MENA ÜLKELERİ İLE 3 BİN 500'DEN FAZLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPILDI

Turizmdeki genel düşüş sonrasında ülkemiz ve Antalya turizmi için alternatif pazar oluşturma amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYTDA) desteği, Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Serik Belediyesi ana organizasyonunda 1. Uluslararası MENA Ülkeleri Antalya Zirvesi düzenlendi. Belek’te Rixos Belek Premium Otel’de başlayan zirveye; Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini içeren MENA Bölgesi’ndeki ülkelerin 30 farklı şehrinden 240 seyahat acentesi, büyükelçiler, diplomat ve bürokrat ile 70 medya mensubu katılıyor.
 
9 Şubat’a kadar sürecek MENA Ülkeleri Zirvesi, Antalya Valisi Muammer Türker, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Arap Turizm Örgütü Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen ve THY Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Adem Ceylan’ın açılış konuşmaları başladı. Konuşmalarda; huzurlu ve güvenli bir ülke olmaya devam eden Türkiye’de her alanda olduğu gibi turizmde çok büyük bir yatırım potansiyeline sahip olduğuna, Türkiye'nin öncü ve ileri turizm destinasyonlarından Antalya’nın turizm ve yatırım fırsatları potansiyeli, EXPO 2016 Antalya etkinliği ile zirveden beklentiler ve ilgili kurumların sürdürdüğü çalışmalar ile sunacakları hizmetler hakkında bilgiler verildi.
 
SAĞLIK TURİZMİNE 57 MİLYAR DOLAR
 
Türkiye’ye geçen yıl 2.5 milyon Arap turistin geldiğini ve 4 milyar dolardan fazla harcama yaptığına dikkat çeken Arap Turizm Birliği Başkanı Al-Fehaid ise, dünya pazarında en fazla harcamayı Arap turistlerin yaptığına işaret ederek, “Turizmi teşvik ve Arap yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm göstergelerini nasıl yükseltebiliriz konusunda işbirliğimiz sürüyor. Körfez Arapları, yılda 57 milyar dolardan fazla sağlık turizmine harcama yapıyor. Bu konuda Türkiye için de ayrı bir çalışma yapılacak, çünkü Türkiye bu konuda öncü bir ülke, tecrübesi var” diye konuştu.
 
Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Irak, Katar, Mısır, Filistin, Umman, Kuveyt, Cezayir, Fas ve Tunus’tanbüyükelçiler, seyahat acenteleri, diplomat ve bürokrat ile medya mensuplarından oluşan heyet üyeleri, açılış konuşmaları ve organizatör kurumlarının sunumları ve öğle yemeğinin ardından Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerinin ziyaretiyle ilk gün tamamlandı.
 
MENA Ülkeleri’nden gelen medya mensupları bölgedeki golf otelleri ile Düden Şelalesi’ne inceleme gezisi yaparken, konuk seyahat acente yetkilileri ise  Antalya Rixos Belek Premium Otel’de günboyu B2B (ikili görüşmeler) toplantılarına katıldı. 300’den fazla çoğu otel ve seyahat acentesi yetkililerinden oluşan Türk turizm paydaşı, MENA Ülkeleri’nden 240 seyahat acentesi yetkilisi ile gün boyu ikili görüşme yaptı. BAKA’nın özel olarak online bir kayıt sistemi programından randevu alınarak gün boyu süren yaklaşık 3 bin 500 ikili görüşme gerçekleşen programa katılan taraflar, görüşmelerin önemli adımlar atılmasına vesile olduğunu, yeni tur anlaşmalarının prensip anlaşmalarının ve önemli bağlantıların yapıldığını ifade etti.
 
Konuk heyet üyeleri, programın diğer günlerinde ise, Antalya’daki bazı otel ve golf sahalarında info turları gerçekleştirecek, turizm değerlerini yerinde görecek. MENA ülkeleri seyahat acente yetkilileri, programın son günü de Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) ev sahipliğinde Alanya’ya inceleme gezisi ve görüşmeler gerçekleştirecek. ( Kaynak:turizmgazetesi )