MARTAB, SEKTÖRÜN ''LOKOMOTİFİ''OLDU

Maritim Hotel Grand Azur’da düzenlenen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda ilk olarak Martab Koordinasyon Kurulu Başkanı Asım Geniş son bir yıl içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler ve geleceğe yönelik planlamalar hakkında konuklara ve basına bilgi verdi. Geniş, sunumu sırasında Martab faaliyetlerinin çoğunun Koordinasyon Kurulu üyesi odalar ve kurumlar ile birlikte hareket ederek gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Daha sonra konuşan Martab Başkanı Ali Acar, toplantının amacının sürmekte olan sezonu değerlendirme, ayrıca Martab çalışmalarına birlikte yön vermek olduğunu söyledi. Son zamanlarda Martab’ın yanısıra Koordinasyon Kurulu üyesi de olan odalarımızın bölge için
Önemli çalışmalar yaptığını belirten Acar, bundan sonra da hep birlikte daha büyük projelerin ortaya konulabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özarslan da konuşma için kürsüye davet edildi. “Martab’ın gerçekleştirdiği ve planladığı çalışmalar takdire şayandır” diyen Özarslan, tanıtım projeleri konusunda Bakanlıktan da destek sağlayabileceklerini açıkladı. Özarslan ayrıca tanıtım için komşu ülkeleri, özellikle Suriye ve İran fuarlarını önerdi.

Muğla’daki turizm birliklerinin kurulmasında önemli rol oynayan Vali Yardımcısı Recep Yüksel de konuşmasında turizm hizmet birliklerinin sıkıntıları olmasına rağmen Muğla’daki birliklerin, en başta da Martab’ın çok hızlı yol aldığını ve önünün açık olduğunu anlattı. Türkiye’deki turizm hizmet birliklerini bir çatı altında toplamak için çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyen Yüksel, martab’ın bu yapılanmada başı çeken birlikler arasında olabileceği şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bu konuşmaların ardından Koordinasyon Kurulu üyesi oda ve kurumların temsilcileri sırayla kürsüye davet edildi. İlçe Kültür ve Turizm Danışma Bürosu Müdürü Burhan Coşkun, Martab’ın tüzüğünde yasal olarak yer verilmemesine rağmen Koordinasyon Kurulu çatısı altında bir araya gelmelerinin önemine dikkat çekti. Türsab BYK Başkanı İsmail Özbozdağ ise Martab ile yeni bir dönem başladığını söyledi ve artık ucuz turizm yerine bölgenin tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin araştırılarak bunların daha farklı bir turizm kitlesine pazarlanmasının gerekliliğini belirtti. Özbozdağ, Martab ve Ticaret Odası’nın bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirdi. Getob adına konuşan Denetleme Kurulu Başkanı Yakup Avcı bölgemizin ve ülkemizin çok önemli değerlere sahip olduğu, ancak bunların iyi pazarlanamadığını söyleyerek başladığı konuşmasında ağırlıklı olarak kur politikasından dolayı turizmcinin son birkaç yıldır büyük zarar gördüğüne vurgu yaptı. Avcı ayrıca İngiliz ekonomisinin artık “hasta” bir ekonomi olduğunu, bölgeye ağırlıklı olarak gelen bu turist kitlesinin alternatiflerinin aranması gerektiğini söyledi.

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal da konuşmasında planlı çalışmaya ağırlık verdiği konuşmasında Muğla Valiliği tarafından hazırlatılan stratejik plan hakkında bilgi verdi, Marmaris bölgesinde Martab ile birlikte daha ayrıntılı bir çalışma için hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Martab Başkanı Ali Acar kapanış ve değerlendirme konuşmasında güncel sorunlara rağmen Marmaris’in ve çevresinin dünyanın en güzel bölgelerinden birisi olduğunu söyleyerek ortak çalışmalarından dolayı Koordinasyon Kurulu üyelerine teşekkür etti.