ediyoruz."

"Tüm Kemer Halkı olarak ; Turizm Bakanlığı’nın Kemer’e kazandırdığı Beldibi ve Çamyuva’daki halk plajları gibi vatandaşın değerli olduğunu hissettiren uygulamalar gibi yeni uygulamalar beklerken, Kemer’in altyapısı yetersiz iken elektrik kesintileri ile karşılaşırken, pansiyonların lojmana neden döndüğü ile ilgilenilmeden,  Kındılçeşme’nin halka geri kazandırılmasını beklerken, halk plajlarının artırılmasını beklerken, ralli alanındaki otel alanına dönüştürülmesi hatasının düzeltilmesini beklerken, Kemer için çok amaçlı salonları beklerken, elektrik kesintilerine projeler beklerken,  karşımıza yine tahsis çıkması çok manidardır ve bizleri çok üzmüştür. Kemer Sahillerinin artık tahsislere konu edilmesini yanlış buluyoruz, Kemer halkına ve turizmine  faydalı bir iş değildir. Kemer halkına, esnaf ve pansiyonların işlerine zarar verecektir. "

"KEMİAD olarak yıllardan beri çevre ve bu konularda duyarlı olduk, Kındılçeşme’nin halka geri kazandırılması konusunda dava açarak taraf olduk. Davayı kazandık ama maalesef hala halka açılmamıştır, hala takipçisiyiz.  Deniz ve Plajlar sadece konaklama tesislerinin alanları değildir, halkındır. Bölgemizde yapılan konaklama tahsislerinin iptal edilmesini bekliyoruz. Kemer halkı ile birlikte konunun yakınen takipçisi olduğumuzu tüm kamuoyuna ilanen duyururuz."