OTELLERDEKİ FİYAT ARTIŞI YERLİ TURİSTE NASIL YANSIR?...

Turizm sektöründe yakalanan yükseliş karşısında daha şimdiden yaşanan fiyat artışları en çok yerli turisti etkilemeye başladı.

OTELLERDEKİ FİYAT ARTIŞI YERLİ TURİSTE NASIL YANSIR?...

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) verilerine göre 2016 yılında ülkemizde tatil yapan yerli ve yabancı turist sayısı toplam 31 milyon 365 bin 330 olarak açıklanırken bu rakam 2017 yılında 38 milyon 620 bin 346’ya ulaştı. TÜRSAB’ın son verilerine göre Aralık ayı hariç, 2018’deki sadece yabancı turist sayısı ise 37 milyon 537 bin 696 olarak açıklandı. Bu rakamın 2019’da daha da artması bekleniyor. Bu beklenti ile birlikte turizm sektöründe de bir fiyat artışı yaşanıyor. Tur operatörleri ve seyahat acenteleri, dövizde yaşanan artış ile birlikte 2019 yılında Türkiye’nin yabancı turistler için çok cazip olacağını belirtiyor ve fiyatların daha da artacağını ifade ederek yerli turisti erken rezervasyon konusunda uyarıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, erken rezervasyon satışlarındaki yüzde 123’lük artışın Alman turistler tarafından yılın henüz başında kaydedildiğine işaret ederek, ” Almanya’dan gelecek turist sayısında bu yıl rekor bekliyoruz” demişti.

Turizm sektörünün çok kırılgan bir sektör olduğunu belirten sektör profesyonelleri “Turizm sektörü her türlü sosyal ve ekonomik olaydan etkileniyor. Dolayısıyla çok kırılgan bir sektör. 2016 yılında turizm sektöründe ufak çaplı bir kriz yaşandı. Gelen turist sayısında epey bir düşüş oldu. 2017 yılında bu kısmen telafi edildi. 2018’de de durum düzeldi ve 2019 için 50 milyon turist gelecek gibi söylemler hemen herkesin dilinde. Türkiye özellikle yabancı turistler tarafından tatil için tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Bunda döviz kurlarında yaşanan artışının çok büyük etkisi var Çok fazla talep olunca mecburen fiyatlar da artıyor” dedi.

Döviz kurlarında yaşanan artışının turizm sektörünü hem olumlu hem olumsuz anlamda etkilediğini sözlerine ekleyen sektör profesyonelleri, “Dövizin artması, yabancı turistlerin gelmesini kolaylaştıran bir etken oldu. Fakat sektör içinde dövizin yükselmesinin bir takım handikapları da var. Mesela yurt dışına turist gönderen seyahat acenteleri ya da kiralarını dövizle ödeyen işletmeler, oteller çok zor durumda kaldı. Yurt dışında tatil yapacak olan yerli turistler de rezervasyonlarını iptal ettirdi; büyük ihtimalle tatil için yine Türkiye’ yi tercih edecekler. Ancak bununla birlikte yerli turistin tatil alışkanlıklarında bu sene değişikler olabilir”

Tatilcilerin genelde deniz, kum, güneş üçlüsü için tatile çıktıklarını ama doğa, yayla veya kültür turizmi gibi seçeneklerin de bu yıl yerli turist tarafından denenebileceğini kaydeden sektör profesyonelleri şunları kaydetti:

”Yerli turist bu sene 20 gün tatil yapacağıma 10 gün yaparım çünkü fiyatlar buna el veriyor diyebilir. Belki seyahatlerinin kalitesini bir kademe aşağıya indirebilirler. Daha önce görülmeyen şehirlere gitme şansını belki bu şekilde yakalayabilirler. Aslında bu da fiyat artışlarını bir nevi avantaja çevirmenin yollarından biri olabilir. Her zamanki alışkanlıklardan vazgeçilebilir. Önümüzdeki sezonda turizmin çok iyi geçeceği su götürmez bir gerçek. Böyle olunca da erken rezervasyon yapmanın avantajı kalmayabiliyor. Çünkü bu tesisler her şekilde dolacak. Ama her ne olursa olsun hem iç turizm hem de dış turizm açısından bu sene Türkiye’de turizmin çok iyi olacağını tahmin ediyoruz” ( Kaynak: Turizmhabermerkezi )