Turist Rehberleri Birliği Başkanı Uğur Ayyıldız yazıyor..'' Turizmi Kim Yönetiyor?''

Çanakkale Valiliğinin, 81 il Valiliklerine gönderdiği 16.04.2008 gün ve 106 sayılı yazısıyla cesaretlenen Alan Kılavuzlarına kimse dur demediğinden,  ilginç bir ironiyle, besle kargayı oysun gözünü misali, Orman Bakanlığının çalışmalarına dur deme yetkisini de kendilerinde bulmaktadırlar! Hangi bilgi ve beceri ile kendilerini Çanakkale tarihinde, tanıtımın da ve turizminde, öncelik vererek açıklamalarda bulunabilmektedirler?...
Ülke turizmi, Kültür ve Turizm Bakanlığının mı, Orman Bakanlığının mı veya Alan Kılavuzlarının mı yönetimindedir, bilinmemektedir?

Orman bakanlığınca yapılandırılan 2-3 haftalık eğitimle yetkilenen, sadece orman Alanının da,   mecburi kılık ve kıyafetlerini giyerek kılavuzluk yapmaları gerekirken, artık turizmci, turizm taşımacı ve turizm acentesi gibi çalışmaya başlamışlardır. Buna, Turizm yöneticileri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları, taşımacılar, seyirci kalmaktadır. Geleceğimiz olan turizm, hurafelerle baltalanırken, bizlerden seyirci kalınmasını beklemek ülke turizmine ihanet etmektir. Bizler bu ihanetin içinde olmayacağız. Ülke turizminde söz sahiplerini göreve çağırıyoruz.

Sadece, kollama, koruma ve bölgede ki alan gösterici görevlerini yapması beklenen ve bununla sınırlandırılan Alan Kılavuzları, her cephede yer alması, turizm tanıtımı ve rehberlik faaliyetlerinde bulunmaları Kanun ve yönetmeliklere ters düşmektedir. Alan Kılavuzları Bugün Çanakkale’de, yarın Türkiye’nin her yerinde! Kültür ve Turizm Bakanlığının sessiz kalmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu gelişmelerin daha değişik olaylara gebe olduğunu endişesi taşıyoruz. Yerel yönetimlerin kendi il ve ilçesinin ören yerlerini tanıtmak amaçlı olarak bölgelerine gelen turların rehberlerini yok sayarak, dayatmalarla, kendi kılavuzlarını görevlendirecekler ve de Bakanlığımızın buna seyirci mi kalacak? Ülkemizde Kanunları çıkartmakla işlerin bittiği, bunların uygulamasına gelindiğinde her kesimin bir kenara çekildiğini görmek içler acısıdır. Yasamızın bir türlü çıkmamasında böylesi olumsuz tutumların etkilerini düşünmekteyiz, turizm kavramında yetkisizlerin durdurulmasını talep etmek turist rehberlerinin tabii hakkıdır.
                                                                                        
 Uğur AYYILDIZ
 Turist Rehberleri Birliği Başkanı