TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÇALIŞTAYI SİDE’DE YAPILACAK

Tarihi Kentler Birliği’nin 2019 yılının 2’inci Çalıştay Toplantısı, 8-9 Kasım 2019 tarihlerinde “Kültürel Mirasın Korunmasında Bölgesel İşbirlikleri” başlığı altında Manavgat Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÇALIŞTAYI  SİDE’DE YAPILACAK

Başkan Sözen, Manavgat’ta yapılacak olan Çalıştayın, Side’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması ile ilgili olarak bir süredir yürütülen çalışmalara büyük katkısı olacağını söyledi.

Tarihi Kentler Birliği’nin 2019 yılının 2’inci Çalıştay Toplantısı, 8-9 Kasım 2019 tarihlerinde “Kültürel Mirasın Korunmasında Bölgesel İşbirlikleri” başlığı altında Manavgat Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Side Barut Cennet Acanthus Otel’de yapılacak olan çalıştaya Akdeniz Bölgesi ile Antalya ili çevresinde bulunan üye belediyeler katılacak. Çalıştayda Akdeniz Bölgesi’ndeki yerel yönetimlerin kültür mirasının korunmasına yönelik proje ve program deneyimleri karşılıklı tartışılarak geleceğe yönelik dersler çıkarılırken, ortak sorunlar ve ortak fırsatlar gündeme getirilerek sorunların çözümüne yönelik görüşmeler gerçekleştirilerek raporlanacak. TKB üyesi belediyelerin teknik personelleri içinde yer alan ve projelerde yer alan mimar, inşaat mühendisi, şehir plancısı, sanat tarihçisi gibi meslek gruplarının yanında bu projelerle ilgilenen yöneticiler de çalıştaya katılacak. 

BAŞKAN SÖZEN AÇILIŞ KONUŞMASI YAPACAK

8 Kasım 2019 Cuma günü katılımcıların otele yerleşmeleri ve akreditasyon işlemleri sonrasında program aynı gün saat 18.00’de düzenlenecek olan açılış kokteyli ve “Geçmişten Günümüze Side” sergisi ile başlayacak. 19.30’daki akşam yemeği, açılış konuşmaları ile bütünleştirilecek. Gecede Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in açılış konuşması sonrasında Tarihi Kentler Birliği Başkanı olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Çekül Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de birer konuşma yapacak. Konuşmalar sonrasında ise katılımcılara Manavgat Tanıtım Filmi gösterimi yapılacak.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI ve SİDE’DE İNCELEME GEZİSİ

Program 9 Kasım 2019 Cumartesi günü kahvaltı sonrasında Atölye Çalışmaları ile devam edecek. TKB üyesi belediyelerde koruma uygulamalarında yer alan teknik personelin katılacağı atölye çalışmasında, 10-15 kişilik gruplara ayrılacak olan katılımcılar, birer moderatör eşliğinde içinde bulundukları koruma uygulamalarına yönelik deneyimlerini paylaşarak, uyum ve süreklilik süreçlerinde yaşadıkları olumlu, olumsuz deneyimleri karşılaştırıp kendi deneyimleri üzerinden çözüm önerilerini sunacak. 2 saatlik atölye çalışması sonunda her gruptan birer temsilci ulaşılan sonuçları 2-5 dakikalık bir sunum şeklinde moderatörlere ve diğer gruplara anlatarak çözüm önerilerini aktaracaklar. Atölye çalışmaları sonrasında ise öğle yemeğinin ardından Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen önderliğinde Side Antik Kenti’nde inceleme gezisi yapılacak. Çalıştay sonuçları Tarihi Kentler Birliği tarafından raporlanarak yayınlanacak.

UNESCO YOLUNDA SİDE ÇALIŞMALARI İÇİN ÖNEMLİ

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Tarihi Kentler Birliği Çalıştayı’nıntarihi, doğal ve kültürel zenginliklere sahip önemli bir kent olan Manavgat’ta yapılacak olmasını son derece önemsediklerini söyledi. Başkan Şükrü Sözen, “Manavgat Belediyesi olarak, tarihi bin yıllara dayanan, Likya, Pisidia, Pamfilya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı ve Girit gibi uygarlıkların iz bıraktığı, Akdeniz’in en önemli liman kenti, Side’nin özgün kimliğini korumak ve gelecek kuşaklara olduğu gibi taşımak en büyük hedefimiz. Side’nin bu tarihi kimliğini UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne alınmasını sağlayarak tescillemek istiyoruz. Side ile ilgili projeler yürüttüğümüz bu süreçte yapılacak olan Tarihi Kentler Birliği Çalıştayı bizlere ve belediyedeki teknik heyetimize büyük katkı yapacak” dedi.