SEYAHAT ETMEYİ İSTİYORUZ!

HalalBooking, Müşterilerin 2021'de Seyahat Etmeye İstekli Olduğunu Gösteren Anketin sonuçlarını yayınaladı.

SEYAHAT ETMEYİ İSTİYORUZ!

HalalBooking, helal özellikli otel ve villa rezervasyonunda dünya lideri çevrimiçi arama ve rezervasyon platformu. Sitede, müşterilerin kendilerine en uygun konaklamayı bulmaları için helal filtrelerle aramalarını sınırlandırma imkanı sunulmaktadır. Sitedeki en popüler filtreler helal yiyecekler, alkolsüz ortam ve her şey dahil konaklama seçenekleridir. HalalBooking, müşterilerinin koronavirüs salgını sırasında seyahate yönelik tutumları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla Ocak 2021'de düzenlediği online anket sonucunda sorularına yaklaşık 2000 yanıt aldı.

Salgına rağmen, müşterilerin yarısından fazlası 2020'de bir otel konaklaması gerçekleştirdi

HalalBooking’in yaklaşık 2000 müşterisi seyahat anketine katılım sağlamıştır. 2020'deki seyahat deneyimleri hakkında çeşitli sorular soruldu. Genel olarak, ankete katılanların %51'inden biraz fazlası 2020'de en az bir kez bir otelde rezervasyon yaptığını ve konakladığını ifade etmiştir. Yanıtlar arasında milletlere göre farklılıklar olduğu ve seyahat etme olasılığı en yüksek olan seyahat severlerin ilk olarak Almanca konuşan müşteriler (%64) ve ardından Türkçe konuşan müşteriler (%58) olduğu görülmüştür. Onları İngilizce ve Fransızca konuşan müşteriler sırasıyla %43 ve %41 oranlarında takip etmektedir. Bu durumun söz konusu ülkelerin salgından ne kadar kötü etkilendiğinin ve seyahat kısıtlamalarının ciddiyetinin bir yansıması olduğu düşünülmektedir.

2020'nin en popüler destinasyonu olan Türkiye’nin 2021'de de favori olması bekleniyor

2020 yılında müşterilerin %74'ü tarafından otel konaklamaları için tercih edilerek tüm pazarlarda en çok rezervasyon alan destinasyon Türkiye olmuştur. Bu durum, Haziran 2020'de "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programını" yürürlüğe koyan Türk makamlarının proaktif tepkisinin bir yansıması olarak görülmektedir. 30'dan fazla odası olan oteller için bu sertifikayı bulundurmak zorunlu hale getirilmiştir.

Katılımcı kuruluşların düzenli denetimlerinin yanı sıra sertifika, otellerin Covid güvenliğini sağlaması için izlemesi gereken kapsamlı bir sağlık ve güvenlik önlemleri listesi ortaya koymaktadır. Türkiye İngiltere'nin, Almanya'nın ve diğer ülkelerin 2020 yaz sezonunun çoğunda güvenli seyahat koridorları listesinde yer almıştır. Alman Dışişleri Bakanı Türkiye'ye yaptığı son ziyarette Türkiye'nin güvenli turizm programının çok başarılı olduğunu ve diğer ülkeler için rol modeli olabileceğini belirtmiştir. HalalBooking misafirleri de Türkiye'yi en güvenli destinasyon olarak değerlendirmiştir ve buna bağlı olarak 2020 yaz sezonunda Türkiye'nin helal özellikli tatil köylerinin misafir değerlendirme puanları artmıştır.

2021'de ilk olarak hangi destinasyonu ziyaret etmek istedikleri sorulduğunda, anket katılımcılarının %62'si Türkiye'yi tercih edeceğini ifade etmiştir, bunu Dubai, Fas ve Maldivler takip etmektedir.

Seyahat kısıtlamaları ve düzenlemeleri, Covid-19 korkusunu değil seyahati etkiliyor

Genel olarak, 2020'de seyahat etmeyenlerin büyük bir kısmı, seyahat kısıtlamaları veya karantina gereksinimleri olmasaydı pandemiye rağmen seyahat edeceklerini söylemiştir. Fransızca konuşanlar arasında bu oran %79, Almanca konuşanlar arasında %80 olarak görülmüştür.

2021'de seyahatler ne durumda olacak?

