ŞEHRE DEĞER KATAN MARKA; BARUT HOTELS...

Türkiye’nin turizm başkenti olarak gösterilen ve Rus turistler tarafından da yoğun ilgi gören Antalya, yeni bir klasik müzik festivaline kavuştu. Türk Rus Klasik Müzik Festivali, sanatseverlerin yoğun ilgisini çekti.

ŞEHRE DEĞER KATAN MARKA; BARUT HOTELS...

Side Antik Tiyatrosu’nda gerçekleşen Festival, iki ülke tarafından “Türk – Rus Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilen 2019’un, iki ülkenin dostluğunu daha da pekiştirmesi ve kökleri çok eskilere dayanan bu dostluğu müzikle sergilemek amacıyla kültür, sanat, tarih, doğa, spor gibi birçok konuda toplum yararına sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren önemli turizm gruplarından Barut Hotels tarafından düzenledi. Ev sahibi Barut Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Barut yaptığı açıklamada “İçinde bulunduğumuz yılın Türk-Rus Kültür ve Turizm Yılı ilan edilmesi dolayısıyla, biz de Türk-Rus Klasik Müzik Festivali ile bu dostluğa anlamlı bir katkı sağlamak istedik. Böylesi büyük bir festival ve konserler için Maestro Spivakov, Anna Aglatova ve gururumuz Fazıl Say’a teşekkür ediyoruz” dedi.

“İki Dost Ülkenin Bestecileri”

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni ve günümüzün en büyük keman sanatçıları arasında yer alan Şef Vladimir Spivakov ile Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası, 3000 yıllık Side Antik Tiyatrosu’nun etkileyici atmosferinde, “İki Dost Ülkenin Bestecileri” ile verilen konser büyük ilgi gördü.

Türk Besteci Nevit Kodallı’nın 10. ölüm yıl dönümü anısına, 1969 yılında bestelediği ‘Telli Turna Süiti’ seslendirilirdi ve Şostakoviç’in 1924-1925’te yazdığı “Prelüd ve Scherzo” adlı eserine yer verildi. Ardından Soprano Anna Aglatova, opera literatürünün en gözde aryalarını seslendirdi. Avrupa’da “Cecilia Bartoli’nin kız kardeşi” olarak anılan genç sanatçının solistlik becerisi büyük alkışla ödüllendirildi. Konserin sonunda dünyaca ünlü Türk piyanist ve besteci Fazıl Say, Mozart’ın ‘12.Piyano Konçertosu’nda solist olarak sahneye çıktı. Antik tiyatroyu dolduran yerli yabancı sanatseverlerin dikkatle ve hayranlıkla izlediği Say, yoğun ilgi ve alkışa cevaben sahneye geldi ve Kara Toprak eserini, sürpriz bir kolajla “İzmir’in Dağlarında ezgisine bağlayarak yeniden Veysel ile bitirdi. Tiyatroyu dolduran sanatseverler, bu eşsiz doğaçlamayı dakikalarca ayakta alkışladı.

Bu festivalde adını anmamız gereken ilk kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür!

Vladimir Spivakov ise; Festivalin daimi orkestrası olan ve bu yıl 40.yılını kutlayan Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası ile verdiği konsere dair “Son yıllarda gerçekleştirdikleri en heyecan verici konsere imza attıklarını” belirterek şunları söyledi: “Bu festivalde adını anmamız gereken ilk kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Şostakoviç, Oystrakh ve dönemin en ünlü Rus opera-bale sanatçılarını Türkiye’de günlerce ağırlamış, konserler verdirmiş ve dinlemiş. Bu festival, O’nunla başladı. Biz de Antalya’da birçok konser verdik. Ancak ‘Türk-Rus klasik müzik dostluğu’ olan bir festivalde  konser vermek, farklı bir heyecan ve gurur kaynağı! Fazıl Say gibi büyük bir sanatçıyla da her konserimiz unutulmaz. Sanki O’nunla, sürekli birlikte konser veriyor gibi uyum sağladık. Anna’nın da Türk dinleyicisi önünde başarısı, bizim için ayrı mutluluk kaynağı oldu. Moskova Virtüözleri için, 40.yılında unutulmaz bir konserdi.”

Muhteşem ambians ve Vivaldi ‘Keman Konçertosu’…

Türk-Rus Klasik Müzik Festivali’nin ikinci konseri, 9 Mayıs Perşembe günü saat 21:15’te gerçekleşti.  Konserde Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası, bu kez Spivakov’u şef ve solist olarak Vivaldi ‘Keman Konçertosu’ eşliğinde ağırladı. Sonrasında da Spivakov idaresinde, Rusya’nın en başarılı flüt sanatçılarından olan Sergey Zhuravel’e Vivaldi’nin ‘Flüt Konçertosu’nda eşlik etti. Topluluk konserini, Spivakov idaresinde seslendirdiği, Boccherini ve Çaykovski eserleriyle tamamlandı.
“Piazzolla-Gala” isimli kapanış konseri…

11 Mayıs Cumartesi saat 21:15’te düzenlenen  “Piazzolla-Gala” isimli kapanış konserinde ise Maestro Spivakov ve Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası, en yetenekli genç kuşak Rus sanatçılar arasında gösterilen akordeon sanatçısı Nikita Vlasov ile orkestranın kendi üyeleri olan Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası solistlerine eşlik etti.. Yüzyılımızın romantik eserleri içinde daima özel bir yeri olan Astor Piazzolla’nın eşsiz eserlerinden oluşan kapanış konseri ile festival son buldu.