SAĞLANAN KREDILERE TÜM ACENTELER ULAŞAMADI!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Bloomberg TV’de yayınlanan İş Dünyası programında, turizm sektörüne ve seyahat acentelerinin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLANAN KREDILERE TÜM ACENTELER ULAŞAMADI!

Seyahat edenlerin kendilerini güvende hissetmelerinin önemli olduğunu söyleyen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu doğrultuda müşteriye güvence verecek bir dokümanın (Sağlıklı Turizm Sertifikası) hazırlandığını bildirdi.

Bağlıkaya, ‘’Türkiye yut dışı turizm hareketiyle önemli döviz girdisi sağlayan bir ülke. Almanya 15 Haziran’da 31 ülkeye seyahat yasağını kaldırıyor ama bu 31 ülke içinde maalesef Türkiye yok. Rusya’ya baktığımızda ise yut içi seyahati özendiren açıklamalar var. Yurt dışı seyahatlerle ilgili herhangi bir açıklamaları yok. ATOR Başkanı da sonbahardan önce sınırların açılmayacağını söyledi. İngiltere’de yapılan açıklamalar da, yaz tatilinin yurt dışında yapılmasıyla ilgili kimsenin bir beklentisi olmaması yönünde. Dolayısıyla yurt dışında işler çok istediğimiz gibi gitmiyor.’’ ifadelerini kullandı.

”Almanya Türkiye’yi dışarıda tuttu”

Bağlıkaya, Almanya’nın İngiltere gibi Covid sürecini çok daha ağır yaşayan ülkelere seyahat yasağını kaldırırken, Türkiye’yi dışarıda tuttuğuna dikkat çekerek, ‘’Bundan sonraki süreçte Türkiye kamu otoriteleri, Almanya’nın seyahat yasağını kaldırdığı ülkelerin listesine girebilmek için gerekli iletişimi sürdüreceklerdir.’’ dedi.

”Dış turizmde çok ciddi kayıplar yaşayacağımızı görüyoruz”

Bağlıkaya, THY, SunExpress ve Pegasus’un 4 Haziran tarihinden itibaren iç hat uçuşlarına başlayacağını söyleyerek, haziran ayında Türkiye içinde seyahat hareketlerinin başlayabileceğini ve başta özellikle kamping, karavan ve yoğun olmayan tesislerin tercih edileceğini açıkladı. Haziran sonu ve temmuz-ağustos gibi iç turizm hareketinin artacağına dikkat çeken Bağlıkaya, ‘’Geçen yıla göre iç turizmde yaşayacağımız kayıp çok olmayabilir ama dış turizmde çok ciddi kayıplar yaşayacağımızı görüyoruz.’’ şeklinde konuştu.

”Sağlanan kredilere tüm acenteler ulaşamadı”

Bağlıkaya, hava yolu şirketlerine iade muafiyeti getirilirken acentelere böyle bir desteğin verilmediğini belirtti. Sonrasında acentelerin sattığı paket turların uçak bileti ayağına öteleme geldiğini ve otel ödemeleriyle ilgili herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını söyledi. Bu nedenle acentelerin finansal sıkıntı içinde olduğunu tekrarlayan TÜRSAB Başkanı, şunları söyledi:

Sağlanan kredilere tüm acenteler ulaşamadı. Bu konularla ilgili bizim taleplerimiz ve iletişimimiz sürüyor. İç turizmin hareketlenebilmesi için tatil kredi paketlerinin gündeme gelmesi lazım.

”2021’e çok iyi hazırlanmamız gerekiyor”

2020 ilk raunt ve Avrupa Birliği kendi içindeki ülkelere birtakım ayrıcalıklar sağlıyor. Kendi bölgesinde turizmi canlandırma yönünde kararlar alıyor. Bizim 2021 yılına çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin 2021yılındaki pazarlama çalışmaları için muhakkak bir kredi ve finansman sağlanması gerekiyor. Esas maç 2021’de gibi görünüyor. Bu yıla çok iyi hazırlanmamız lazım"