O ARTIK KEMER’İN BİR MARKASI 'RED BULL SEA TO SKY'

Hiç unutmuyorum. Daha dün gibi. Yanılmıyorsam 2007 yılıydı. O dönemlerde Kemer Belediyesinde Basın Danışmanlığı yaptığım dönemlerdi. Mesai arkadaşım Ömer Nizam ile yine o dönemlerde Kemer Enduro Kulübünün çiçeği burnunda başkanı Semih Özdemir ofisime gelmişlerdi. Orada oturup konuşmuş ve motorlar ile denize sıfır noktasından 2365 mt. zirveye çıkmak istediklerini ve bunu projelendirmek istediklerini bana iletmişlerdi. Zirvede bulunan Olympos Teleferik’in Genel Müdürü Haydar Gümrükçü ‘yü aramış ve bu konuyu konuşmak üzere kendilerini 2365 mt. ye odamdan heyecan ile uğurlamıştım. 2007 yılında ulusal anlamda başladıkları ve şimdilerde Uluslar arası olan Dünya ekstrem enduro motosiklet takviminin en önemli yarışlarından birisi olan ve 2010 yılından beri Kemer’de düzenlenen “Red Bull Sea to Sky” artık Kemer’in bir markası oldu.


O artık bir marka…

Bizde geçtiğimiz hafta Kemer Enduro Kulübünün büyük katkıları ile 26-27-28 Eylül 2014 tarihlerinde üç gün boyunca süren yarışları yerinde izledik. Şunu söyleyebilirim ki; artık “Red Bull Sea to Sky” Kemer’in bir markası olmuş durumda. Peru’dan Kanada’ya, Kanada’dan Japonya’ya kadar çok sayıda sporcu Kemer’e geldi. 240 sporcu ile yaklaşık bine yakın teknik eleman ve sporcu yakını yaklaşık bir hafta Kemer’e büyük bir renk kattı. Bu arada binlerce kişi de bu yarışları izlemek üzere Kemer’e gelirken, oluşan hareketlilik de bölgeye büyük katkı sağlarken, Kemer Enduro Kulübünün sporcuları da ev sahibi olarak bu yarışlarda yerlerini aldılar.


Evet, Türkiye’nin en büyük motosiklet yarışı olarak ekstrem enduro motor dünyasının ilgisini Türkiye’ye çeviren yarışların programı da bu yıl oldukça dikkat çekiciydi. Bu arada başta Kemer olmak üzere Antalya ve bölgesinde yapılan reklam tanıtım çalışmaları da ilgiyi Kemer’e çekti. Açılışı 2365 mt. Olympos Teleferik’de düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleşen Red Bull Sea to Sky yarışları öncesi yine ilgiyi daha da çekebilmek adına Antalya Migros Alışveriş Merkezi'nde Enduro yarışçısı Dougie Lampkin motosikletiyle nefesleri kesen bir şov yaptı. Antalyalıların meraklı bakışları ile gösterisini yapan Dougie Lampkin izleyenlerden tam not aldı. Aynı gece Kemer Belediyesi tarafından Kemer Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen halka açık Manga konserinde ise yarışmacılar ve Kemerliler, Red Bull Sea to Sky’ın beşincisini birlikte kutlayarak moral depolamış oldular.


Dünyaca ünlü sporcular Kemer’de.. Jonny Walker, Graham Jarvis ve Andreas Lettenbichler!..

Bu organizasyon ile aralarında Jonny Walker, Graham Jarvis ve Andreas Lettenbichler gibi dünyanın en iyi uluslararası enduro motosikletçilerinin de bulunduğu profesyoneller yarışların yanı sıra Kemer’in de keyfini de çıkardılar. Sıcak havanında verdiği keyif ile deniz keyfide yaşayan sporcular verdikleri birbirinden güzel Kemer pozu ile Kemer’i dünyaya tanıttılar. Bu arada çok sayıda TV kanalı ile onlarca yerli ve yabancı basın mensubunun da izlediği ve takip ettiği yarışlar ile hem yarışlar hem de Kemer inanılmaz bir reklam yapma fırsatı yakalamış oldu. Bu senenin en önemli yeniliği ise yarışlardaki padok alanının Kemer’in girişindeki yola yapılmasıydı. Kemer 1 girişinde hazırlanan padok alanı gerek sporcular ve teknik elamanlar olarak, gerekse de yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekti.


