KUZEY KIBRIS “SİZİ” BEKLİYOR

Bu hafta Öncü gözüyle; adını adada bolca bulunan ve İbranice’de Kopher” sözcüğü ile ifade edilen kına çiçeğinden veya aşk ilahesi Kipris’ten aldığı rivayet edilen Kıbrıs’a konuk olduk. Kıbrıs, 9283 km.lik yüzölçümü ile Akdeniz’de Sicilya ve Sardunya Adalarından sonra doğu Akdeniz’in üçüncü büyük adası konumunda. KKTC Antalya temsilcisi Munir Korman, Antalya Macaristan Fahri Konsolosu Bekir Bülent Özsoy, Lüksemburg Büyük dükalığı Antalya Fahri Konsolosu Halit Bozabalı ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin turizmdeki en önemli turizm noktalarından birisi olan ve Kemer'in de kardeş şehri konumunda bulunan Lapta’da, Lapta Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Lapta turizm festivaline katılmak için Ercan Havaalanına iniyor ve Girne Lapta’ya ulaştıktan sonra konaklayacağımız Manolya Otel’e geliyoruz.





Manolya Otel geçtiğimiz dönem Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanlığı yapan ve halen bu dernekte Yönetim Kurulu üyeliğine devam eden Mehmet Dolmacı’ya ait. Dolmacı ailesi doğduklarından bu yana turizmle iç içe Kıbrıs turizminin gelişmesi adına hem kendi işletmelerinde hem de Kıbrıs’ta her zaman ön planda olan isimlerinden.

Lapta Turizm Festivaline katılıyoruz

Kısa bir soluklandıktan sonra bu yıl 7.si düzenlenen Lapta Turizm Festivaline katılmak üzere kendimizi kortejde buluyoruz. Lapta Belediyesi Antalya’nın Kemer ilçesi ile de kardeş şehir. Başkan Fuat Namsoy bölgede sevilen bir isim. Kendisi ile kısa bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Başkan Namsoy Lapta’nın Kıbrıs turizminde çok önemli bir bölge olduğunu bizlere söylüyor. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Kuzey Kıbrıs turizminde en fazla hareketliliğin Girne ve Lapta’da olduğunu hatırlatan Başkan Namsoy yaptıkalrı çalışmalar ve düzenledikleri festivaller ile de ilgiyi bölgeye çekmek istediklerini ve bunda da başarılı olduklarını söylüyor bizlere… Başkan Namsoy “Lapta’ya olan ilgiyi arttırabilmek ve turizm anlamında bölgemizin can damarı olan turizm sektörünü hareket kazandırmak için yapmış olduğumuz çalışmaları daha da ilerilere taşımak arzusundayız” diyor bizlere..







KKTC Antalya temsilcisi Munir Korman, Antalya Macaristan Fahri Konsolosu Bekir Bülent Özsoy, Lüksemburg Büyük dükalığı Antalya Fahri Konsolosu Halit Bozabalı ile birlikte korteje katılıyoruz. Kortej’de Şili,Sırbistan gibi yurt dışından gelen ekipler de geleneksel danslarını sergiliyorlar. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımı ile festival alanındaki eski Kıbrıs evi ile elişi ve yöresel tatların yer aldığı stantları gezerken, festivale ilginin oldukça yüksek olduğunu da görüyoruz.



KKTC Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın festivalde yaptığı konuşmayı not alıyoruz. Akça konuşmasında, “Kıbrıs’ın her değeri bugün tekrardan kendisini göstermeye başladı. Son rakamlara göre turist sayısı KKTC’de 800 bine yaklaştı. Eğer bunların içine öğrenci aileleri ve asker ailelerini de katacak olursak rakam 1 milyon 250 bine ulaştı. Bu şu demektir. Kuzey Kıbrıs gibi küçük bir yere gelen adanın her türlü değerini adanın her türlü potansiyelini görmek isteyecektir. Bu anlamda adanın her yerinde artan eko turizm, festival gibi aktivitelerin çeşitlendiğini ve arttığını görmekteyiz”



İlk durağımız Karaoğlan şehitliği

Gezimizin ikinci gününde Adada tarihi ve turistik bir gezi yapıyoruz. İlk durağımız Karaoğlan şehitliği oluyor. Bizim için farklı bir yeri olan Kuzey Kıbrıs, 1974 Barış harekatı ile de hala o günlerin izlerini yaşatmaya devam ediyor. Karaoğlan Şehitliği Kıbrıs Harekâtı sonucunda şehit düşen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin anısına Türkiye tarafından yaptırılan bir şehitlik. Şehitliğe girince içimiz burkuluyor. Hem üzülüyor hem de gururlanıyoruz. Mezarlığa, Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlan ismi verilmiş. 70 askerimizin mezarları burada bulunuyor. Ayrıca burada bulunan açık hava müzesinde 1974 barış harekâtında kullanan askeri malzemeler ve araçlarda sergileniyor.





