PALANDÖKEN:KİMSE KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLEYEMEZ!

Ülke genelinde faaliyet gösteren hiçbir işletmenin Türk parasının dışında ürün ve hizmet fiyatı belirleme yetkisi olmadığını dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Özellikle yaz sezonunda tatil bölgelerindeki bazı işletmelerin fırsatçılık yaparak döviz üzerinden ürün ve hizmet fiyatı belirlemesi yanlış bir uygulama. Türkiye’deki hiçbir kurum ve kuruluş, Türk parası dışında ürün ve hizmet fiyatı belirleyemez. Küçük büyük tüm işletmeler, ürün ve hizmet fiyat listelerini müşterilerinin en iyi şekilde göreceği bir yere asmak zorundadır" dedi.

PALANDÖKEN:KİMSE KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLEYEMEZ!

Hiçbir işletmenin kafasına göre ürün ve hizmet fiyatı belirleme yetkisi olmadığını ve fiyatların müşterilerin açıkça görebilecekleri bir yere asmaları gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Turistlerin yoğun olduğu tatil bölgelerindeki bazı işletmelerin ürün fiyatlarını döviz üzerinden belirlediği ve müşterilerin bu fiyatları hesap öderken öğrendiği yönünde şikayetler alıyoruz. Ülkemizin sınırları içinde faaliyet gösteren hiçbir işletmenin böyle bir yetkisi yok. Özellikle tatil bölgelerindeki işletmelerin yabancı turistleri öne sürerek fiyatlarını döviz üzerinden belirlemesi yanlış bir uygulama. Önceki yıllara göre bu yıl turizm sektöründe yaşanan gelişmeler, ürün ve hizmet fiyatları yüzünden sekteye uğramamalı. Geçmiş yıllarda çok fazla turist çeken ancak pahalılık nedeniyle artık turistlerin gitmekten vazgeçtiği Dubai örneğine benzemeyelim. Hedeflediğimiz turist sayısına ulaşma yolunda ilerlerken bu turist sayısını arar hale gelmeyelim" ifadelerini kaydetti.

"Ülkemizin imajının zedelenmesine izin verilmemeli"

Turistleri ülkeye bir defa gelen kişi olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Ülkemize gelen turistler yalnızca bir seferlik misafir olarak görülmemeli. Çünkü turistler ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye ile ilgili izlenimlerini yakınları ile paylaşıyor. Bir sonraki yıl turistlerin yeniden ülkemizi tercih etmesi için onların gözünde kötü bir izlenim bırakmamalıyız. Turistleri altın yumurtlayan tavuk olarak görmek için onlar üzerinde iyi imaj bırakmalıyız. Tatil bölgelerindeki işletmeler de dahil olmak üzere tüm işletmeler bağlı oldukları esnaf odalarının ya da ticaret odalarının belirlediği tavan fiyatını geçmemelidir. Yabancı turistleri ve tatil sezonunu bahane ederek kimse hak etmediği bedeli müşteriden talep etmemeli. İşletmelerde yemek servisinden önce masaya getirilen ekmek, baharat, sos gibi malzemeler ve çatal, bıçak, tabak gibi araç gereçlerden kuver bedeli olarak ücret istemek fırsatçılıktır. Bu hizmetler zaten bir işletmede olması gereken hizmetlerdir. Bu tarz haksız uygulamalarla kimsenin ülkemizin imajını zedelemesine izin vermemeliyiz" dedi.