ÖDÜL KAZANANLAR BELLİ OLDU

Anatolia Turizm Akademisi tarafından Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 11’inci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nda dereceye girenler belli oldu.

ÖDÜL KAZANANLAR BELLİ OLDU

2009 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma, dünya genelinde alanındaki tek karikatür yarışması olarak biliniyor. Bu yılki teması “havalimanı” olan 56 ülkeden 733 sanatçının 1284 karikatür gönderdiği yarışmada, yetişkinler kategorisinde birinciliği Almanya’dan Valeriu KURTU kazanırken, gençler kategorisinde birinciliği Türkiye’den Ümmuhan Zeynep AKYÜREK kazandı.

En çok başvuru Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu’ndan

11’inci Uluslararası Turizm Karikatürcüleri Yarışması’na en çok eser gönderen ülkeler arasında, ilk üç sırayı Türkiye, İran ve Rusya Federasyonu aldı. Türkiye’den 281 sanatçı 379 eser gönderilirken, İran’dan 95 sanatçı 185 eser, Rusya Federasyonu’ndan da 65 sanatçı 89 eser gönderdi. Sırasıyla Endonezya (59 eser), Sırbistan (52 eser), Çin (41 eser), Hindistan (35 eser), Polonya (38 eser), Romanya (31 eser) ve Belçika (23 eser) en çok eser gönderen ilk on ülke arasında yer aldı.

Yetişkinler kategorisinde birinci Almanya’dan Valeria Kurtu

17 yaş ve üstü 451 karikatür sanatçının 961 eser gönderdiği yetişkinler kategorisinde toplam beş ödül sahiplerini buldu. Yetişkinler kategorisinde birinciliği Almanya’dan Valeriu KURTU kazanırken, Türkiye’den Sait MUNZUR ikinci oldu. İngiltere’den Ross THOMSON ve Bulgaristan’dan Ivailo TSVETKOV ise üçüncülük ödülünü paylaştılar. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın başlatıcılarından Prof. Atila Özer adına verilen özel ödülü de İran’dan Akbar TORABPOUR kazandı.

Gençler kategorisinde Ümmühan Zeynep Akyürek birinci oldu

Yarışmaya 16 yaş ve altı karikatürcüler de eserleri ile katılabiliyor. Gençler kategorisinde 282 sanatçı 323 eser ile yarışmaya katılırken, bu kategoride Türkiye’den Ümmühan Zeynep AKYÜREK birincilik ödülünü kazandı. Türkiye’den Poyraz DİN ikincilik, İnci BİLGEN üçüncülük ödülüne layık bulundular.

Beş yıldızlı karikatür yarışması

Yarışmaya 2013 yılından bugüne ana sponsor olarak destek veren Er Yatırım’ın Genel Müdürü Ferzan ÇELİKKANAT, yarışmada tema olarak seçilen havalimanı; özünde seyahat olan turizmin vazgeçilmez ortamlarından biri olduğunu, karikatür sanatçılarının gözüyle havalimanlarının ve orada yaşanan ilişkilerin bir karikatür yarışmasında ilk kez işlendiğini vurguladı. Çelikkanat, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na gönderilen eserlere bakıldığında, karikatür sanatçılarının; havalimanlarını sosyal, kültürel, çevresel etkileri ve ilişkileri bağlamında ele aldıklarını gösteriyor dedi.

Yarışmanın koordinatörü Anatolia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi KOZAK ise Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın on bir yıldır düzenlendiğini ve dünyada turizm temalı ve devamlılığı olan tek karikatür yarışması olmasının yanı sıra merkezi İsviçre’de olan Karikatür Birlikleri Federasyonu tarafından, dokuz yıldır beş yıldız verilerek niteliğinin tescillenmesinden gurur duyduklarını söyledi.

Ödüller sahiplerini İzmir’de bulacak

10’uncu Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın Nisan ayında yapılması öngörülen ödül töreni, Covid-19 salgını dolayısıyla yapılamadı. Yarışmanın kazananları, ödüllerine kasım ayında İzmir’de Four Points By Sheraton Otel’de sahip olacak.

Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın resmi internet sayfasına şu adresten erişilebilir: http://tourismcartoon.org