KURGA ' KONUT HANUTÇUDAN ALINMAZ '

KURGA ' KONUT HANUTÇUDAN ALINMAZ '
Kurga, “Antalya’da gayrimenkul sektörünün yaz sonu sonu itibariyle daha hızlı olmasını bekliyoruz. En azından böyle bir beklenti içerisindeyiz. Özellikle yabancıların konut almak için çok istekli oldukları Side, Konyaaltı, Kemer ve Lara bölgeleri daha çok öne çıkmış durumda” dedi.

RUSLAR TATİL İÇİN ALIYOR

“Yabancıların konut anlayışı ülkelerine göre değişiyor” diyen Kurga şöyle devam etti: “Örneğin Rusların Türkiye’de ev almalarının ana sebebi daha çok tatil amaçlı. Aldıkları evlerde senede bir ya da iki kez tatil yapıyorlar. Ayrıca Antalya’da yatırım yapmak onlara çok cazip geliyor. Zaten bu evlerin çoğu stüdyo tipi dediğimiz; 1+1 ya da 2+1 dediğimiz apartman tipi şeklinde. Rus pazarında farklı segmentte müşteriler de var. Örneğin villa müşterisi azımsamayacak düzeyde. Özel mülkiyet, bağımsız villa müşterisi de bir hayli çok. Antalya’da ağırlıklı olarak satılan evlerin fiyatları 50 bin ile 100 bin avro arası. Özel villaya geçtiğimiz de bu rakam 250 bin avro ile 500 in avro arasında değişiyor.

Avrupalı turist ise Türkiye’de daha çok yatırım amaçlı mülk satın alıyor. Antalya bölgesinde artık İngiliz pek kalmadı. Onlar daha çok Ege bölgesine kaydı. Bize en yakın Kaş ve Kalkan bölgesine yatırım yaptı. Ama o da son dönemde biraz durdu. Daha çok Danimarkalılar, Norveçliler geliyor. Alanya bölgesi ise her zaman olduğu gibi Almanların ilgisini çekiyor.”

MALİYET SATIŞI ETKİLEDİ

Antalya gayrimenkul sektörünün durumun da değerlendiren Özgür Kurga, şöyle konuştu: “İnşaat maliyetlerinin yükselmesi, pazardaki satış grafiğini de olumsuz etkiledi. Bunun yanında arsa fiyatları ciddi manada yükseldi. Satışlar bölge bölge farklılıklar gösteriyor. Konyaaltı bölgesi sürekli bir ivme gösterdi. Kemer’de kısmi düşüş var. Bunun sebebi Kemer’de yeteri kadar imarlı arsa olmaması. Ayrıca müteahhitler yeni arsa bulmakta zorlanıyor. Şuan Kemer’de bu konuda çok ciddi bir sıkıntı var. Müteahhit arkadaşlarımız Aslanbucak ve Çamyuva bölgesine yöneldiler. Konyaaltı 5 yıldır çok hızlı gitti şu anda orada da arsa anlamında sıkıntılar var.”

SEKTÖR DESTEK GÖRMÜYOR

Yabancı konut sektörünün ülkeye ciddi manada döviz girdisi sağladığını ancak destek göremediğini ifade eden Özgür Kurga, “Şuan Türkiye’de yabancıların mülk alması ciddi anlamda basitleşti. Eskiden mülk alırken yaşadığı sıkıntıların tamamı ortadan kalktı. Artık bir yabancı parasını ödediği mülkün tapusunu bir hafta içinde çok kolay alıyor. Yani neredeyse bir Türk vatandaşının aldığı bir süreçte ev sahibi oluyor. Yabancı konut sektörü ülkemize inanılmaz derecede bir döviz girdisi sağlıyor fakat çok ciddi anlamda destek gören bir sektör değil. Örneğin müteahhitlerin yabancı fuarlara katılması sağlanabilir. Bu konuda destek olunabilir. Çünkü burada ülkenin ve bölgenin tanıtımı yapılıyor. Bunun yanında ülkeye döviz giriyor” diye konuştu.

İMAJIMIZ YARA ALMIŞTI

Yabancı müşterilerine konutlarını emlakçı ve avukat aracılığı ile almaları yönünde tavsiyelerde bulunduklarını vurgulayan Kurga, sözlerini şöyle tamamladı: “Her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de hem kendisine hem karşıdaki müşteriye hata yapan firmalar zaman zaman oldu. 2008 yılındaki krizden sonra bu firmalarını birçoğu elendi. Sektörde artık direnci kuvvetli 100’e yakın firma kaldı. Biz de bu yüzden yabancılara konutlarını hanutçu yerine bilinen firmalardan, emlakçı ve avukat aracılığı ile alması yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Çünkü geçmişte, hanutçu emlakçılar yüzünden gayrimenkul sektörü büyük yara almış ve ülkemizin imajı zedelenmişti. Artık o günler geride kaldı.” ( Haber-Röportaj: Kubilay Eldemirci – Antalya Gazetesi )