ÖLMEDEN ÖNCE YAPILACAKLAR:SOKAK LEZZETLERİNİ TATMAK, HAVA DALIŞI, EŞLER İLE SEYAHAT

Geleneksel kent simgelerini gezme planları yapma günleri artık geride kaldı. Hotels.com™ yeni araştırma raporu*, ölmeden önce yapılacaklar listelerinin artık klasik seyahatlerin ötesine geçtiğini; listelere farklı kültürlerin sokak yemeklerinin denenmesinden, hava dalışı ve köpekbalıklarıyla dalış gibi farklı aktivitelerin de dahil edildiğini ortaya çıkardı.

Araştırmanın Türkiye’de yürütülen anketine katılan 300 kişinin verdiği yanıtlardan ortaya çıkan bir diğer sonuç ise; bu listede yer alan aktivitelerin yalnız tamamlanmak istemediği yönünde. Y kuşağı katılımcılarının yarısından fazlası (%61) ölmeden önce yapılacaklar listesini eşleri/partnerleriyle tamamlamak isterken; 18-29 yaş arasındaki katılımcılar ise kendilerine arkadaşlarının (%57) eşlik etmesini tercih ediyor.

Eşsiz sokak lezzetlerini tatma (%38), hava dalışı yapma (%33) ve bir günlüğüne pilot olma (%30) hedeflerinin tamamı, ölmeden önce yapılacaklar listesinde neredeyse Eyfel Kulesi ziyareti kadar ilgi görüyor. Onda birden fazla seyahat sever, ölmeden önce yapılacaklar listelerinde daha alışılmadık ve ilginç bir şey denemek istiyor. Örneğin, ünlü bir şefin yemek sınıfına katılma (%19), Tokyo’da karaoke yapma ve parkur sporunu öğrenme (%13) bunlardan bazıları.

Bir dağın zirvesinde (%37) ve bir şelalede (%34) selfie çekerek paylaşma ise, ölmeden önce yapılacaklar listelerinin üçte birinden fazlasında yer alıyor. Her ne kadar ölmeden önce yapılacaklar listesinde birbirinden değişik aktiviteler yer alsa da; klasik bazı noktalara yapılmak istenen ziyaretler hala listelerdeki yerini koruyor. Araştırmaya katılanların neredeyse yarısı (%40) New York’taki Özgürlük Anıtı’nı görmeyi isterken; bunu %39 ile Çin Seddi ve %38 ile Eyfel Kulesi takip ediyor.

Dünyadaki ilk 5 alışılmadık ölmeden önce yapılacaklar listesi deneyimleri:
1.    Kuzey veya Güney ışıklarının harikulade doğal gösterisini izleme (%35)
2.    Ücra kasabaları arabayla gezme (%35)
3.    Yurt dışında bir dil veya beceri öğrenme (%33)
4.    Tatilde yerel sokak lezzetlerini deneme (%33)
5.    Bir yıl boyunca yurt dışında çalışma veya okuma (%31)

Global araştırma raporu, üyelerine her on konaklamada bir gece ücretsiz konaklama sunan Ödül programını** kutlamak için Hotels.com tarafından hazırlandı. Rapor, aynı zamanda seyahat severlerin bu ücretsiz konaklama haklarını en çok geçirmek isteyecekleri destinasyonları da tespit etti. İlk beşte yer alan şehirler şöyle: New York (%41), Tokyo (%31), Paris (%29) Las Vegas (%28) ve Roma (%18).

Şık gecelemeler için ise seyahat tutkunları bir kalede, su altındaki bir otelde veya bir ağaç evinde kalmayı hayal etse de; Paris'teki The Ritz ölmeden önce kalınması gereken ilk 10 yer listesinde ilk sırada yer alıyor.

Ölmeden önce kalınması gereken ilk 10 yer listesi:
1.    The Ritz, Paris (%34)
2.    Bir kale (%31)
3.    The Plaza, New York (%29)
4.    Su altı bir otel (%26)
5.    Burj Al Arab Jumeriah, Dubai (%24)
6.    The Savoy, Londra (%24)
7.    Bellagio, Las Vegas (%23)
8.    Bir saray (%23)
9.    The Beverley Hills Hotel, Beverley Hills (%22)
10.    Bir ağaç ev oteli (%22)

Ölmeden önce yapılacaklar listesi ilhamına ilişkin olarak ise araştırma Türkiye’deki katılımcıların hem Y kuşağı hem de 30 yaşının altındakilerin dergiler, gazeteler ve on-line seyahat makalelerinden ilham aldığını gösteriyor.

Buna ek olarak; katılımcıların neredeyse tamamı (%97) listelerini mutlaka tamamlamak istediklerinde hemfikir kalırken; üçte biri de (%32) 50 yaşına gelmeden listelerinde yer alan her şeyi hayata geçirmiş olmayı istiyor. Ayrıca Türkiye’den araştırmaya katılanların listelerinin neredeyse yarısı (%46) yurt dışına yapılmak istenen seyahatlerden oluşuyor.