ŞANLIURFA'DA DEV ZİRVE

Tarım, Turizm, Tekstil ve Teknoloji URFA 4.0’da buluştu

ŞANLIURFA'DA DEV ZİRVE

Şanlıurfa tarihi bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Şehrin tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanındaki potansiyelini geliştirmeyi amaçlayan “Urfa 4.0 Zirvesi” Hazine ve Maliye Bakanlığı himayelerinde Şanlıurfa Valiliği ev sahipliğinde, Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gastronomi Turizmi Derneği paydaşlığında gerçekleştirildi. İki gün süren zirve kamu ve özel sektörden çok sayıda uzmanı bir araya getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve Urfa 4.0 Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Cebrail Taşkın, açılıştazirve hakkında kısa bir bilgi verdi. İki aylık yoğun çalışmanın ürünü olan zirvenin Tarım, Tekstil, Turizm ve Teknoloji alanında çok sayıda ismi bir araya getirdiğini belirten Taşkın “Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk defa 4 ana alanda çok değerli konukları burada ağırlıyoruz. Yerli ve yabancı şirketlerimizin CEO’ları iş insanları, bilim insanları, STK başkanları, kamu genel müdürleri ve çok değerli iş adamları burada bizimle birlikteler. Onlara teşekkür ediyorum. Son bir teşekkürde çalışma gruplarına. Yaklaşık 2 aydır çalışıyoruz. 4 ana alanda çalışma grupları oluşturduk. Gündüz kendi mesaimizi yaptık gece Urfa için ne yapabiliriz diye çalıştık. Çok emek harcadık. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yerelden değerli bilim adamları iş insanları tarımı, turizmi, tekstili ve teknolojiyi tartıştılar. Yapılan çalışmaların neticelerini zirve sonunda kamuoyuyla paylaşacağız. Değerli çalışma grubu başkanları ve üyelerine çok teşekkür ediyorum.” dedi. Taşkın’ın açıklamalarının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

ŞANLIURFA DİJİTAL TARIM ÜSSÜ HALİNE GELEBİLİR

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, zirvenin Şanlıurfa için önemli bir aşama olduğunu söyledi. Akıllı teknolojilerin küresel ekonominin geldiği son aşama olduğunu belirten Çelik, Şanlıurfa’nın 10 milyondan fazla arazisi 90 bin kilometreden fazla sulama kanalı ve teknolojinin verdiği imkanlarla dijital tarım üssü haline gelebileceğini söyledi.

URFA 4.0 İLE GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYECEĞİZ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise yaptığı konuşmada şehrin tarım ve turizm potansiyeline dikkat çekti. Dünyada iklim değişikliğinin her geçen gün etkisini artırdığını belirten Beyazgül, insanlığın bunun için çözüm aradığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN GELECEK VİZYONUNA KATKI

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da Urfa 4.0 zirvesinin açılışında bir konuşma yaptı. Zirveyi “Türkiye'nin gelecek vizyonuna katkı sağlayacak önemli bir organizasyon” olarak nitelendiren Gürcan, değişen ve gelişen dünyanın merkezinde artık teknolojinin yer aldığını ifade etti.

ŞANLIURFA İÇİN YOL HARİTASI OLACAK

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da kent olarak ileri teknolojiyi daha fazla kullanmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kentin yapay zekâ ve akıllı tarım uygulamalarıyla üretimdeki bereketini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Ayhan, “Dünya değişiyor ve gelişiyor. Yepyeni bir dünya düzeni içerisindeyiz. Buna ayak uydurmak bir tercih değil bir zorunluluktur. Çağımızda oyun dışında kalmak gibi bir lükse asla sahip değiliz. Aksine en aktif oyuncu olarak yer almak zorundayız. Ülkemizin bu yeni sanayi devrimini ıskalama lükse yok” dedi. Zirvenin öğleden sonraki oturumunda ise "Tarımda Verimliliğin Önemi ve Katma Değerin Sağlanması"konusu ele alındı. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlüğünü yaptığı panele Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Uysal, KIRKYOL Kırsal Kalkınma Kooperatifi’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Tanfer Dinler ile TREND MICRO Siber Güvenlik Uzmanı Mert Ünsaldı konuşmacı olarak katıldı.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın moderatörlüğünü yaptığı ve "Turizmde Marka Olmak" başlıklı panelde ise konuşmacı olarak BAŞARSOFT CEO’su Alim Küçükpehlivan, TROYD Başkanı Alican Aksu, GASTRONOMİ TURİZMİ Derneği Başkanı Gürkan Boztepe konuşmacı olarak yer aldı.

Zirveye çok sayıda firma katıldı. Firmalar fuaye alanında kurmuş oldukları stantlarda ürünlerini sergiledi. Ziyaretçilerin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve beraberindeki heyet standları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Yarın sona erecek zirve kapsamında eş zamanlı olarak 4 farklı salonda turizm, tekstil, tarım ve teknoloji konularında kamu, özel sektörden uzmanların ve akademisyenlerin katıldığı toplantılar yapıldı.