KIBRIS 'TA TURİZMİN DUNU-BUGUNU VE YARINI KONULU PANEL YAPILDI

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gözetenleri Derneği (KITUYAD) ''Kıbrıs'ta Turizmin Dünü - Bugünü ve Yarım"" konulu panel düzenledi. Saat 09.30'da Lefkoşa Merit Hotel'de gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını sırasıyla, KITUYAD Başkanı Nazmi Pınar, TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Merit Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Günlüz, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil ibrahim Akça yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye turizm Yazarları ve Gazetecileri Demeği ve Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Demeği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol imzası sırasında bazı katılmışlar, "herkesin sadece konuştuğunu, sektördeki bazı duayenlerin özellikle batini lığını ve konuyla ilgili yetkili merciinin sekör temsilcileri olduğunu çünkü bakanların îaten uzun süreli kalamadığını" yüksek sesle söyleyerek eleştiride bulundu. PINAR Panelin ilk konuşmasını yapan KITUYAD başkanı Nazmi Pınar, bu demeğin KKTC'de gelişen turizmin doğurduğu bir ihtiyaç olduğunu belirterek, turizmle ilgili sağlıklı bilgi akışını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Demeğin 3-4 yıllık bir çalışmanın sonucunda farklı kurumlardan üyelerin katkısıyla vurulduğunu dile getiren Pınar, sivil toplum örgütleri, bürokratlar ve paydaşların ortak katkılarıyla Kıbrıs'ın sesini duyurmaya hazır olduklarını belirtti.

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, turizmin ülkelerin ekonomisinin can daman olduğuna işaret ederek, turizmin barışın sesi simgesi olduğunu vurguladı. Turizmin insanları kaynaştırmasının yalında ön yargıları da yıktığını dile getiren köfteoğlu, geçmişte yaşanan savaşların bile iyi değerlendirilmesi halinde, Çanakkale, Vietnam gibi turizm sektörüne katkı sağlayabileceğini belirtti. KITUYAD ile ortak işler yapmaya hazır olduklarını  ifade eden Köfteoğlu, "Güçlerinizi birleştirirsek her yerde barış ilkesiyle inanıyorum ki Akdeniz Turizm Yazarları Birliği'ni de kurarız" dedi.

Merit Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, demeğin ilk faaliyetindeki konu başlığının önemli olduğuna dikkati çekerek, artık dünü bugünü bırakıp yarına bakmak ve nasıl ilerleneceğine ve getirilerine bakmak gerektiğini söyledi. Kıbrıs'ın Akdeniz çanağındaki bakir, gizemli ve tarihi yapısıyla turizme çok uygun olduğunu belirten Arar, turizmin önünde ulaşım ve tanıtım gibi iki önemli engelin budunluğuna işaret etti. Arar, bürokratik engellerin turizme yapılan en büyük kötülük olduğunu kaydederek, ülkeye gelen turist sayısı 5 milyonu aşınca sektörün de ekonomik refaha kavuşacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm. Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz . sivil toplum örgütlerine ve yaptıkları katkılara önem verdiğini söyleyerek, ülkedeki dünya varlıklarını koruyarak turizmin gelişebileceğini. bunu kaptanlık yaptığı dönemlerde farklı ülkelerde gözlemleme şansı yakaladığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı'yla gerçekleştirdikleri görüşmelerde sağlık turizmi noktasında da yapılabilecekleri değerlendirdiklerini anlatan Gündüz, ülkenin batısına da marina yapmayı hedeflediklerini söyledi. Gündüz, inanç, sağlık, yat gibi alanlarda turizm potansiyeli bulunan ülke için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini ve her türlü katkıya açık olduklarını vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de, Banş Harekatı'na kadar turizmden beklenebilecek bir şey olmadığını ancak aradan geçen zamanda turizm alanında ilerlemeler kaydedildiğini söyleyerek örnekler verdi. 1974 yılında ülke genelinde 50 otel bulunduğunu anımsatan Üstel, turizmin hükümetlerin öncelikli görevlerinden olması gerektiğini vurguladı. Üstel, hükümetin katkısı ve olumlu bakış açısıyla gelecekte 50 bin yatak kapasitesinin hayal olmadığını söyledi. Üstel, stratejik planlamanın önemli olduğunu dile getirerek, sektördeki eksiklikleri sıraladı ve giderilmesi için neler yapılabileceğinin bugünkü panel gibi etkinliklerle değerlendirilebileceğini belirtti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil ibrahim Akça ise, büyükelçi olmadan önce de ekonomi ve turizm konularında çalışarak ülkeyle ilgili tecrübe ve bilgi edindiğini söyledi. KKTC'de doğa, kültür, tarih ve coğrafyanın turizme çok uygun olduğunu ancak, belirsizlik ve artı maliyet gibi konuların ekstra çaba gerektirdiğini anlatan Akça, ulaşım konusunda yaşanan zorluklara da değindi. Akça, ülkede yaşanan sorunların iyi analiz edilmesinin sorunların üstesinden gelmede yardımcı olacağına inandığını belirterek, paneli düzenleyenleri de kutladı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ve gazeteci Hasan Hastürer konuşma yaptı.