TOROSLAR,YENİ YATIRIMLAR İLE TURİZM SEKTÖRÜNÜN GÖZBEBEĞİ OLACAK

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA); İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinin kalkınması ile tanıtılması konusunda, birçok projeyi hazırlayıp, hayata geçirmeyi hedefliyor. 
Bölgenin yeni yatırımlarla kalkınmasına start verildiğini ifade eden Akseki Eğitim Derneği Başkanı - İGA AŞ. Kurucu Başkanı Vehbi Güleç, İGA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uluğkay, makro ölçekte futbol, kayak ve golf turizmi çalışmaları içerisinde olduklarının söyledi.
Projelerin hayata geçirilmesi için yörenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Turizm Bölgesi” ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Uluğkay, gelecekte futbol yaz hazırlık kamplarının İGA Bölgesi'nde yapılabilmesi için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile görüşme içerisinde olduklarını ve TFF’nin projeye sıcak baktığını ifade etti.
Turizm sezonunu dünyanın en uzun ikinci doğal pisti olan Göktepe Kayak Merkezi’nin aynı anda hayata geçirilmesiyle mümkün olacağı vurgusunu yapan Uluğkay, Akseki'ye bağlı Zomana Vadisi'nde 5 tane 1000'er dönümlük golf sahası bulunduğunu belirterek, “Yöremizin turizm bölgesi ilan edilmesi için çalışmalarımızı başlattık” dedi.
 
2020’de 10 Milyar dolar hedefleniyor
 
Bölgenin kalkınma faaliyetlerinin başlatılması için bir anonim şirket kuruluşunu gerçekleştirdiklerini anlatan Uluğkay, şunları söyledi:
"İlk etapta, İGA (İbradı-Gündoğmuş-Akseki) Organizasyon, Turizm, Orman Ürünleri Emlak İnşaat Enerji Üretim, Canlı Hayvan, Gıda, İçecek, Sanayi ve Ticaret A.Ş yi kurduk. Ticari işletme bazında, İGA Havzası projesinin; yörenin kalkınması ve gelişmesi için kış sporları merkezi, profesyonel futbolun yaz hazırlık kamplarının yapılması, engelliler kampının yapılması, alternatif turizmin geliştirilmesi, yörenin doğal ve kültürel değerlerinin tanıtılması gibi çalışmaları bulunuyor. Hedefimiz; yöre halkının yüksek istihdamını sağlamak ve 2020’de 10 milyar dolar gelir elde edilmesine öncü olarak, Torosları turizm merkezi yapmak” diye konuştu.
Ayrıca, İGA AŞ Kurucu Başkanı Vehbi Güleç; ulusal ve uluslararası spor organizasyonları düzenleyerek, yerli ve yabacı spor kafilelerine; İbradı, Gündoğmuş ve Akseki yöresinde ev sahipliği yapmayı amaçladıklarını belirterek, bu rüyanın gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti.
 
Alternatif turizm formülü ile bölge şaha kalkacak
 
İGA’nın faaliyetlerini BAKA olarak yakından takip ettiklerini kaydeden Genel Sekreter Tuncay Engin ise, Göktepe Kayak Merkezi, spor ve golf turizmine yönelik yapılacak yatırımlara destek vermeye hazır olduklarını belirterek, “BAKA, Akseki-Gündoğmuş-İbradı ilçelerindeki kalkınma faaliyetlerinde aktif rol almaya devam edecektir”  dedi.
Toroslar’ın turizm planlamasına çok uygun olduğuna dikkat çeken Tuncay Engin, “Sistemli ve düzenli olmayan kalkınma modelleri uygulandığında, çevreye ve doğaya zarar verilebilir. Şuan, ihmal edilmiş gibi görünen yöre, stratejik planlamaya elverişli olduğu için, gelecekte önemli bir alternatif turizm merkezi olabilir” şeklinde konuştu.