MENDERES TÜREL: ANTALYA ÇİÇEK AÇACAK!

MENDERES TÜREL: ANTALYA ÇİÇEK AÇACAK!
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Çiçek Açan Şehirler Yarışması’na katılmak üzere Antalya Valiliği ve EXPO 2016 Ajansı ile birlikte hazırladığı Çiçek Açan Antalya Projesi Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Kaleiçi Suna İnan Kıraç Müzesi’nde gerçekleştirilen Çiçek Açan Antalya Projesi lansman toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, EXPO 2016 Genel Sekreteri Haşmet Şuiçmez, oda başkanları, STK temsilcileri, işadamı İnan Kıraç ile çok sayıda davetli katıldı.
 
Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Antalya önemli bir proje ile daha gündemde. Antalya’da Likyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemine ait eserleri görebiliyoruz. Tarihin, tarımın ve turizmin çok önemli merkezi. Bu şehri daha nasıl yaşanabilir kılarız, kalkındırabiliriz, daha nasıl güzelleştiririz çabası içindeyiz. Bizden önceki medeniyetlerin bıraktığı izleri doğru korumak, kendi değerlerimizi de katarak gelecek nesillere bırakmak borcumuzdur” dedi.

2003 yılında Kundu oteller bölgesine köy içinden gidildiğini, tur otobüslerinin virajlarda manevra yapamadığını hatırlatan Eker şunları söyledi: “Bunları şimdi tarihin eski çağlarında kalmış gibi konuşuyoruz. 13 yıl önceydi. Antalya alt yapıdan bu kadar mahkumdu. O zamanda Türkiye’nin en çok turist çeken illeri arasındaydı. O zamanlar Antalya’dan iktisadi olarak faydalanılmış ama alt yapısına güzelleştirilmesine önem verilmemiş. Bu bir vizyon işidir. Bugün Antalya bu sorunları 13 yıl içerisinde çözmüş bir ildir. Gerek karayolları gerek altyapı ve bir çok alanda çok iyi noktada.”

ANTALYA BU PROJEYLE ÖDÜL ALACAK

Başkan Türel’in 2004-2009 başkanlığı döneminde Antalya’nın çok önemli hamleler yaptığını belirten Bakan Mehdi Eker, “Biz de hükümet olarak onun projelerini ve Antalya’yı destekledik. Sonra Antalya’nın başka bir tercihi oldu. Maalesef kayıp yıllar yaşandı. Şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz. Antalya’yı güzelleştirmek için bu defa Çiçek Açan Şehirler Yarışması’na katılıyoruz. Uluslar arası çapta iddialı bir yarışma. Antalya’nın bu özgüveni kazanması çok önemli.  Bir çok Avrupa kentini hayranlıkla izleriz. Çiçeklerle bezeli sokaklarını, pencerelerini iyi korunmuş tarihi eserlerine hayranlıkla bakarız. Şimdi Çiçek Açan Şehirler ile Antalya’da böyle bir projeye talibiz. Bu proje EXPO ile bütünleşik bir projedir. Antalya çok önemsediğim bu proje ile inşallah ödül alacaktır” diye konuştu.

KALEİÇİ TEK ELDEN YÖNETİLMELİ

Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya’nın çok önemli bir tarihi ve kültürel mirasın üzerinde oturduğunu belirterek, “Dünyanın takdir ettiği bir güzelliği var. Bu güzellikleri ön plana çıkarmamız gerek. EXPO bu anlamda çok önemli bir fırsat sunuyor. Kaleiçi ile ilgili özel bir kanuna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kaleiçi tek bir otoritenin emrine verilmeli, tarihini muhafaza edip ve mimari güzelliklerden istifade edebilmeli.” dedi.
Çiçek Açan Şehirler Projesi’nin önemine işaret eden Vali Türker, Antalya’nın güzelliklerin ortaya çıkaracak projeye destek verdileri için mutlu olduklarını ifade etti.

