ORDU'NUN DERELERİ TURİZME AKIYOR

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin geleneksel Anadolu Buluşmaları devam ediyor. EGD’nin yeni buluşması fındığı dışında turizm potansiyeli ve fırsatlarıyla adından söz ettirmeye hazırlanan Ordu’da gerçekleşti. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun ev sahipliğinde 17- 18- 19 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen Ordu Valiliği Turizm Tanıtım Programı’na ekonomi gazetecileri ve iş adamları yoğun ilgi gösterdi.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve EDG Başkanı Celal Toprak’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Ordu’nun turizm fırsatları masaya yatırıldı. Memleketi Ordu olan EGD Başkanı Celal Toprak, kendisinin de yeterli iş imkanı olmadığı için Ordu’dan ayrıldığını kaydederken, günümüzdeki iş potansiyeli ve teknolojinin sunduğu imkanlar ile Anadolu illerinde de iş fırsatlarının arttığını söyledi.

Ordu - Giresun Uluslararası Havalimanı’nı Mayıs 2015 tarihinde açmayı planladıklarını aktaran Ordu Valisi Balkanlıoğlu, yapımı 3,5 yıldır süren havalimanının yaklaşık 350 milyon dolara mal olacağını hatırlattı. Havalimanının, Japonya ve Hong Kong’un ardından dünyada denize doldurulmuş tek havalimanı olduğunun altını çizen Balkanlıoğlu, “ Ordu-Giresun Havaalanı,  hem Ordu, hem Giresun illerimize hizmet verirken, günde ortalama 10 uçağın inmesini öngörülüyor” diye konuştu.

Gelecek iki yıl içinde Ordu’da 1 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini ifade eden Balkanlıoğlu, “ 2014 yılı itibariyle Ordu’ya yerli ve yabancı 380 bin turist geldi. Ordu Giresun Uluslararası Havalimanı’nın açılmasıyla, Arap ülkelerinin yanı sıra, özellikle doğa turizmi ve doğa sporlarıyla ilgilenen İngiltere, Almanya, Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde de turist ağırlanması hedefleniyor” dedi.

Arap yatırımcıların ilgisi artıyor

Turizmin gelişmesiyle birlikte girişimci sayısının artacağına dikkat çeken Balkanlıoğlu, son dönemde Ordu’da Arap yatırımlarının hız kazandığını belirtti. Balkanlıoğlu, “ Yerli ve ulusal zincirlerin yatırımlarının sürdüğü Ordu’da, Arap bir iş adamı da, önümüzdeki yakın gelecekte, doğal ortamda büyük bir tatil köyü projesi kuracaktır. Ayrıca yöresel ev pansiyonculuğu konseptinde de, doğa ortamında butik hizmet veren işletmeler bulunuyor. Doğanın kalbindeki bu tesislerde; sabah uyandığınızda yumurtanızı kendiniz alıp, sütünüzü kendiniz sağıp, salatayı bahçenizden koparabileceğiniz tamamen doğanın içinde tatil ve dinlenme sunuluyor” dedi.  

Çambaşı Yaylası’na kayak merkezi

Ordu’nun doğa turizmi açısından büyük potansiyeli olduğunu hatırlatan Balkanlıoğlu, Ordu’da yamaç paraşütü büyük ilgi görüyor. Aynı zamanda, doğada 5 kilometreden 50 kilometreye yürüyüş parkurları vardır ve tüm yürüyüş parkurları güvenlidir. Türkiye’nin en büyük yaylalarından biri Çambaşı Yaylası’na ülkemizin gözde kayak merkezlerinden birisi de kurulacaktır. Aynı zamanda, bölgemizde yaylaları birbirine bağlayacak; Yeşil Yol projesi vardır. Ordu, Samsun, Tokat illerimizdeki yaylaları birbirine bu yol ile bağlayacağız” diyerek sözlerini sürdürdü.

Fındık kolay paraya çevrilir

Ordu’nun ekonomisinin fındığa dayandığının altını çizen Balkanlıoğlu, “ Fındık en rahat paraya çevrilebilen bir ürün. 2015 yılında, 650 bin ton fındık üretimi öngörülüyor. Fındığın kilo fiyatının 13- 14 TL’nin altına düşmeyeceğini düşünüyoruz. Fındık üreticilerinin önemli hedeflerinden biri ihracatı arttırmak. Ordu’da 50’ye yakın tesis bulunuyor. Dünya fındık pazarına baktığımızda, Türkiye fındık üretiminde dünya birincisidir ve ardından İtalya, Hindistan, İspanya gibi ülkeler geliyor” dedi.

Ordu’nun tarımsal ekonomisinde kivi ve balın da önemli yer tuttuğuna işaret eden Balkanlıoğlu, Ordu’nun bal üretiminde ikinci, kivi üretiminde üçüncü sırada olduğuna dikkat çekti.  Ordu’nun yatırımda 5’inci bölgede bulunduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, Ünye’de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışmaların sürdüğünü anlattı. ( Turizm Aktuel )