ÖZGÜR KURGA'DAN KEMER TURİZMİ DEĞERLENDİRMESİ

Kemer turizminde sıkıntıları aşmak mümkün…

Kurga yaptığı açıklamasında, Kemer’in son dönemlerde turizmde kan kaybettiğine üzülerek takip ettiğini belirterek “Kemer, Türkiye’ deki planlı turizmin başladığı ilk yer. Kemer’in de bu çekiciliği zamanında planlanmış olmasından geliyor. Beraberinde turizm örgütleri oluştu ve şu an bu plan hala yürürlükte. O yıllardan bu yıllara gelirken, maalesef her geçen gün kan kaybeden bir Kemer turizmi ile karşı karşıyayız. Bu konuda en önemli eksiklik dış etkenlerden oluşuyor.  Bu da otel, konaklama tesisleri dışarısında ki çevre faktörünün ön plana geçmesiyle orantılı. Yaşanılabilir bir kent olunması, turizm şehirlerinin sürekliliğin devam edebilmesi için otel dışındaki çevre de en önemli yer tutuyor.  Eğer otellerimizin içerisinde bulunduğu görüntü çevresinde de oluşturulabilirse, keşfedilen hayali edilen bir kent ortaya çıkıyor. Bu anlamda Kemer’de de sıkıntılar var. Örneğin bu sıkıntılardan bir tanesi ulaşım.  Çünkü ulaşım, yurtdışından gelen bir ziyaretçinin bölgedeki tüm bölgelere modern bir şekilde gitmesi ile oluşuyor. Bu konuda ilk imaj çok önemli.  Kemer bölgesinde şu anki uygulama ile bunu göremiyoruz. Bunun dışında daha da çok ciddi sıkıntılar var. Kemer de şu an yaşanan sıkıntıların en önemlilerinden bir tanesi de imar sorunu. İmarla ilgili bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ve yatırımcıların ciddi sıkıntıları var. Bunların dışında daha anlatacak çok sorun var ama bunları da birlik ve beraberlik ile çözmek mümkün. Bu konuda da özellikle iyi yönetilen yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor.”



Kemer’de örgütsel anlamda ciddi bir dağınıklık var!

Kurga sorunların aşılmasının birlik, beraberlik ve projeler geliştirme ve bu projelerin hayata geçirilmesi ile çözüleceğine dikkat çekerken,”  Öncelikle turizmde sorunların giderilmesi için örgütlerin tek bir çatı altında toplanması gerekiyor. Kemer’de örgütsel anlamda ciddi bir dağınıklık var. Bunların düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda da insan faktörü ön plana çıkıyor. Bu arada yatırımcılar teşvik edilmesi gerekiyor. 1980’lerden bu yana bölgemizde yapılmış yatırımların birçoğu renevasyon görmediği için bölge ciddi anlamda pazardaki payını daraltıyor. Şu an baktığımızda Manavgat, Kundu, Belek gibi destinasyonlar maalesef Kemer’in önüne geçti ve  daha cazip noktalara geldi.Kemer in her konuda artık tamamıyla kendini yenilemesi gerekiyor”

Kemer’in coğrafi zenginliği kullanılmalı!

Özgür Kurga, “ Kemer in coğrafi açıdan doğal bir zenginliği var en büyük kazancı da bu. Bu anlamda yurtdışından gelen ziyaretçilerin Kemer’e ciddi bir ilgileri var. Bu ilgi her zaman devam ediyor. Ancak Kemer’de sosyal ve yaşanabilir ortamların az olması, çağdaş bir kent merkezinin olmaması, turizm açısından tatilcide hayali kurulan bir Kemer olmaktan çıkıyor. Kemer’de yerleşik yaşayan yabancılar artık aldıkları evleri satmak istiyor. Bu da Kemer turizmi ve ekonomisi için oldukça büyük bir kayıp. Bu arada artık kentlerde estetik ön plana çıkıyor. Kemer’deki birtakım projelerin, planların dönemsel değil sürdürülebilir olması gerekiyor. Her 5 yılda bir bunların değişikliğe uğraması ve tüm bunların bir çizgisinin olması gerekiyor”

Gayrimenkul alanında yatırım yapan yabacılar Konyaaltı’na kaymaya başladı

Gayrimenkul alanında Kemer’e Rusların ilgisinin olduğuna dikkat çeken Özgür Kurga bunun yeterince değerlendirilmediği için, son dönemde yabancıların yatırımlarını daha çok Konyaaaltı’na yönlendirdiklerine dikkat çekti. Özgür Kurga “Kemer’e Rusların ilgisi var ancak maliyetlerin Kemer’de yüksek olması, arazi fiyatlarının Kemer’de yüksek olması pazardaki payımızı daralttı. Açıkçası Kemer bu konudaki payını Konyaaltı’na kaptırmaya başladı” dedi.