ANTALYA’YA ÇOK YAZIK OLMUŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Çiçek Açan Şehirler Projesi’nin teması itibariyle konuşulmayı, bütün Antalya’nın ilgisini hak eden bir proje olduğunun altını çizdi. Başkan Türel şunları söyledi: “Son günlerde yeni proje ve hizmetlerimizi anlatmak için fazla toplantı yapmaya başladık. Son 2-3  günde engelli  sosyal kart Tanıtımı, Asmek Alanya şubesi açılışı, Manavgat'ta asfalt plenti, Korkuteli'nde Küçükköy yolu açılışı gibi değişik konularda tanıtımlar ve açılışlar yaptık. Pazartesi günü belediye hizmet binamızla ilgili olarak basınımıza ve kamuoyuna bilgi vereceğiz ve inşaatını yeniden başlatacağız. Duyurduğumuz projeler yaptıklarımızın küçük bir kısmı, artık öyle çalışma ve projeler var ki ve o kadar hızlı bir tempo var ki, belediyemizin doğrudan ilgili olmayan birimleri bile bazen bir projeyi sonradan duyabiliyor. Bu projeler başladıkça, çalışmalarımız böyle bir tempo kazandıkça, ben artık sevinmeye değil, adeta üzülmeye başladım. Çünkü, Antalya’nın bir beş yıl kaybettiğini biliyor ve söylüyordum, ama kaybın ne kadar büyük olduğunu her geçen gün daha iyi görüyorum ve içim yanıyor. Antalya’ya çok yazık olmuş, çok yazık edilmiş, açıkça söyleyeyim,  yazıklar olsun dedirtecek kadar yazık edilmiş. En hafif tabirle Antalya’nın yılları çalınmış.”



SİYASET ANTALYA’DAN DAHA MI KIYMETLİ

Antalya bu kadar çok şey kaybetmişse bunda herkesin sorumluluğu olduğunu ifade eden Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Demek ki, Antalya böyle beş yıl kaybederken, bazılarımız yeterli ilgiyi göstermemişiz. Sivili toplum denetleme ve eleştirme görevini yapmamış. Basınımız, medyamız da bu görevini yapmamış. Demre’de Fatma nine var. Torosların zirvesinde Yavu'da yaşıyor. 86 yaşında, 20 yaşında gelin gittiği ve 66 yıldır yaşadığı evin musluğundan suyu biz akıttık. Elmalı’nın su görmemiş ovalarına biz su götürdük. Eğer arıtma tesislerini yetiştirmeseydik, bu yıl bazı ilçelerde denize girilemezdi. Ama bir bakıyorsunuz muhalefet sırf popülizm uğruna Büyükşehir kanunun köylere zarar verdiğini söylüyor. Gerçekler söylenmiyor, yazılmıyor. Özel İdare parkını yıkıp, Antalya’ya çok büyük bir park kazandırırken, denize akacak şelale için 3 metre beton dökülmüş, çevre faciası şeklinde gösteriliyor. Koskoca 16 katlı beton binayı, ucubeyi yıkıyoruz yerine halka açık park yapıyoruz, çöplüğe dönen kadın yarını temizliyoruz, bunu görmeyip, söylemeyenler, yazmayanlar, bir kusur bula bula üzerinden su akacak 3 metrelik su kanalını bulmuşlar ve onu yazıyorlar. Sadece bunu görenler ve yazanlar, geçen 5 yıl boyunca hiçbir şey görememişler ve yazamamışlar. Şu soruyu sormadan edemeyeceğim. Siyaset Antalya’dan daha mı kıymetli, siyasi taraftarlık Antalya’nın geleceğinden daha mı kıymetli? Allah aşkına soruyorum, bu nasıl bir vatanseverlik? Bu nasıl bir Antalya sevgisi? İşte bu dönem projelerimizi arda arda tanıtırken, açılışlarımızı yaparken bugünkü gibi çiçek açan bir Kaleiçi’ni müjdelerken  bir taraftan nelerin kaybedildiği görülsün istiyorum, ama diğer taraftan da her projede Antalya’nın maddi ve manevi kayıplarına üzülüyorum.”