Denizden gökyüzüne çıktılar…

Red Bull Sea to Sky 2014’te üç gün boyunca üç farklı tarzda üç yarış düzenlenirken,özellikle final günü olan son gün Red Bull Sea to Sky’ın ana yarışı Çamyuva kumsalında başlarken , katılımcılar adeta denizden gökyüzüne çıktılar. Olimpos Dağı Yarışı, özellikle altın madalyayı hedefleyen yarışmacılar için en zorlu etap olarak göze çarptı. Zira yarışmada altın madalyayı sadece 2365 metre yükseklikteki Olimpos Dağı zirvesinde bulunan Red Bull bitiş kemerine ilk ulaşan motor sporcusu kazandı. Dünyaca ünlü Jonny Walker, Graham Jarvis ve Andreas Lettenbichler ve onlara eşlik eden çok sayıda amatör sporcu deniz seviyesinden Olimpos Dağı’nın 2365 metre yükseklikteki zirvesine ulaşmak için kıyasıya mücadele ettiler. Önce sahil yarışı ardından orman etabı ve sonrasında da son günü dağ etabı ile 2365 mt. ye tırmanan 240 Enduro yarışçısı zorlu etapları tamamlamaya çalıştılar.


Yarışların mimarı Özdemir’den teşekkür…

Yarışlar sonrası bu organizasyonun mimarı Kemer Enduro Kulübü Başkanı Semih Özdemir ile bir araya geliyoruz. Birlikte başardık! Diyerek mütevazi bir şekilde teşekkür ederken, Kemer’in adını dünyaya duyurmanın mutluluğunu yaşadığını bize iletiyor:


“Bu yıl beşincisini organize ettiğimiz, Red Bull Sea to Sky ekstrem enduro yarışımızı tamamladık. Bu organizasyonun başarıyla gerçekleşmesinde katkılarını esirgemeyen, şu anda dünya çapında sayılı organizasyonlar arasına girmiş bulunan Sea to Sky yarışı fikir aşamasındayken bizleri yüreklendiren, yönlendiren ve desteklerini aralıksız sürdüren Kemer Kaymakamı Sn. Bayramali Köse’ye ,yerel yönetim olarak ve şahsen organizasyonumuza sahip çıkan, tüm imkanları seferber eden, gelecekte de organizasyonun gelişerek sürdürülmesi için değerli fikirlerini bizlerle paylaşan Kemer Belediye Başkanı Sn. Mustafa Gül’e,yarışlarımıza maddi manevi destek sunarak sahiplenen, değerli yarış hakemlerimizi görevlendiren ve yanımızda hissetmekten gurur duyduğumuz üst kuruluşumuz Türkiye Motosiklet Federasyonu başkanımız Sn. Bekir Yunus Uçar’a ve yönetim kurulu üyelerine,yarışlar sırasında, gerek seyircilerin, gerek sporcularımızın gerekse yarış alanındaki her türlü can ve mal emniyetinin sağlayan Kemer ilçe Jandarma Komutanı Sn. Yasin Berçin’e ve askeri personeline, Kemer Emniyet Müdürü Sn. Muhittin Ergen’e ve Kemer emniyet müdürlüğü personeline,yarışları yerinde izleyen muhabir ve foto muhabirlerine, haberleri yayına hazırlayan ekibe ve haberlerimize yer vererek burada yaşanan güzellikleri ve heyecanı tüm dünyaya ulaştıran medya kuruluşlarına,yarışlarımız süresince, sporcuların görevlilerin ve seyircilerin sağlıklarını emanet ettiğimiz Antalya il sağlık müdürlüğü, UMKE ve Anadolu hastanesi sağlık ekiplerine, organizasyonumuzu ilk yıldan itibaren fark eden ve dünya çapında tanınırlığını sağlayan Sea to Sky fikrini yerelden evrensele taşıyan Red Bull'e ve değerli Türkiye Red Bull ekibine, ve bizi katkılarıyla güçlendiren diğer sponsorlarımıza,yarışlar öncesinde yapılan tüm hazırlıklarda, yarışlar süresince ve yarış sonrasında, organizasyonun başarısı için fedakarca çalışan, gecesini gündüzüne katan Kemer Enduro Motosiklet kulübü yönetim kurulu ve üyelerine ve diğer çalışan arkadaşlarımıza, ve izlemek için geldikleri yarışlarda sporcularla kaynaşan, onlara umut olan değerli sporseverlere sonsuz teşekkürler”


Bu organizasyona destek çıkılmalı…

Büyük keyif aldığımız yarışlarda İngiliz Graham Jarvis şampiyon oldu. Geçen yılın şampiyonu Jonny Walker ise 2'nci oldu. Alman yarışçı Andreas Lettenbichler 3'üncü sırada yer aldı. Sporculara yarışın bitimine mütaakip Olympos Teleferik işletmesinde bir ödül töreni hazırlandı. Bu organizasyon tanıtım adına çok önemli bir organizasyondur. Aklımıza bundan yıllar önce Kemer’de düzenlenen WRC Ralli Şampiyonası geliyor. Maalesef bu yarışı çeşitli nedenlerle kısa sürede kaybetmiştik. Ah!!! Dememek mümkün değil.


WRC’yi kaybeden Kemer’in bu organizasyona destek çıkması gerekmektedir. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese ve özellikle başta Semih Özdemir olmak üzere tüm Kemer Enduro Kulübü Yönetim ve üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki, bu tip organizasyonlar dünya da Kemer adını daha da çok duyuracak ve Kemer’e tanıtım katkısı sağlayacaktır.