MAHİR ÜNAL: 100 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR İÇİN BU RİSKİ GÖZ ARDI EDEMEYİZ!

Ziyaret öncesinde ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Badak, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a bir sunum gerçekleştirdi. Kış turizmi üzerine bir sunum gerçekleştiren Sadık Badak, Antalya’nın 5-6 aylık kış döneminde spor, sağlık, fuar ve kongre turizmi üzerine çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Spor, sağlık, fuar
Sadık Badak şöyle konuştu: “Antalya, turizme odaklanmış ve ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı bir şehir. Turizmin pek çok unsurlarından yararlanıyoruz. Ancak kış dönemine gelince turizm yüzde 90 azalıyor. Bu durum Antalya ekonomisinde önemli bir kırılmaya yol açıyor. Antalya’da kış dönemini nasıl ayakta tutarız düşüncesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi, kurum ve kuruluşlarla birlikte bir danışma kurulu oluşturuldu. 3 kış teması üzerine yoğunlaştık; Spor, sağlık, fuar ve kongreler.

180 bin yeni ziyaretçi
Bizim beklentimiz 5-6 aylık kış döneminde her üç branşta gelen ziyaretçi sayısının 10 bin rakamına erişmesidir. Spor turizminde her ay 10 ziyaretçi için ne yapabiliriz. Sağlık turizmi konusunda her ay 10 bin yeni hasta ağırlamak için ne yapabiliriz. Fuarlarımızda da yurt dışından her ay 10 bin yeni fuar ziyaretçisi ağırlamak için ne yapabiliriz. Toplamda 180 bin ziyaretçi ediyor. 180 bin kış döneminde getireceğimiz misafir 2 milyon normal misafirin katkısına eş değer olacaktır.

EXPO 2016
Antalya’da gerçekleştirilecek EXPO 2016 bir yıla mahsus. Takip eden yıllarda bunun sürdürülebilir hale getirilmesi için Hükümetimizin ilgili bakanlıklarının katılımı ile bir makro plan yapılmasını talep ediyoruz.”

Saldırı planları değiştirtti
Yaptığı sunum için Sadık Badak’a teşekkür eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise turizm sektörü için yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Ünal şu açıklamaları yaptı: “Otel ekipmanları fuarının açılışına gelecektik ama Utrecht fuarı ve fuarın açıldığı gün İstanbul’da yaşanan menfur saldırı nedeniyle Hollanda’da temaslarımızı arttırmamız gerekiyordu. Bu nedenle Hotel Equipment fuarının açılışına katılamadık.

Temaslar devam edecek
24 Kasım’da milliyeti belli olmayan bir uçağın angajman kuralları gereği düşürülmesinden sonra Rusya ile aramızda yaşadığımız kriz tabi ki Antalya’yı doğrudan etkiledi. Antalya bizim turizmimizin başkentidir. Dolayısı ile 24 Kasım’dan itibaren Antalya’nın bundan etkilenmemesi ve turizmin etkilenmemesi için Antalya’da sektör temsilcileri ile bir araya geldik. Bu krizde kısa vadede alınması gereken tedbirler nelerdir bunu görüştük. Sadece Rusya ve BDT ülkeleri için geçerli olan yakıt desteğini tüm pazarlarımız için uygulamaya başladık. Tarifeli tarifesiz bütün uçuşlara 6000 dolar yakıt desteği verdik. Hemen arkasından Bankalar Birliği ile görüşerek sektörle bir araya gelmelerini sağladık. Onun akabinde de fuarlara başladık. Utrecht’teydik. Salı günü Frankfurt, sonrasında Madrid, İngiltere, İsveç gibi bütün tur operatörleri ile görüşerek Türkiye’nin güvenli ülke olduğunu anlatıp ve ülkemiz üzerindeki kara propagandayı bertaraf etmek için yoğun bir çalışma yürüteceğiz.

“Yapısal tedbirler alacağız”
Antalya’da gerçekleştirilecek EXPO 2016 için de Tarım Bakanımız Faruk Çelik ile geniş bir toplantı yaptık. Dışişleri Bakanımız ile hızlı bir şekilde bir araya geldik. EXPO’da 40 ülkenin üzerine çıkmak istiyoruz. 18 ülke ile sözleşme yapıldı, diğer ülkelerle de sözleşmeler yapılacak. 6 ay içinde EXPO ile üç milyon yerli 5 milyon yabancı turist bekliyoruz. Biz en azından bu süreçte Rusya’dan gelecek olan 3 milyon turistin gelmeme ihtimalini EXPO üzerinden telafi edeceğiz. Kriz yönetimi açısından EXPO bize ciddi bir zaman kazandıracak. Telafi edici tedbirleri ve yapısal tedbirleri hızlı bir şekilde alıyoruz. Bu süreç bize bir şey daha gösterdi ki turizm sektörünün ciddi anlamda hızla alınması gereken yapısal tedbirlere de ihtiyacı var. O konuda yapılması gerekenleri hızlı bir şekilde planlıyoruz. Sıkıntı yaşansa da bunun önümüzdeki süreçte aşılacağına bütün kalbimle inanıyorum. Sektör temsilcilerine her zaman söylediğim gibi rahat olun diyorum. Hükümetimiz ve bakanlığımız gerekli bütün tedbirleri almaya devam edecek. Etkisi ve çevresi ile 100 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Bu sektörün üretim yeteneğine dönük bir riski tabi ki biz asla göz ardı etmeyiz, edemeyiz. Tabi bu konuda sektörün de üzerine düşen görevler var.”

Toplantının ardından fuarda stantları gezen Bakan Ünal, firma yetkilileri ile bir araya geldi. ( Kaynak : Tourismtoday - Tuncay Sevin )