ANTALYA İÇİN TARİHİ FIRSAT DÖNEMİ

Antalya için tarihi bir fırsat dönemi başladığının altını çizen Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi: “Ben daha önce de Büyükşehir Belediye Başkanı oldum, milletvekili de oldum. Daha öncesini de bilirim. Ama böyle bir fırsat dönemini ilk kez görüyorum. Herkes duysun, herkes bilsin ki, Antalya gerçekten tarihi bir fırsat dönemine girmiştir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni bir Antalya doğacak. Bu artık şu proje, bu proje konusu değil. Bunlar aslında 2023 Antalya’sının Türkiye'sinin ayak sesleri. 2023 Antalya’sı yeni bir Antalya olacak. Herkes duysun, herkes bilsin, duymak istemeyen de zaten birkaç yıl içinde görecektir. Ancak bunu Antalya'yı bedava elektrik vaatleriyle kandırıp işbaşına gelip festivallerle gününü gün eden zihniyet değil, fakirin fukaranın kör kuruşunun Hakk'ını soran çalışan kadrolar başarabilir. Antalya ve Antalyalı geçmişte bu filmi gördü şimdi Antalya'da 2009-14'te oynanan bu boş vaat filmini Türkiye'ye göstermek isteyenlere gerçekleri iyi anlatmalı. Hemşerilerim Biz beş sene yandık Türkiye yanmasın diye haykırmalı.”

ANTALYA ÇİÇEK AÇACAK
Başkan Menderes Türel, Çiçek Açan Şehirler Projesi ile Antalya’nın çiçek açacağını belirterek projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Çiçek Açan Şehirler Projesi Kanada Merkezli bir Sivil Toplum Örgütünün başlattığı uluslararası bir yarışmadır. Bu yarışmanın amacı, tam bir toplumsal katılım sağlanarak şehirlerin çiçeklendirilmesini, yeşillendirilmesini teşvik etmektir. İşte biz bu yarışmaya Antalya olarak katılmaya karar verdik. Çünkü bu yarışma vesilesiyle Antalya çiçek açacak. Antalya’da çiçek kültürü gelişecek ve daha yeşil ve çiçek gibi bir Antalya için bir hareket başlayacak. Çiçek Açan Antalya Projesi ile Kaleiçi çiçek kokusuna, tarihi dokusuna kavuşacak. Böylece EXPO2016’ya Antalya’nın hazırlıklarını da hızlandırmış oluyoruz. Çiçek ve çocuk temalı EXPO 2016’yı çiçeksiz sokaklar, çiçeksiz evlerle karşılayamayız. Bu sebeple bu projeyi çok önemsedik ve gerçekten Antalya’ya yeni bir cazibe kazandıracak bir proje hazırladık.”

EYLÜL AYINDA ÖDÜL ALMAYI UMUYORUZ

Projenin paydaşlarına teşekkür eden Türel, “Yarışmaya başvuru yapıldı. Temmuz ayında jüriyi ağırlayacağız ve inşallah eylül ayında yarışmadan ödül almayı umuyoruz.  Proje kapsamında, bir yapım ihalesi açtık ve işi teslim ettik. 4 milyon 530 bin liraya mal olacak projeyi Haziran ayında işi bitmiş şekilde teslim alacağız. Kaleiçi bildiğiniz gibi, Antalya merkezinin incisidir. Antalyalıların eski Kaleiçi ile çok güzel anıları vardır. Bir önceki dönemde yaptığımız altyapı ve güzelleştirme çalışmaları ile Kaleiçi yeniden canlandı. Kaleiçi’nin en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri proje merkezi olarak seçildi” dedi.