Kurga, “ Kemer de yabancıya konut pazarı Almanların ilgisi ile başlamıştı. Ama bu çok düşük bir ölçüde kalmıştı. Son dönem Rus pazarıyla beraber ciddi bir talep oldu. Ancak 2008-2009’daki yaşadığımız krizle beraber bir durağanlık yaşadık. Bu durağanlık tapu kanununda yaşanan değişikliklerle beraber daha da arttı. Bu konuda Kemer olumsuz etkilendi. Kemer’e özgü olumsuzluklardan bir tanesi de arazi geliştirememek. Kemer de imarlı arazi imkanları kısıtlı. Kısıtlı olduğu kadar Antalya’yla karşılaştırdığımız zaman mülk olarak daha yükseklerde kalıyor. Kemer’de ev almak isteyen bir insanın daha fazla bir bütçe ayırması gerekiyor. Krizle beraber müşterinin bütçesi daraldığı için tercih noktası Antalya oldu. Özellikle Konyaaltı bölgesi. Kemer in bu anlamda biraz çalışma yapması gerekiyor. Şirket olarak Kemer’de konut pazarlama noktasında ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Moskova’daki ofisimizden reklam kampanyaları ile tanıtımlar yapıyoruz ve Kemer’e ilgiyi arttırmayı amaçlıyoruz.” dedi.



ÖZGÜR KURGA KİMDİR?

Antalya-Kemer doğumlu olan Özgür Kurga,  Lise’yi Antalya Özel Akdeniz Kolejinde bitirdi. İngiltere’de Brighton St.Giles College’de İngilizce eğitimi aldı.1994 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatından 2000 yılında mezun olduktan sonra Amerika’da ( Vermont-New York  ) İngilizce eğitimi aldi ve Habitat Programlarına katildi.Halen Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesinde Yüksek lisansına devam ediyor.
Öğrencilik dönemimde Kemer’de aile işyerinde mağazacılık ile başlayan ticari serüveni Kemer'de incoming seyahat acenteciliği, Antalya, Moskova,Kiev ve Bükreş'te Tur Operatörlüğüne kadar uzandı. Kundu-Lara-Antalya bölgesinin ilk turistik alışveriş merkezi Sultan Bazaar’ın ve Sultan Residence ile aynı bölgede Karnas alışveriş merkezi sahiplerinden olan Özgür Kurga, ayrıca sahibi olduğu Okey Gayrimenkul Ltd Şti ile de çok sayıda yapmış olduğu siteyi Moskova'da açmış olduğu ofislerinde pazarlamaktadır. Turizm ve inşaat konularında yabancı yatırımcılar ile ortaklıkları devam eden Özgür Kurga Gayrimenkul Sermaye İradına göre Kemer ve Antalya'da Vergi Rekortmenliğinde de defalarca dereceye girdi. Kurga, 2008 yılında Kemer 7. 'si , Antalya 91. 'si, 2009 yılında Kemer 4.'sü , Antalya 63. 'sü, 2010 yılında Kemer 7. 'si , Antalya 51. 'si, 2011 yılında Kemer 1.'si , Antalya 21.'si oldu.
ATSO üyesi olan Özgür Kurga Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği(KEMİAD)’nin üyeliğinin yanı sıra Kemer Yat Yelken Kulübü, Kemer Cami Yapma Yaşatma Derneği’nin de üyeliğini sürdürüyor. Kurga 2001-2002 yılları arasında Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği(KEMİAD) Genel Sekreterliği ve 2002-2004,2004-2005 yılları arasında da Başkan yardımcılığı görevinde bulunurken, 2002-2004 yılları arasında Deniz temiz Turmepa Derneği Kemer Temsilciliği de yaptı.
Evli ve iki kız çocuğa sahip olan Özgür Kurga, İngilizce, Rusça ve Almanca biliyor.