TAYFUN DÖŞKAYA,'İSTANBUL MARKALAŞARAK TURİZM GELİRLERİNİ ARTTIRABİLİR'

Tavros Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Tayfun Döşkaya, İstanbul’un turizmde bir cazibe merkezi haline geldiğini, bunun süreklilik arz etmesi ve dünyanın sayılı metropolleri arasına girmesi için ‘markalaşmaya’ yatırım yapması gerektiğinin altını çizdi.

Döşkaya, “Bir şehrin markalaşması için yatırım, altyapı hizmetleri, ulaşım, turizm, eğitim, sağlık, kültür, çevre vb. daha bir çok unsurun bir arada düşünülmesi gerekiyor. İstanbul sahip olduğu doğal güzellikler ve konumuyla dünyanın en avantajlı şehirlerinden biri. Bu avantajı, sürdürülebilir ve sürekli büyüyen bir potansiyele çevirmek, turizmi çeşitlendirmek gerekiyor. Londra, Paris gibi metropoller ülkeye gelen turist için bir cazibe merkezi, biz de bu çekimi yakalamak zorundayız” dedi.

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 35 milyona yükselirken, İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen ziyaretçi sayısı 2013 yılı sonu itibarıyla yüzde 13, Sabiha Gökçen Havalimanında ise yüzde 23 artış gösterdiğine dikkat çeken Döşkaya, “Üçüncü havaalanı yatırımı ile bu daha da artacak. Master plan çerçevesinde oluşturulan yeni şehirleşme anlayışı, ulaşım alt yapı sorunlarının çözülmesi, şehrin merkezlerinin kültürel değerlerinin arttırılması, doğal kaynaklara ulaşımın kolaylaşması İstanbul’a değer katacak, uluslararası yatırımların artmasını sağlayacak” dedi.

Şehrin doluluğu hergüne yayılmalı...

TÜRSAB’ın 2013 Türkiye Kongre Turizm raporuna göre, geçen yıl Türkiye’ye kongre, seminer ve fuar için gelenlerin toplam sayısı 2.4 milyon kişiye ulaştı ve 2.5 milyar dolar gelir elde edildi. TÜRSAB’ın Konaklama Sektörü 2013 raporuna göre İstanbul’da bulunan otellerdeki doluluk oranı 2013 ‘ün ilk yedi ayında yüzde 79,9 iken, otellerin günlük ortalama fiyatı 163.48 Euro’ya ulaştı. 2014 Turizm Sezonu Nisan ayı raporunda ise İstanbul’daki otellerin doluluk oranı yüzde 67,7 ve otellerin günlük ortalama fiyatı 141.89 Euro olduğu belirtildi.

Döşkaya; uluslararası toplantı, kongre, fuar ve kültürel-sanatsal etkinliklerin ülkemize alınmasının turizm açısından önem arz ettiğini belirtti. Döşkaya, şehrin doluluğunun 365 güne yayılmasının bu tür organizasyonlara önem vererek mümkün olabileceğini ifade etti.