POYD BAŞKANI ÜLKAY ATMACA: 'TURİZMDE SEZON İYİ GEÇİYOR!'

Halil ÖNCÜ (ANTALYA) - Sezona Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sıkıntı nedeniyle ile büyük bir tedirginlik ile başlayan turizm sektörü son günlerde derin bir nefes alırken, iyi bir sezon geçiriyor.

POYD BAŞKANI ÜLKAY ATMACA: 'TURİZMDE SEZON İYİ GEÇİYOR!'

Antalya’da Otellerin çok büyük bir bölümü yoğun doluluklarla sezonuna devam ediyor. Rus turistlerin sayısı her geçen gün artarken, Avrupa pazarında da büyük bir hareketlilik gözleniyor. Başta Almanya olmak üzere İngiltere, Polonya ve Orta Doğu pazarında da çok ciddi artışlar görülüyor.

Antalya’da kışın da iyi geçeceğini düşünüyorum!

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca yatığı açıklamasında, “Turizm genel anlamda şu anda çok iyi gidiyor. Antalya’da şu anda boş yatak çok az var. Yüksek sezondayız. Otellerin çok büyük bir bölümü yoğun doluluklarla sezona devam ediyor. Eylül ve ekim ayının da iyi geçeceğini öngörüyoruz. Çünkü ciddi bir rezervasyon akışı var. Antalya’da kışın da iyi geçeceğini düşünüyorum. “dedi.
Bu arada Rusya Ukrayna arasındaki sıkıntının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Ülkay Atmaca “ Rus turistler her geçen gün artarak gelmeye devam ediyorlar. Ukrayna pazarı tamamen bitik vaziyette. Özellikle İngiltere’den, Avrupa Ülkelerinden, Polonya’dan Almanya’dan ve Orta Doğu pazarından çok ciddi artışlar söz konusu. Bu dolulukların ana nedeni de bu parların yoğunluğundan kaynaklanıyor. Okulların halen tatil olması nedeniyle iç Pazar da oldukça hareketli. Temmuz sonu itibarıyla Almanya birinci sıradaydı ama Rusya’nın şu anda ilk sıraya geçtiğini görüyoruz. Kurban Bayramından sonra başlayan hareketlilik bütün hızıyla devam ediyor.”

Sektörün en büyük sıkıntısı, Artan maliyetler ve kalifiye personel sorunu !

Öte yandan turist sayısındaki artış dikkat çekerken, artan maliyetler ve kalifiye personel sorunu ise sektörün en büyük sorunu olarak ortaya çıkıyor.Bu konuda Ülkay Atmaca şu açıklamalarda bulunuyor:

“Maliyetler aldı başını gidiyor. Başta personelimize yaptığımız zamlar olmak üzere enerji girdilerinde çok ciddi artışlar var. Gıda da çok büyük artışlar söz konusu. Ancak üç ay önce Ukrayna Rusya savaşı, uçak ambargosu derken karamsarlık had safhadaydı, gelinen noktada kar oranları düşmüş olsa da şu andaki doluluklar işletmeleri memnun edecek seviyede. “


POYD Başkanı Ülkay Atmaca, Halil Öncü'ye açıklamalarda bulundu.

“2016 yılındaki uçak krizi ile başlayan ardından pandemi ile devam eden bir kalifiye personel sorunu ile karşı karşıyayız. Özellikle pandemide yeni gelişen meslek dallarındaki maaşların fazla olması  hem 12 ay iş olması nedeniyle sektördeki birçok deneyimli personelimizi kaybettik. Bununla ilgili ne yapabilirizi herkes düşünüyor.Çünkü bizim bu işi yapmamızın en önemli göstergesi personelimizin kalifiye ve güleryüzlü olmasıydı. Hep söylüyorum. Turist varsa mutlaka personel olmalı. Bizim bu noktaya geldiğimiz noktadaki turizmin en büyük başarısı birlikte çalıştığımız çalışma arkadaşlarımızdır. Bu sektörden kaybettiğimiz arkadaşları devlet olarak, sektör olarak ,  STK’lar olarak  bu kaybettiğimiz çalışanlarımızı tekrar sektörümüze kazandırmalıyız.”