KESDER BAŞKANI ABDULLAH ÇİLENGİR 'TURİZMDE KİMSE KENDİ İŞİNİ YAPMIYOR'

Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği (KESDER) Başkanı Abdullah Çilengir, ilçede esnafın durumunun hiç iyi olmadığını söyledi. 6-7 aydır ‘mayıs gelecek, sezon başlayacak ve iş yapmaya başlayacağız’ diye beklerken yine büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını hatırlatan Çilengir, “Bilindiği gibi bu bölgenin en büyük sorunu hanutçuluk. Bizler de yüzde 90 Rus turistlere bağımlı olduğumuz için, hanutçuluğun en hat safhada olduğu yer Kemer’dir. Turizmin niye bu kadar kötü olduğunu analiz edecek olursak yanıt çok nettir. Çünkü turizm tekelleşmiştir. Devlet politikası olmadığı için, turizmimizi güçlü seyahat acenteleri yönetmektedir. Bu durumdan hem otelci, hem esnaf, hem de turist mağdur durumdadır” dedi.



DURUM İÇLER ACISI

“Kemer’de durum gerçekten içler acısı” diyen Çilengir, şöyle devam etti: “Çünkü biz Rus’a bağımlıyız. Antalya’nın diğer bölgelerinde örneğin Alanya’da Side’de yüzde 50 Avrupalı turist var ve bunları o kadar kolay kandıramıyorlar. Avrupalıyı free shop’lara bir kere götürünce ikinci kez götüremiyorlar. Tezgah öyle güçlü kurulmuş ki; daha seyahat acentesi uçağı binince müşteriyi ‘otelden dışarıya çıkma, alışveriş yapma, her şey sahte, dışarıya çıkarsan sana tecavüz ederler’ diye uyarmaya başlıyor. Bu şekilde hem ülkemizi, hem insanlarımızı, hem de esnafı kötülemeye başlıyorlar.”

TURİST ESNAFLA BULUŞAMIYOR

İlçeye gelen turistin esnafla bir türlü buluşamadığını iddia eden KESDER Başkanı Abdullah Çilengir, “Müşteri acenteden kurtuluyor, bu kez otel içerisindeki 3-5 deri kıyafet satan shopping’lerin göstermelik mağazalar devreye giriyor. Onlardan kaçıyor bu kez plajdaki kaçak çalışanlar devreye giriyor. Onlardan kurtuluyor, çarşıya çıkacak oluyor, bu seferde sokak acenteleri devreye giriyor. Liman caddesine bir bakın görürsünüz. Bu insanların turizm ile işleri yok, tek dertleri hanutçuluk yapmak. Normalde sokak acentesinin görevi nedir; ören yeri gezisi düzenler, yat turu satmak ama bunlar hanutçuluk yapıyor. Dolayısıyla turistin bu güçlükleri aşarak Kemer’teki esnafla buluşması hiç de kolay değil” diye konuştu.



HERKES HANUTÇU OLDU

Hanutçuluk nedeniyle herkesin mağdur durumda olduğunu ifade eden Çilengir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben büyük resme bakmaya çalışıyorum. Aslında bu işten otelcide çok mağdur. Bu yıl daha yeni konuştum acenteler Kemer’deki her şey dahil 5 yıldızlı otellerden 9 avro’ya oda istemişler. Dolayısıyla acentenin derdi daha çok turist getirmekte. Çünkü free shop’lara yönlendirdikleri her turist başına para alıyorlar. Bunlar talep peşinde ve onun için otelciye ‘ucuz ver’ diye baskı yapıyor. Otelci de yataktan para kazanamayınca ne yapıyor? Başka şeylerden para kazanmaya çalışıyor. Otel içerisinde mağazalar açmaya başlıyor. Sonuçta ne oluyor? Turizmde kimse kendi işini yapmıyor. Turizmin aslında en büyük problemi bu. Taksici hanutçuluk yapıyor, küçük esnaf bile kendi dükkanına gelen müşteriyi alıyor free shop’a götürüyor. Otel içindeki kuaför hanutçuluk yapıyor, otel içindeki hamamcı hanutçuluk yapıyor. Bu bölgede yaşayan herkes hanutçuluktan para kazanıyor. Kimse artık yatırım yapmıyor, herkes kolay para kazanmanın yolunu seçiyor.”



ÇÖZÜM ÇOK NET

Turizmde herkesin kendi işini yapar hale gelmesi gerektiğinin altını çizen Çilengir sözlerini şöyle tamamladı: “Çözüm çok net. Ülkenin turizm politikasının yeniden yapılanması, planlanması ve herkesin kendi işini yapar hale gelmesi lazım. Devlet yasalar çıkaracak ve turizmin tüm birimlerini denetleyecek. Acenteciyi, işini yaparken turist getirirken para kazanabilir hale getirirsen, otelci de o içindeki mağazaya ihtiyaç duymadan yatak kapasitesinden para kazanır hale gelirse o zaman herkes kendi işini yaparsa, o zaman herkes turizmden para kazanır. Herkesi bırakın ülke para kazanır. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti turizmden hak ettiği parayı kazanmıyor.“