SÜLEYMAN GÜRPINAR:AVRUPA PAZARINDA CİDDİ ARTIŞLAR VAR!



Gürpınar, “Rezervasyonlarımızda özellikle, Almanya birinci Pazar olmak, üzere Avrupa’dan ciddi bir artış oluştu. Hemen hemen Avrupa rezervasyonlarımızda şu anda %60 oranında bir artış var” dedi.

Rezervasyonlarımızda özellikle, Almanya birinci Pazar olmak, üzere Avrupa’dan ciddi bir artış oluştu!

Turizm Yazarı Halil Öncü’ye açıklamalarda bulunan Süleyman Gürpınar, 2018 yılından umutlu olduklarını belirterek, “ Biz 2018’in ilk verilerini Paris’te büyük Bir Alman Operatörün düzenlediği bir Workshop’a katılarak başladık. Daha sonra büyük veri elde edebileceğimiz, Hollanda’da Utreckt Turizm Fuarına katıldık. Orada geçtiğimiz yıllarda yaşanan krizler nedeniyle, bu seneyi irdelediğimizde büyük umutların olduğunu gözlemledik. Alınan tepkiler, 2017’nin başında almış olduğumuz rezervasyon oranlarına yaklaştığını biz şu anda görmekteyiz. Rezervasyonlarımızda özellikle, Almanya birinci Pazar olmak, üzere Avrupa’dan ciddi bir artış oluştu. Hemen hemen Avrupa rezervasyonlarımızda şu anda %60 oranında bir artış var. Bizim iki tane konseptli tesisimiz var. Bir tanede Elite isminde üst segment bir tesisimiz var. İki büyük ana tesisimizde Avrupa oranı tatil köyümüzde %68, diğerinde %55. Bu da şu demek. Geçen yıl %35’lerde gerçekleşen bir oran bu yıl ciddi bir artış yaşamış durumda. Çünkü Avrupalı misafirlerimiz erken rezervasyona çok talipliler. Bu alışkanlığa Rus misafirler de büyük ilgi gösteriyor. Rus misafirlerimizin de şubat başı gibi rezervasyon akışları geleye başlayınca kıyaslama oranı da ortaya çıkmış oldu. 2017 yılına göre kıyasladığımızda bazı pazarlarda üç kat artış oldu. Eskiden 2016 ve 2017 yılında soru işareti ile yaklaşan tur operatörleri bu sene ülkemize çok ciddi anlamda yönlenmeye başladı. Sektörümüz Antalya için söylüyorum, 2015 yılını geçecek gibi görünüyor. 2014’ü de yakalamak için uğraş veriyor. Biz tesislerimiz olarak 2015’i geçtik. 2014’ün verilerine yaklaştık. Satış ortalamalarımız 2015’i geçti” dedi.


Halil Öncü, Manavgat Çolaklı'da yer alan Vonresort Hotels'in Genel Müdürü Süleyman Gürpınar ile Satış Pazarlama Müdürü Uğur Ecel'e yeni sezon için hayırlı olsun dileklerimi iletti.

Bu süreçte ne değişti de Avrupalı tekrar Türkiye dedi?

Avrupalı turistin tekrar Türkiye demesinin ve ilgisinin tekrara Türkiye’ye dönmesinin nedenlerini Tur Operatörleri ve tüketici anlamında değerlendiren Süleyman Gürpınar, “Öncelikle Operatörler bu süreçte şöyle bir sıkıntı ile karşılaştı. Bizim rakibimiz İspanya sonra Yunanistan ve diğer pazarlar. İspanya’da operatörler şuna bakıyor. Satıyor, karlılığına bakıyor ve sonra da misafirlerin reklamasyon dediğimiz memnuniyetsizlikle alakalı taleplerini, çalışmış oldukları partnerlerden olumlu şekilde kendilerine dönmesine bekliyor. Fakat Operatörler, İspanya ve Yunanistan’da şunları gördü. Maalesef operatörlere, partnerleri oteller sıcak tepkiler vermedi. Bu süreçte o ülkelerde ciddi reklamasyon kayıpları yaşandı. Tüketici anlamında da fiyat yarar analizine bakıldığında, Türkiye’de tatil yapmış olan bir misafir X bir rakama kaldıysa, İspanya’da aynı konseptte, aynı temalı aynı hizmetim karşılığını çarpı altı olarak alıyor. Yani altı kat fazla verip beklentilerin yüksek olması da gayet doğal. Fakat o ülkeler bu beklentileri karşılayamadılar. Türkiye’ye de dönüş şu nedenle oldu. Birincisi uzun süre güneşli bir sezonumuz var. Avrupalı buz gibi bir hava ile boğuşurken biz bu dönem adeta yazı yaşıyoruz.  Ciddi bir iklim ve Coğrafi avantajımız var. Kültür var, tarih var. 2018 Troia yılı ile tarihi geçmişimiz ile ön plana çıkarttığımız bir yıl yaşıyoruz.  Fiyat yarar analizine göre Avrupalı misafirlerimiz bu kıyaslamayı yaptı ve beklentilerinin kat ve kat fazlasını buradan alacaklarını bildikleri için Türkiye dedi. Onlar için ciddi bir yararlanma söz konusu oldu. Bu arada operatörler kar marjlarına da bakıyor tabii ki. Türkiye’den sadece konaklama bazlı değil, operasyonel gelirler, uçak gelirleri ve diğer gelirler olmak üzere ciddi avantajlar sağlıyorlar. Vergisel avantajları da var. Bu yüzden de operatörler Türkiye gibi güzel bir pazarı tekrar eski günlerine getirme arzusundalar. Şuna inanıyorum ki, Personel tasarrufuna gitmeyen, memnuniyet oranlarını arttırma adına çalışmalarına devam eden yatırım yapan tesisler çok avantajlı bir 2018 yılı geçirecek” diye konuştu.