BAMBAŞKA BİR KALEİÇİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, proje kapsamında yapılacakları şöyle anlattı: “Yanık hastane meydanından Hıdırlık Kulesine uzanan bir alanda pek  çok yapım çalışmaları planladık ve uygulamaya koyduk. Hıdırlık Sokak ve Hesapçı Sokak tarihi dokuya uygun bir düzenleme ile çiçeklerle donatılacak ve cephe güzelleştirmeleri yapılacak. Saksılardan aydınlatmalara, su oyunlarından oturma gruplarına kadar pek çok detay titizlikle çalışıldı. Dağ keçisi heykeli, eski bir su kuyusunun sergilenmesi, anıt ağaçlara yer verilmesi gibi güzellikler düşünüldü. Hıdırlık kulesinde yapılacak muhteşem bir mapping gösterisi ile izleyenlere unutulmaz bir deneyim yaşatacağız. Antalya Kaleiçi Mirasının korunmasına yönelik olarak Hıdırlık Kulesi restorasyonu ve Tophane Surları onarım projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bölgede Ocak ayında hizmete geçecek olan Etnografya Müzesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz halkımıza ve turizme kültürel değerlerimizi tanıtacak.”

KÜLTÜR VE SANAT SOKAKLARDA YAŞAYACAK

Proje tamamlandığında kültür, sanat ve doğanın Kaleiçi sokaklarında yaşayacağını belirten Türel projeyle ilgili şu detayları verdi: “Karaalioğlu Parkı içinde doğa eğitimleri düzenleyeceğiz ve bu parkı halka açık bir botanik parkına dönüştüreceğiz. Çocuklarımızın katılımı ile fidan dikme etkinlikleri, site peyzaj yarışmaları gibi etkinlikler düzenleyeceğiz. Antalya'da yaşamış medeniyetlerden karakterleri akşam üzerleri bu sokaklarda yürürken göreceksiniz. Pergeli bir tüccar, bir Bizans askeri, bir Selçuklu kadını, bir Osmanlı sultanı, cumhuriyetin ilk dönemlerinden karakterler ile karşılaşma olasılığımız olabilir. Hıdırlık kulesine yakın bir bölgede kuracağımız mini bir platform ile alana neşe ve dinamizm getireceğiz. Kültürümüzü yansıtan, eğlenceli performanslar çocuklar ve büyükler için planlandı.”

CAM TERASTAN MUHTEŞEM GÜN BATIMI

Yanık hastane meydanında muhteşem yat limanı manzarası ile cam bir teras inşa edildiğini ifade eden Başkan Türel, “Burada gün batımı performansları ile hoş  bir  ambiyans  oluşturacağız. Bölgenin cazibesini artırırken teknolojinin bize sunduğu imkanlardan da sonuna kadar faydalanmalıyız diye düşündük. Hıdırlık Kulesi’ne özel hazırlanacak lazer mapping gösterisi ile büyük ilgi toplayacağımızı düşünüyoruz. Hıdırlık Kulesi gibi eşsiz bir tarihi miras hakkında halkımızın farkındalığını artırmayı ve onlara tarihi yaşatmayı hedefliyoruz. Antalya’nın güneşini, tarihi dokusunu ve doğasını yansıtan özel bir logo bu proje için tasarlandı. Web sitesi ise proje hakkında bilgileri içeren ve etkinlikler hakkında duyuru ve haberlere ulaşılabilecek bir içeriğe sahip olacak şekilde düzenlendi” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, Vali Türker, Başkan Türel, proje tanıtımının ardından Suna-İnan Kıraç Müzesi bahçesinde verilen kokteyle katıldı. Bakan Mehdi Eker, Çiçek Açan Antalya Projesi’nde yer alacak, kokteylde de sergilenen canlı heykel, ağaç insan, havada asılı Hint gurusu performansları ile yakından ilgilenerek, fotoğraf çektirdi. Bakan Eker ve Başkan Türel, projenin hayata geçirileceği Hesapçı Sokak’ta incelemelerde bulundu.