PERGE'DE 3 YILDA 13 HEYKEL BULUNDU

Antalya'daki Perge Antik Kenti'nde son 3 yılda gerçekleştirilen kazılarda Roma imparatoru Caracalla ile Selene, Nemesis, Tykhe ve at heykelinin de yer aldığı, benzersiz sayılabilecek 13 heykel bulundu.

Antalya şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde yer alan Perge Antik Kenti'nde 1946 yılından bu yana gün ışığına çıkarılan heykeller, Antalya Müzesi'ni "dünyanın en zengin Roma dönemi heykel müzelerinden biri" haline getirdi.

Müze Müdürlüğünce 2012 yılından itibaren yürütülen kazılarda, çok sayıda heykel ortaya çıkarıldı. Son 3 yılda ortaya çıkarılan ve aralarında Roma imparatoru Caracalla ile Selene, Nemesis, Tykhe ve at heykelinin de bulunduğu 13 heykel, müze içinde oluşturulan Perge Salonu'nda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Perge'den çıkan eserler için müzede salon

Perge Antik Kenti Kazı Başkanı ve Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, 2012 yılına kadar İstanbul Üniversitesince yürütülen Perge Antik Kenti kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müdürlüklerine verildiğini belirtti.

Demirel, 2012 yılından 2014'e kadar antik kentin batı caddesinin sonundaki nekropole (Arkeolojik şehirlerde mezarlıkların bulunduğu yer) açılan kapıya ulaştıklarını ifade ederek, "Bu çalışmalara özellikle bu yıl da devam ettik. Bozulmalar ve ziyaretçilerin rahat dolaşımı için kuzey-güney caddesinde geçmiş yıllardan beri oluşan alan rehabilitasyonuna önem verdik. Çalışmalarda bizi mutlu eden olaylardan biri de önemli eserlerin açığa çıktığı kuzey hamamının bitişiğindeki çeşme yapısıydı. Bu çeşme yapısının içerisindeki kazı sonrası Caracalla heykeli çıktı. Caracalla heykeli, dünyada bütün olarak ele geçmiş tek örnek" diye konuştu.

Alandan çıkan heykeller arasında mitolojik tanrı ve tanrıçaların yanı sıra at heykeli ve bir de Afrodit heykeli olduğuna dikkati çeken Demirel, bu eserlerin sergilenmesi için Antalya Müze Müdürlüğü'nde oluşturulan Perge Salonu'nun 18 Mayıs Müzeler Günü'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından açıldığını anımsattı.

Son iki yıldaki çalışmaların sürdürülmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar'ın  destekleri bulunduğunu vurgulayan Demirel, antik kentteki çalışmalarda 3 yılda yaklaşık 350 metreye yakın alanın açıldığını kaydetti.

Son 3 yılda çıkarılan heykeller

İmparator Caracalla Heykeli: Milattan sonra 188-217 yıllarında hüküm sürmüş Roma İmparatoru Caracalla'ya ait heykel. Yaklaşık 2 metre 20 santim yüksekliğindeki heykel, imparatorun günümüze kadar bütün olarak ulaşan tek heykelidir.

At Heykeli: Batı Caddesi F5 Çeşmesi önününde bulunan 1 metre 40 santim yüksekliğindeki heykelde, atın anatomik detayları ince bir işçilikle verilmiş ve oldukça gerçekçi şekilde betimlendi.

Selene Heykeli: Hyperion ve Theia'nın kızı, Güneş Tanrısı Helios ile Şafak Tanrıçası Eos'un kardeşi olan Selene, ay tanrıçasıdır. Heykel, 2 metre yüksekliğindedir.

Nemesis Heykeli: Gece Tanrıçası Nyks'nin kızıdır. 1 metre 70 santim yüksekliğindeki heykelde tanrıça, bir omuzu açıkta bırakan şeffaf, ince kumaşlı bir elbise giyiyor.

Tykhe Heykeli: Latince adı Fortuna olan Tykhe, kader tanrıçasıdır. Başında tacı bulunan, sol elinde bir bereket boynuzu taşıyan heykel, onurlandırılmış bir kişi ve Perge Şehir Tanrıçası'dır.

Helios Heykeli: Hyperion ve Theia'nın oğlu olan Helios, güneş tanrısıdır. Apollon'a benzetilen tanrı güçlü, yakışıklı bir delikanlı olarak tasvir edildi.

Asklepios Heykeli: Apollon'un oğlu olan Asklepios, sağlık tanrısıdır. Sağ omuzdan itibaren vücudu açıkta bırakan elbise giyen heykel, sol elinde asasını, sağ elinde de bir ilaç tabağı tutuyor.

Afrodite Heykeli 1: Aşk ve güzellik tanrıçasıdır. Gövde bir bütün halinde, baş, sağ el, sol kol, bacak, ayaklar ve kaide ayrı ayrı parçalar halinde bulundu ve birleştirildi.

Afrodite Heykeli 2: Havuz içinde bulunan heykel, 1 metre 60 santim yüksekliğindedir. Afrodite, çıplak olarak, üzerine giysisi atılmış olan banyo kabına dayanmış şekilde betimlenmiştir.

Rahip Heykeli: Heykelin boynunda başları önde birleşmiş iki yılan kabartması yer alıyor. Giyimli ve başı örtülü olan heykelin sağ elinde bereket boynuzu bulunuyor.

Athena Heykeli: Athena, zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Giyimli ve zırhlı şekilde betimlenen heykel, zengin elbise kıvrımları ve detayları ile de özenli bir işçilik gösteriyor.

Giyimli Kadın Heykeli: Ayaklara kadar dökülen altta bir elbise, üzerine de kalın bir manto giyen heykel, başsız olarak açığa çıkarıldı.

Giyimli Erkek Heykeli: Sol kolundan elbise tomarı sarkan ve elinde ucu yukarı doğru bakan bir kılıç tutan başsız heykelin kim olduğu henüz bilinmiyor. ( Kaynak:antalyafestivals)