2021'de seyahat etmeye en kararlı müşterilerin İngilizce konuşan müşteriler olduğu görülmüştür: Ocak ayının başında yapılan ankete katılanların %10'u, 2021 seyahatleri için konaklama rezervasyon yapmış durumdalardı.
HalalBooking CEO'su Elnur Seyidli şöyle ifade etmiştir: “2021'de müşteri güveninin anahtarının tam esneklik sunmak olduğu açıktır. HalalBooking, müşterilere daha fazla esneklik sağlamak ve risksiz rezervasyon yapabileceklerine dair güvence vermek için çoğu tesiste ücretsiz iptal ve "şimdi rezervasyon yap, sonra öde" gibi birtakım yeni seçenekler sunmaktadır. Bu şekilde, müşterilerimiz planları değişirse rezervasyonlarını iptal edebileceklerini veya yeniden planlayabileceklerini bilerek rezervasyon yaptıracak ve kendilerini güvende hissedeceklerdir.”

İngilizce konuşanların %65'i, seyahat kısıtlamaları ve olası test veya karantina gereksinimleri konusundaki belirsizlikler nedeniyle henüz rezervasyon yaptırmadıklarını söylemiştir. Yalnızca %8'i virüse yakalanmakla ilgili endişeleri nedeniyle rezervasyon yapmadıklarını ifade etmiştir. Benzer bir durum Fransızca ve Almanca konuşanlarda da görülmüştür.

Seyidli sözlerine şu şekilde devam etmiştir: “Müşterilerin seyahat kısıtlamalarıyla ilgili endişeleri göz önünde bulundurulduğunda, hükümetlerin güvenli seyahatlere öncelik vermek için proaktif bir yaklaşım benimseyeceğini umuyoruz. Tutarlı kararlar almaları ve seyahat endüstrisi ve tüketicilerle net bir şekilde iletişim kurmaları çok önemlidir. Bir yıllık kısıtlı seyahatlerden sonra, aşı programlarının yaygınlaşması ve kısıtlamaların kalkmaya başlaması ile müşterilerin evden uzaklaşmak isteyeceklerini düşünüyor ve böylece rezervasyonlarda artış olacağına inanıyoruz. Ocak 2021 satışları, Ocak 2019 satışlarının %60'ı oranında gerçekleşmiştir, Avrupa'daki mevcut kısıtlama ve yasakların gölgesinde bu durumun gelecek için umut verici olduğunu düşünüyoruz.”

Şirket, Mart ayı itibarıyla satışların 2019'un aynı aylarına göre %100'ün üzerine, Haziran için ise %200'e çıkacağını tahmin ediyor. 2021 genelinde 2019 satışlarına kıyasla 1.9 kat büyüme öngörüsü ile 2019'da ulaşılan 32 milyon dolara kıyasla 60 milyon dolarlık toplam satış rakamlarına ulaşılması bekleniyor.

Anket, halihazırda konaklama rezervasyonu yaptıranların %70'inden fazlasının Türkiye'ye seyahat etmek için rezervasyon yaptırdığını göstermektedir. HalalBooking Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Ufuk Seçgin şöyle ifade etmiştir: “Türkiye'nin popüler bir destinasyon olduğunu kanıtlaması şaşırtıcı değil. 2020'de güvenilir ve güvenli bir seyahat noktası olduğunu bariz bir şekilde göstermiştir. Orada tatil yapmaktan mutlu olan müşterilerin tekrar gitmek istedikleri açıkça görülüyor. Son zamanlarda, Avrupa’daki baskın yeni türlere karşı iyi koruma sağlayan Oxford aşısı gibi aşılardan alınan cesaret verici sonuçların yanı sıra %67 azalmış bulaşma oranları ve İngiltere, Türkiye ve diğer birçok ülkede aşı programlarının hızla uygulamaya konulması gibi iyi haberlerle karşı karşıyayız. Bu sebeple biz de hızla düşen enfeksiyon seviyeleri ile birlikte, en yoğun bulaşma dönemini geride bıraktığımıza inanıyoruz ve harika bir yaz sezonu için çok umutluyuz. Geçen hafta rezervasyonların önemli ölçüde artmasıyla müşterilerimizin de aynı şeyi hissettiğini görebiliyoruz.” Seçgin sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Evlerine daha yakın yerlerde tatil yapmayı tercih edenler için, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ana Avrupa seyahat pazarlarımıza binlerce yeni tesis ekledik. Çeşitliliğin ve esnekliğin 2021'de müşterilerimiz için önemli bir faktör olacağına inanıyoruz.”