SABIRSIZLIKLA SEZONUN BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ!

Halil ÖNCÜ (ÇANAKKALE) - Covid-19 ile birlikte bir duraklama dönemi yaşayan Türk Turizmi yeniden canlanmak ve harekete geçmek için gün sayıyor. Çanakkale de yeni döneme hazır!

SABIRSIZLIKLA SEZONUN BAŞLAMASINI BEKLİYORUZ!

Her geçen gün yeni normalleşmelerin uygulamaya alındığı sektör geleceğe umutla bakıyor.Ülkemizin şehitler diyarı olarak bilinen ve son dönem 2018 Troia yılı ile birlikte turizmde zirve yapan Çanakkale de, geleceğe umutla bakan destinasyonlar arasında. 

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkaleli otelciler olarak, Covid-19 sonrası tüketici tercihlerinde çok ciddi değişimler beklendiğini ve yeni turizm normlarıyla, sabırsızlıkla sezonun başlaması için çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, Çanakkale’yi bu süreçte bir adım önde gördüklerini ifade etti.

Sağlıklı turizm sertifikası ile ilgili bölgemizdeki tüm tesislerimiz hummalı bir çalışma içerisinde!

“Covid-19 sonrasında yeni turizm normlarıyla artık hepimiz sabırsızlıkla sezonun başlaması için çalışmalımızı yürütüyoruz.  Özellikle Covid-19 sonrası tüketici tercihlerinde çok ciddi değişimler bekleniyor. Ülkeler arası alınan ve çok ciddi tedbirler var ve insanların buna bağlı olarak tabii ki seyahat tercihlerinde de marjinal değişimler bekliyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımızın açıklamış olduğu genelge ve sağlıklı turizm sertifikası ile ilgili bölgemizdeki tüm tesislerimiz hummalı bir çalışma içerisinde. Çanakkale bölgesinin son yapılan birçok araştırmada da görüleceği gibi bir adım önde olacağını açık yüreklilikle söyleyebilirim.Bu yeni süreçte insanlar daha sakin, doğa ile baş başa ve güvenilir tesislere, güvenilir şehirlere seyahat etmek isteyecekler. Çanakkale hem tesislerinin alt yapısı ile, hijyenik ortamı ile, doğal imkanları ile ve sakin şehir havası ile Türkiye turizmi açısından çok önemli bir farklılık ve farkındalık yaratacağını düşünüyorum. Özellikle artık bu yeni dönemde kısa bir süre için de olsa insanlar bulundukları yaşadıkları yerlerden daha yakın yerlere seyahat edecekler. Buna bağlı olarak da araçla seyahat ön planda olacak. Belki ilk etapta havayolu taşımacılığı çok fazla tercih edilmeyebilir. Bu çerçevede de yine Çanakkalemiz gerek başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin önemli büyük şehirlerine çok yakın olması bu seyahat sürecinde de tercih edilmesine sebep olacak”

Çanakkale, iç turizmde çok önemli bir alternatif olacak!

Başkan Armağan Aydeğer, Çanakkale ve çevresinin iç turizmde çok önemli bir alternatif oluşturulacağını da söyledi.

“Çanakkale sadece deniz, kum, güneşiyle değil aynı zamanda doğa turizmi ile, aynı zamanda kültürel değerleri ile, sosyal yapısı ile Türkye’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Bununla ilgili çok büyük bir tesadüftür ki, 2019 yılında İngiliz Forbes Dergisi tarafından Türkiye’nin  yaşanabilir kentleri arasında zirveye oturmuştu. İşte bu bütün nedenler geneline baktığınızda başta Çanakkale ve çevresi olmak üzere iç turizmde çok önemli bir alternatif olacağını düşünüyoruz”

Kapıkule sınır kapısının açılmasını bekliyoruz!

İç turizmin yanı sıra dış turizmden beklentileri de değerlendiren Başkan Armağan Aydeğer, Balkan Ülkeleri ile yoğun bir iletişim içinde olduklarını ve kapıkule sınır kapınsın açılmasını beklediklerini söyledi.

“Dış pazara geldiğimizde ise bölgemiz özellikle Balkan Pazarı ile yoğun bir iletişim içerisinde. Bizler özellikle Balkan Pazarı ile ilgili Kapıkule sınır kapısının açılmasını bekliyoruz. Balkan coğrafyasında Bulgaristan ve Romanya bizim için önemli pazarlar. Bu pazarlar ile ilgili de beklentimiz açıkçası Avrupa Birliği’nin normlarına da uygun olarak buradaki hareketin başlaması. Beklentimiz burada da turist profili yine endişe eşiği düşük, bu bölgeyi çok seviyorlar.  Bu nedenle eğer Haziran’ın 15’e kadar bir sınırlarda bir açılma söz konusu olursa Temmuz ayı ile birlikte bir hareketin olabileceğini öngörüyoruz. Uzakdoğu Pazarları yine bizim için önemli. Ama bu pazarlarımız sonbahardan önce oluşabileceğini pek düşünmüyoruz. Çünkü burada aşı en önemli bir etken. Orta Avrupa’ya baktığımızda da 2020’nin büyük oranda kapandığını düşünüyoruz. Şu anda otobüs ile kültür turlarının bu sene gerçekleşmesini de düşünmüyoruz. Onun içi Nisan 2021’den sonraki süreci değerlendirmemiz gerekiyor”