KRİZLERE EN ETKİLİ ÇÖZÜM İÇ TURİZMDE!

KRİZLERE EN ETKİLİ ÇÖZÜM İÇ TURİZMDE!
Bursa 2. Turizm Zirvesi'nde ‘Sektör Yöneticileri Gözüyle Bursa’ başlıklı Köfteoğlu’nun yönettiği panele TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, TÜROFED (Türkiye Oteller Federasyonu) Genel Sekreteri Savaş Çolakoğlu, TUREB (Turist Rehberleri Birliği) Genel Sekreteri Nayim Yenice ve Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndan Alattin Karaca konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında Türk turizminin sürekli krizlerle karşı karşıya geldiğini hatırlatan Köfteoğlu, şöyle konuştu: “Bugün Rusya krizini konuşursak yarın bir başka krizi konuşabiliriz. Bence bu krizleri sona erdirecek en etkili çözüm iç turizmdir. Avrupa ülkelerine baktığımızda genel turizm hareketleri içinde iç turizmin yüzde 60 ortalamaya sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de iç turizmi gelmesi gereken noktaya getirdiğimizde, dış kaynaklı krizler turizmi bugünkü gibi fazla etkilemeyecek” dedi.
İç turizmin geliştirmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olan konuşmacılar kendi cephelerinden çözüm önerilerini dile getirdi. TÜRSAB Genel Sekreteri Turizm Bakanlığı bünyesinde bu konuda bir çalışma yapılmakta olduğunu hatırlattıktan sonra “İç turizm pastası 15 milyon liraya çıktı. Seyahate çıkan yurttaşlarımızın yarısı yurtdışına gidiyor. Erken rezervasyon kampanyalarının öne çekilmesi iç turizm hareketlerini daha da canlandıracaktır” diye ekledi.

Emeklilere tatil

TÜROFED Genel Sekreteri, Savaş Çolakoğlu, iç turizmle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi. “İç turizm hareketleri Avrupa'da yüzde 50'lerdeyken, ülkemizde bu rakam yüzde 25-30 civarında bu hareketi daha faal hale getirmek için geçen yıl Ziraat Bankası'yla anlaşma yaptık. Belirli bir birikimi olup Ziraat Bankası'ndan emekli maaşı alanları turizme kazandırmak için tesislerimizin ölü sezonlarında, emeklilerimizi ağırlamak için Ziraat Bankasıyla anlaştık.”
Bursa'da Uludağ gibi muhteşem bir güzellik olduğuna işaret eden Çolakoğlu, “Burada çok güzel tesisler mevcut, ama sadece kış turizmine hizmet ediyor. Yaz döneminde sağlıkla ilgili temiz hava kürü yapmak isteyen emeklilerle ilgili planlama yaptık. Yaz döneminde Uludağ'daki tesislerin açık kalıp emeklileri ağırlaması bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Çinlilere tanıtım yapın

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu Avrupa Turizm Konseyi’nin (ATK) “Çinli Turisti Anlamak” başlıklı bir broşür hazırladığını belirterek şöyle konuştu: “ATK uzmanları yanlarına Avrupalı turistleri alarak her yıl Çin’in bir kentinde bölgelerindeki turizm ve alışveriş imkânlarını tanıtan toplantılar yapıyor. Günümüzde dünyayı gezen 120 milyon Çinli var. Bunların sayısı önümüzdeki yıllarda 500 milyona çıkacak. Bursa’nın sahip olduğu turistik değerler Çinli turiste hitap edecek cinsten. Bursa turizmine yön verenlerin Çinli turiste tanıtıp yapıp onları buraya çekecek girişimlere imza atması gerekiyor.

Kuşbakışı zirve

Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) Cuma günü başlayan 2. Turizm Zirvesi’nde, iki gün boyunca 5 farklı salonda toplam 29 oturum gerçekleştirildi. 29 oturumda sunum yapıp konuşan kişi sayısı da 106 kişiye ulaştı. Konuşmalarda verilen bilgilerde kentin mevcut yatak kapasitesinin 26 bin olduğu, inşası devam eden bittiğinde toplam 6 bin 800 yatak kapasitesine ulaşacak olan 26 yeni tesis daha bulunuyor.

Zirvede gerçekleştirilen mini zirvede katılımcılara sorulan sorular ve yanıtların yüzdeleri ise şöyle belirlendi:

Bursa’nın en önemli sorunu nedir? Tanıtım (% 39) Master Plan yokluğu (% 29) ulaşım (% 25). Bursa’da hangi turizm geliştirilmeli? Tarih ve Kültür Turizmi (% 39), Termal (% 33), Kongre (% 15), Kış (% 12).