ORGANİK HATLAR İSTANBUL'UN KÖYLERİNE GÖTÜRÜYOR

Eylül ayı ile birlikte sebze ve meyvelerin köylerde hasat zamanı da başladı. Organik beslenmenin oldukça revaçta olduğu son yıllarda İstanbul’un köylerinde dalından sebze ve meyve yemek, köy yumurtası ve taze süt satın almak mümkün. Köylülerin kendi doğal ürünlerini satın alabileceğiniz köylerde bir hafta sonu geçirmek için özel aracınızın olmasına da gerek yok üstelik. İETT’nin köy hatları ile bu köylere giderek ailenizle birlikte keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

“Tavuğu sadece sofrada gören çocuklar için”

Organik ürünler yetiştiren köylülerden biri de Beykoz Çavuşbaşı’nda yaşayan Ramazan Öztürk. Ramazan Bey Rizeli… 1953’de babası İstanbul’a yerleşmiş ve kendisi burada doğmuş. 26 yıldır sebze meyve yetiştiren Ramazan Bey 2 yıldır da yumurta satıyor. Hayatında hiç canlı tavuk görmemiş çocukları ailelerinin buraya getirdiğini de sözlerine ekliyor.

Yaz kış organik ürünler yetiştiren ve satan Öztürk asla yapay gübre kullanmadığını ve İstanbullunun bu ürünlere oldukça rağbet ettiğini söylüyor. Özel müşterilerinin olduğunu vurgulayan Öztürk özellikle hafta sonları müşteri sayısının 2 yüzü bulduğunu belirtiyor. Ürünleri tarlalardan müşterilerin kendisinin topladığını ve topladıklarını satın aldıklarını dile getiren Öztürk’ün bal kovanları da bulunuyor.

“Taze ve katkısız süt için geliyorlar”

Beykoz’daki bir diğer köylü üretici de Ayşe Uzun. Süt üreticiliği yapan Uzun’un da özel müşterileri var ve günlük olarak satışlarını yapıyor. Ayşe Hanım İstanbul’da hem şehir hem de köy hayatını yaşamanın oldukça renkli olduğunu söylüyor ama tercihi doğal yaşamdan yana. “İstanbullulara da en azından ürünlerimle bunu yaşatmaya çalışıyorum, onlar buraya taze ve katkısız süt için geliyor” diyor. İneklerini sabah ve akşam sağdığını söyleyen Ayşe Hanım Pazar günleri kurulan ve köylü kadınların satış yaptığı köy pazarında da ürünlerini satıyor.

Peki, İstanbul’dan ayrılmadan doğanın içinde bir gün için İstanbullular hangi hatları kullanabilir?

İşte listesi; http://www.iett.gov.tr