Girne Kalesi ve yat limanı büyüleyici

Girne, Kuzey Kıbrıs'ın gözbebeği. Kimle konuşsak önce Girne diyor. Kent ile çevresi, adanın en gözde tatil beldesi konumunda ve çok sayıda otel de bu bölgede kurulu. Girne’nin en önemli yeri tarihi yat limanı ve Girne Kalesi. Liman boyunca lokantalar, barlar ve açık hava kafeteryaları misafirlerini bekliyor. Girne Kalesinde sergilenen ve günümüze kadar gelen gemi batıkları arasında en eskisi olarak bilinen batıkta oldukça dikkat çekici. Girne Kalesini gezdikten ve mistik ortamında bir soluklandıktan sonra yolumuzu Güzelyurt’a çeviriyoruz.





Kuzey Kıbrıs’ta kısa bir gezi ile çok yeri görmek istiyoruz. Bizlere refekat eden Mercure Taksiden Cengiz kardeşim ile bu kez yolumuzu Güzelyurt’a çeviriyoruz. Mutlaka görmemiz gereken yerlerden birisi olan Kaçakçının köşkü diye bilinen köşkü görmek için Güzelyurt’a geçiyoruz. Köşk çok ilginç. Kaçakçının köşkü denmesinin nedeni Köşkün sahibi Paulo Paolides'in avukatlık kisvesi altında silah kaçakçılığı yaparak servet edinmesi ve bu köşkü yaptırması olarak yorumlanıyor. Paulo Paolides dönemin en büyük silah tüccarlarındanmış. Köşk, Kıbrıs’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi…

Bir şehir iki devlet “ Lefkoşa”

Bizlere refaket eden Taksci kardeşimiz Cengiz ile birlikte Başkent Lefkoşa’ya geçiyoruz. Cengiz kardeşimiz bizi tek şehir ama ayrılmış bir sınır ile iki ayrı devlet olan Lefkoşa’da sınır geçiş noktasına getiriyor. Berlin duvarının yıkılması ile dünyada bir tek Lefkoşa kalmış iki taraflı bir şehir olarak. Bir tarafta Rumlar, bir tarafta Türkler yeşil hattın iki tarafında hayatlarına devam ediyorlar. Ara bölgede halen Birleşmiş Milletler barış gücü bulunuyor. Rum tarafına geçiş noktası Lokmacı Kapısı ile Rum tarafına en yakın park Yiğitler Burcu Parkından Rum tarafına bakıyoruz.



Magosa’da gezilecek çok yer var

Güzelyurt’tan ayrılıyoruz. Yolumuzu adanın doğu bölgesi olan Gazimagosa’ya çeviriyoruz. Gazimagosa kent olarak Kıbrıs’ın en gelişmiş yerlerinden birisi olarak göze çarpıyor. Yolları, kaldırımları ve peyzajı ile dikkat çekiyor. Daha derli toplu görünen Magosa’nın kalesi ve Lalapaşa Camisi görülmesi gereken yerlerden en dikkat çeken eserler olarak ortaya çıkıyor. Bölgede turist yoğunluğunu görünce işte bu! demekten kendimizi alamıyoruz. St. Nicholas Katedrali Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapılarından biri olarak biliniyor. Osmanlıların Kıbrıs’ı fethinden sonra camiye çevrilen Lalapşa Camisi, halen İbadete açık… Caminin hemen karşısında bulunan alanda ise Namık Kemal’in zindanı yer alıyor. Namık Kemal Meydanı'nın batısındaki yer alan zindan dikdörtgen planlı ve iki katlı bir yapıdır. Namık Kemal, "Vatan yahut Silistre" oyununun 5 Nisan 1873 tarihinde İstanbul Gedik Paşa tiyatrosunda oynanmasından sonra 9 Nisan 1873 tarihinde Kıbrıs'a sürülmüş. Önceleri alt kattaki zindana kapatılan şair, bir süre sonra Kıbrıs Mutasarrıfı Veyis Paşa'nın izni ile üst kata çıkarılmış. 3 Haziran 1876 tarihinde de V. Murat tarafından affedilerek İstanbul'a geri dönmüş. "Namık Kemal zindanı ve Müzesi"nin restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları 1993 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Rölöve ve Restorasyon Şubesi tarafından gerçekleştirilerek ziyarete açılmış. Her gün bölgeye gelen yüzlerce kişi bu zindanı ziyaret ediyor. Bu arada buradan yine son günlerde açılması gündemde olan adanın en güzel kumsallarının bulunduğu ve 1974 Barış Harekatının izlerinin hala durduğu ve girilmez bir bölge olan Maraş’ı uzaktan izliyoruz. Maraş sınırın hemen yanında bulunan Arkın Palm Beach Hotel’de değerli dostum Arkın Palm Beach Hotel Satış Pazarlama Müdürü Murat Yıldırım’ı da ziyaret ederek kısa bir sohbet etme imkanı buluyoruz.







