MERSİN MEZİTLİ, TURİZMDE BÜYÜYECEK

Antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında çıkarılanlar Mersin Müzesi´ne gönderilirken, 200 sütundan oluşan tarihi siitunlu yolun güney ucundaki karşılıklı 7 sütun restore edildikten sonra bölge açık hava müzesi konumuyla turizme açılacak. İlçe´nin turizmde diğer kozları ise Soli Höyüğü, amfi tiyatrosu, İsa´dan 312 yıl önce yaşamış şair Aratos´un mezarı ile de ön plana çıktığını ifade etti.

Soli Pompeipolis´in gün ışığına çıkarılması ve ayağa kaldırılması yönünde 1,5 yıldır çalıştıklarını ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, insanlığın ortak mirası olan bu bölgeyi turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´nun restorasyon projesini onaylandığını hatırlatan Yıldırım, yaklaşık maliyet hesabının da yapıldığını ve 800 bin TL´lik bütçe gerektiğini söyledi.

Bunun için Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşüp oldukça olumlu yanıüar aldıklarını vurgulayan Yıldırım, "İl Özel İdaresi´ne de müracaat ettik. Bu projenin ihaleye çıkarılması konusunda valimiz onay verdi. Bunun için 800 bin liralık bir ödenek ayrıldı. 2011 yılı bütçesi içinde bunun harcanması lazım. İhale aşamasına geldik.
İhaleyi alan firma 2011 yılı içinde o sütunlu yolun karşılıklı 7´şer sütununu ayağa kaldıracak ve önümüzdeki sezonda turizme açılması ve oranın bir açık hava müzesi olması sağlanacak."

Sonraki süreçte aşama aşama tüm caddenin restore edilmesini planladıklarını ifade eden Başkan Yıldırım, bu sayede hem Mersin´in hem de Türkiye´nin çok önemli bir turizm merkezine kavuşacağını vurguladı. Mezitli, dünyada sayılı noktalardan biri Mezitli´nin çok önemli tarihi bir geçmişe sahip olmasına karşın maddi imkansızlıklar nedeniyle dünya turizmine açamadıklarını vurgulayan Yıldırım, turistin yalnızca denize girmek, güneşlenmek, yöresel tatlara varmak için bir bölgeye girmediğini, tarihi yerlerini de ziyaret ettiğini anlattı.

Mezitli´nin bu anlamdaki zenginliği ile dünyadaki sayılı noktalardan biri olduğunu kaydeden Yıldırım, yalnızca Soli Pompeipolis değil, Mezitli´nin Soli Höyüğü, amfi tiyatrosu, İsa´dan 312 yıl önce yaşamış şair Aratos´un mezarı ile de ön plana çıktığım ifade etti.

Şair Aratos´un Mezitli´de doğduğunu, Tarsus´ta yaşayıp tekrar Mezitli´de hayatını kaybettiğini kaydeden Yıldırım, "Aratos ünlü bir matematikçi olmasına karşın yıldızlar üzerine şiirleri de var. Amerikalılar ayın üzerinde buldukları son kratere yıldızlar üzerine şiiri bulunması nedeniyle Aratos adını vermiş.

Dünya çapında tanınan ünlü bir matematikçinin mezarı da Mezidi´de. Çok önemli bir tarihi merkezdeyiz. En kısa zamanda turizme açılmamız gerekir. Bunun için Soli ile çalışmalarımıza başladık" dedi.

KIYI PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, kıyıların turizme hazır hale getirilebilmesi ıcln 1,5 yıldır teknik ekipleriyle birlikte Kıyı Düzenlemesi Projesi hazırladıklarını belirterek, projenin Bayındırlık Bakanlığı tarafından beğenilmesi üzerine 10 bin metrelik alanı kapsayacak şekilde genişletildiğini söyledi.

Projede son asamaya gelindiğini gerekli onayların alınmasının ardından ihaleye verileceğini söyledi. Mevcut durumda Mezitli sahillerinde gölge alan dahi bulunmadığını anlatan Yıldırım, proje kapsamında kıyı sendi boyunca cafeler, cay bahçeleri, duşlar, tuvaletler yapılacağını söyledi. Su anda bir tanesi turizme yönelik olmak üzere ilce sınırları teinde 2 tane otel ve bir de apart otel bulunduğunu dile getiren Yıldırım, 5 yıldızlı bir kent oteli inşaatının da devam ettiğini anlattı

Turizmin canlanması tein yatak sayısının yanı sıra ulaşım kolaylığının da büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım bu nedenle Çukurova Bölgesel Havaalanı ile Mersin - Antalya arası yol çalışmalarının vakit kaybedilmeden tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Bölge turizminin canlanması için temiz denizin büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Mersin´de Doğu Arıtma Tesisi´nin tamamlandığını hatırlatarak Mezitli Denizi´ni temizleyecek olan Batı Arıtma Tesisi´nin başlamasını da sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Mezitli´nin 15 bin metreye varan önemli bir kıyı bandına sahip olduğunu anlatan Yıldırım, Batı Arıtma Tesisi ile ilgili çalışmaları şöyle anlattı: "Mezitli´de işsiz birdeniz ve kumsalımız var ama turizm açısından yeterince değerlendiremiyoruz. Arıtma tesisi sonrasında turizmden daha fazla faydalanacağımıza inanıyorum.

Arıtma tesisi için gelinen son aşamada 55 bin metrekarelik alanın Milli Emlak Müdürlüğü´nden Büyükşehir Belediyesi´ne tahsisini yapıldığını öğrendik. MESKİ´nin bu yılki bütçesine ödenek de konuldu ancak halen dış kredi gereksinimi olduğunu biliyoruz. Bu gereksinim de karşılanınca Batı Aıtma Tesisi başlayacak. Bu temiz bir denize sahip olabilmemizin ön koşuludur." ( Kaynak:TUYED )