PANİK İPTALLERİ 700 MİLYONLUK KAYIP GETİRDİ!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektöründe koronavirüs salgınının neden olduğu gelişmeler ve sektörün geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

PANİK İPTALLERİ 700 MİLYONLUK KAYIP GETİRDİ!

Turizm sektörünün pandemi döneminde vereceği hizmetlerin her aşamasının çok detaylı bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işinin çok zor olduğunu belirtti. Bağlıkaya, herkesi tatmin edecek bir sonucun çıkmasını beklediklerini, nasıl bir düzen gelecekse ona uyacaklarını söyledi.

THY'NİN SEFERLERE BAŞLAMASI MORAL KAYNAĞI

Türkiye'ye turist gelmesi için charter seferlerinin başlamasının çok önemli olduğunu vurgulayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, THY’nin de uçuşlara başlamasının çok önemli olduğunu belirtti. “THY çok önemli bir mihenk taşı. THY'nin de başlama tarihini önemsiyoruz. THY'nin iç hat seferlerine başlaması, havacılıkta nasıl bir dünya ile tanışacağımızı de bize gösterecek.

THY seferlerine başlar başlamaz, sistemin nasıl olduğunu göreceğiz. İlk başlarda belli bir süre zarfında acil işler dışında, insanların hava yolu ile seyahat edeceğini düşünmüyorum” diyen Bağlıkaya, ülkemizde turizm açısından bakıldığında, destinasyonların tamamının kara yolu ile seyahat edilebilecek yerler olduğuna dikkat çekti.

Otellerin açılması ile turizm hareketinin başlayacağını belirten Firuz Bağlıkaya, “Haziranın başından itibaren de bu hareketliliği ufak tefek de olsa bekliyoruz. İç turizmde hafif hafif bir hareket bekliyoruz. THY'nin iç seferlere başlaması moral anlamında da çok önemli. Uçakların uçuyor olması, damarların yavaş yavaş açılması anlamına da geliyor” dedi.

Yurt dışından uçuşların kısıtlı olarak açılmasını beklediklerini ifade eden Bağlıkaya, bu normalleşme adımının bir dönemin bitip bir dönemin başlaması adına önemli olduğunu dile getirdi.

BİR TANE VAKA HER ŞEYİ TERS ÇEVİRİR

Açılacak yurt dışı pazarlardan, ilk başta Polonya, Ukrayna, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkelerin geleceğini kaydeden Başkan Bağlıkaya, taleplere bakıldığında da oralardan yüksek talep bulunduğunu, İsrail'den de ciddi bir talep geldiğini belirtti.

HES KODUNDA ENDİŞELERİMİZ VAR

HES konusunda endişelerinin olduğunu dile getiren Bağlıkaya, "Ülke olarak salgınla mücadelede rakibimiz sayılabilecek ülkelerden çok daha başarılı olduk. HES kodundaki endişemiz, acele ederek, bir an önce bir şeyleri başlatma çabasıyla bir hata yapmamak.Bütün meselemiz bu. Yoksa insanların buraya geldiğinde, otellerde kendi ülkelerinden daha yüksek oranda bir şey gelme ihtimali yok. Ama insanların ülkemize hasta gelme ihtimalleri de var. Oradaki endişemiz, açılmış bir pazardan gelen, otellerimizde çıkan herhangi bir vakanın ülkemizin aleyhinde kullanılmasıdır.

İPTALLER PANİKTEN

Koronavirüs salgınının patlak vermesi ile birlikte yaşanan tatil iptalleri konusuna da değinen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Sektörde bugüne kadar ne kadarlık bir iptal gerçekleştiği konusunda net bir bilgimiz yok. Fakat, tahminler 600-700 Milyon TL civarında bir iptalin gerçekleşmiş olabileceği yönünde.

Bunlar panik iptalleridir. Yani seyahate gidememe korkusu ve ekonomik olarak belirsiz bir ortam gibi tüketici tarafındaki öngörülemezlik kaynaklı tüm ücretin iadesine yönelik taleplerdir. Sektörde iptal hızı duruldu, bir ay önceki gibi yoğun iptal isteği şuan yok" dedi.Firuz Bağlıkaya, sezonun Haziran ayında başlaması ile, tatil iptallerinin yerini ileri bir tarihe ertelemeye bırakacağını öngördüklerini belirtti.

KAYIP YÜZE 40'I BULUR'

Turizmde iç pazarın yaşaması öngörülen kayıplara da değinen Bağlıkaya, "İç pazarda alınacak önlemlerde sıkıntı olmazsa ve vatandaş buna ikna olursa, dış pazardaki kadar büyük kayıp olmaz ve kayıp oranı geçen yıla göre yüzde 30-40 seviyelerinde kalır” şeklinde konuştu.

Dünya turizminde yüzde 70 civarı daralma yaşanmasının tahmin edildiğini belirten Başkan Bağlıkaya, sektörün bu yıl önemli bir döviz girdisinden mahrum kalacağını söyledi.

Otellerde alınacak koronavirüs önlemlerinin tatilciye ek fatura olarak yansımayacağını da vurgulayan Firuz Bağlıkaya, "Otellerin tüm odaları açmayacağı yönünde bilgiler alıyoruz. Personel istihdamı da ona göre olacak. Bu kapsamda, alınacak önlemlerin tatilciye yönelik ek fatura çıkarma ihtimalini zayıf görüyorum. 2020 sezonunda sektör için önemli olan nakit akışıdır. Yaşanan sıkıntılar 2021 sezonuna yansıyabilir" diye konuştu.

'PAZARLAMA DESTEĞİ İSTİYORUZ'

Turizme yönelik kamu desteklerinin önemini de vurgulayan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, "Son 5 yılda çok kriz yaşadık, kamu desteği olmasa kıpırdayamayız. Eskide yolcu aslanın ağzındaydı, şimdi midesinde. Bu noktada pazarlamaya ağırlık vermeliyiz. Seyahat acentalarına verilen pazarlama teşviklerinde kısıtlama olmamalı. Pazarlama konusunda yurtdışında yapılacak harcamalar kredi ve hibe seklinde desteklenmeli. Hayat normale döndüğünde Türkiye turizmde eski parlak günlerine döner" dedi.

Yabancı turistin artık gideceği yerin güvenliğine bakacağını vurgulayan Bağlıkaya, "Stratejiyi bunun üzerine kurmalıyız. Türkiye bu anlamda avantajlı. Artık deniz, doğal güzellikler gibi turizmde geçmişte öne çıkan parametreler geride kaldı" şeklinde konuştu.

TÜRSAB'DAN RAPOR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), tüm dünyayı etkisi altına alan ve ekonomik açıdan en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizmde korona virüs salgını ardından uygulanacak yeni normal sürecini daha iyi anlamak ve sürdürülebilir çözüm önerileri geliştirmek amacıyla bir rapor hazırladı. Birlik tarafından hazırlanan “Korona Virüsü (COVID-19) Sonrası Nasıl Bir Dünya Bizi Bekliyor?” başlıklı raporda; yeni normale bağlı şekillenecek yol haritası, dünyanın pandemi sonrası durumu, beklenen yeni seyahat trendleri, planlamalar ve izlenmesi gereken stratejilerden oluşan konu başlıkları, tüm ayrıntılarıyla sektöre rehberlik edecek.

Raporun yüksek boyutlu hali için tıklayın.(Baskı Boyutu)

Raporun düşük boyutlu hali için tıklayın.