Truva Savaşından dönen Teucer tarafından inşa edilen Salamis Antik Kenti Yolumuzu Kıbrıs’ın ayakta kalan en eski yapılarından birisi olan Salamis Antik kentine çeviriyoruz. Salamis kentinin Truva savaşından dönen Teucer tarafından inşa edildiğine inanılıyormuş. Roma İmparatorluğu döneminde imparatorluğun doğusundaki en büyük ticaret merkezi olarak Salamis bilinmekteymiş. Kıbrıs adasının en güzel kumlu plajlarından birinin yanında bulunan Salamis antik kenti yolları,muhteşem tiyatrosu, pazar alanı ve resim çekilebilecek sütunları ile dikkat çekiyor. Mutlaka ziyaret edilmeli düşünüyorum.





Kuzey Kıbrıs’a gitmişken mutlaka görülmesi gereken yerler

GİRNE: Girne' Manzarası ile ünlü: Bellapais Manastırı,St. Hilarion Kalesi, Girne Kalesi, Bufavento Kalesi,Boğaz Şehitliği, Karaoğlanoğlu Şehitliği, Çıkarma Anıtı ve Plajı,Rum Lideri Makarios’un avukatının evi Mavi Köşk,Beşparmak dağlarındaki Mucize Türk Tankı,Alevkaya Piknik Alanı

MAGOSA: Salamis Harabeleri ve Plajı, Namık Kemal Zindanı,Lala Mustafa Paşa Camii (eski katedral), Glapsides Plajı

LEFKOŞA:Barbarlık Müzesi,Derviş Paşa Konağı,Tarihi Büyük Han,Selimiye Camii ve Tarihi Bandabulya Çarşısı,Rum tarafına geçiş noktası Lokmacı Kapısı,Girne Kapısı ve Lefkoşa Surları, Rum tarafına en yakın park Yiğitler Burcu Parkı

GÜZELYURT: Soli Harabeleri ve Tiyatrosu, Vuni Kalesi,Yeşilırmak ve Yedidalga Köyleri Plajları

KARPAZ : Apostolos Andreas Manastırı,Altınkum Sahili




Kuzey Kıbrıs’ı kısa süreli olarak gezmek oldukça zor. Kuzey Kıbrıs’ın daha gezilecek, görülecek çok yeri var. Daha çok Casinoları ile bilinse de Kuzey Kıbrıs aslında tam bir kültür adası. Tüm adada trafik soldan akmakta ve araçların direksiyonları ise sağdadır. Araç kiralarsanız trafiğe çok dikkat etmelisiniz. Eko turizm de adada oldukça gelişmiş durumda. KKTC'nin Yeşilırmak köyünde, Guiness tarafından tescil edilen 'dünyanın en büyük üzüm asması' da bulunuyor. Bu arada gitmişken Hellim ürünlerinden tatmanızda ve giderken de hediye olarak götürebileceğinizi unutmayın diyorum. Ayrıca Kıbrıs’a özel olarak hazırlanan kuzunun karın yağından alınan parçaların içine konan kıyma ile oluşturulan bi kebap türü olan Şeftali Kebabını da tatmadan sakın adadan ayrılmayın. Pasaportsuz olarak bir başka ülkeye gitmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Bizlere Kıbrıs’ın bu güzelliklerini görmemize vesile olan başta KKTC Antalya Temsilcimiz Münir Korman olmak üzere, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve Manolya Otel Genel Müdürü Mehmet Dolmacı’ya teşekkür ediyorum.

Eğer sizde kendinize ya da sevdiklerinize bir yurt dışı tatili ayarlamak isterseniz Kuzey Kıbrıs’ı seçin derim.