MANAVGAT'TA ''YEŞİL ANAHTAR'' SEMİNERİ

 Manavgat - Evrenseki Commodore Elite Suites&Spa'da düzenlenen seminere Manavgat Kaymakamı Emin Osman Bulgurlu da katılırken, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Ekipmen,TURÇEV Genel Müdürü Erol Güngör ile Otel genel müdürleri,bölge Mavi bayrak sorumluları ve Otel kalite ve gıda müdürleri de toplantıda yerini aldı.

Açılış konuşmasını yapan TURÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Ekipmen Yeşil Anahtar programı hakkında yaptığı konuşmasında, " Yeşil Anahtar Programı çevrenin korunması yönündeki girişimleri ödüllendirerek destekleyen, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunmayı amaçlayan uluslararası bir eko- etikettir ve Fee ‘nin programlarından biridir. Yeşil Anahtar programı 1994 yılında Danimarka’ da uygulanmaya başlanmıştır.1998’ de Fransa Yeşil Anahtar Programına katılmış ve kamp alanlarını belgelemiştir. 2002 yılında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation For Environmental Education-FEE)’ nın beşinci programı olarak uygulanmaya başlanmıştır" dedi.

Yeşil Anahtar projesinin amacını da anlatan Ekipmen, "Projenin amaçları arasında işletmenin çevreye olumsuz etkilerini azaltarak çevrenin korunması,tüketimin azaltılması sonunda maliyetin azalması ile ekonomik yönetim,işletmenin daha geniş sorumluluklar alarak turizmin güçlendirilmesine katkısı,ödüllü işletmelerin ve Yeşil Anahtar etiketinin promosyonu ile Pazarlama stratejisi ile işletme sahibinin, personelin ve müşterilerin çevre bilincinin arttırılması ve sürdürülebilir kalkınma için Eğitim bulunmaktadır" dedi.

Seminerde Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Didem Kabukçu projenin detaylarını anlatırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığından Uzman-Kimya Yük. Müh.Oğuzhan AKINÇ ise Atık Yönetimi, Tehlikeli Atıklar ve Çevre Dostu Deterjanlar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ile Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölüm Bşk.Prof Dr. Bülent Topkaya’da yaptığı konuşmasında Turizm-Çevre İlişkisi ve Enerji Verimliliği ve su ayak izi kavramı konusunda yaptığı konuşmasında çevrenin turizme olan etkisini anlattı.
Türkiye'de ilk kez yeşil Anahtar Otel Zinciri Radisson grubunun Radisson Blu Bosphorus Hotel Teknik Müdürü Güngör Yalavaç da yeşil yıldız çerçevesinde otellerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve otel olarak elde ettikleri kazanımları gelen konukları ile paylaştı.

Seminerde ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi, Temiz Enerji Projeleri Koord.Engin Erarslan Turistik İşletmelerde Güneş Enerjisinin Kullanılabilirliği ve Temiz Enerji Örnek Uygulamaları ile Antalya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Güneş Ev hakkında güneşten yararlanma konusunda yapılan çalışmaları paylaştı. ETS’nin Çevrenin Korunmasına Bakışı ve Uluslararası Eko-etiketler Konusundaki Görüşlerini, ETS Kalite Güvence ve Müşteri İlişkileri Müdür Yrd.Murat Bayram paylaşırken, Güral Premier Otelleri Çevre Sorumlusu-Çevre Yük.Müh. Uğur Burhan Yıldırım’da Turistik İşletmelerde Çevre Yönetimi ve Eko-etiket Uygulamalarını anlattı.
Seminer konuşmacılara verilen teşekkür Sertifikalarının verilemesinin ardından aile fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.