TURİZM OTELCİLİK, EN FAZLA ELMAN ARANAN SEKTÖRLER ARASINDA

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, işverenlerin ilanları ve iş arayanların başvuruları doğrultusunda, eylül ayını kapsayan istihdam raporunu açıkladı. Rapora göre Perakendecilik-Toptancılık, eylül ayında en fazla iş ilanı veren sektör oldu.

Perakende firmaları, alımlarının büyük bir kısmını mağazalarında “Satış Danışmanı” pozisyonunda gerçekleştiriyor. Bu durum eylül ayında da değişmedi. Kasiyerler, sektörde en çok ihtiyaç duyulan diğer kişiler oldu. Bu sektörün hemen ardından, garson arayışı ile Turizm-Otelcilik sektörü geldi.     

EYLÜLDE EN ÇOK İLAN YAYINLANAN SEKTÖR

ORAN

1-PERAKENDECİLİK-TOPTANCILIK % 9
2-TURİZM-OTELCİLİK % 9
3-YAPI-İNŞAAT % 7
4-EĞİTİM % 6
5-LOJİSTİK % 6
6-ÜRETİM-İMALAT % 5
7-HİZMET % 5
8-BİLİŞİM % 5
9-GIDA % 4
10-BANKACILIK-FİNANS % 4

 

Lojistik hareketlendi  

Ağustos ayında en fazla iş ilanı veren sektörler arasında 11. sırada yer alan Lojistik- Taşımacılık, yazın bitmesiyle eleman arayışını neredeyse iki katına çıkararak 5. sıraya yükseldi. Yaz boyu yeni eğitim-öğretim yılına hazırlandığı için alımlarını sürdüren Eğitim sektörü, az farkla, 3. sıradan 4. sıraya inerek yerini Yapı-inşaat sektörüne bıraktı. Hizmet sektörü, eylülde de 7. sıradaki yerini korudu.

En fazla iş fırsatı satışta

Eylül ayında yayınlanan ilanlarda geçtiğimiz ayda olduğu gibi en fazla eleman arayışı satış alanında gerçekleşti. Satış temsilciliğini muhasebe elemanı takip etti. Üçüncü sırada ise satış temsilcisine benzer olarak müşteri temsilcisi yer aldı.

Eylül ayında en çok ilan yayınlanan ilk 5 pozisyon şöyle:

1-Satış Temsilcisi

2-Garson

3-Kasiyer

4-Satış Danışmanı

5-Muhasebe Elemanı

En çok başvuru Bankacılık-Finans sektörüne

Bankacılık-Finans sektörü, en fazla eleman aranan sektör olmasa da popülerliğini sürdürüyor. Bu durum eylül ayında da değişmedi. İş arayanlar en çok bu sektördeki iş ilanlarına başvuru yaptı. Satış ve gişe, bu sektörde en çok eleman alınan bölümler. 

EYLÜLDE EN ÇOK BAŞVURU ALAN SEKTÖR

ORAN

1-BANKACILIK-FİNANS % 14
2-EĞİTİM % 9
3-PERAKENDECİLİK-TOPTANCILIK % 7
4-TURİZM-OTELCİLİK % 5
5-HİZMET % 5
6-YAPI-İNŞAAT % 5
7-LOJİSTİK-TAŞIMACILIK % 4
8-SAĞLIK-TIP % 4
9-BİLİŞİM % 4
10-GIDA % 4

 

İstanbul liderliğe devam

İstanbul, Yenibiris.com verilerine göre eylül ayında yine hem en çok ilan yayınlanan hem de en çok başvuru yapılan il olma özelliğini korudu. Ardından Ankara ve Antalya geldi. Bu üç ilden sonra en fazla başvuru, yurtdışındaki işlere yapıldı.

Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, eylül ayı istihdam verileri ile ilgili olarak, “İşe alım açısından Perakende, Yapı-İnşaat ve Eğitim sektörlerinin ilk sıralardaki yerini koruduğunu görüyoruz. Turizm sektörü tatil sezonunun sona ermesine rağmen alımlarını sürdürüyor. Hizmet sektörü de her dönem olduğu istihdam yaratıyor. Eylülde dikkat çeken sektörler, eleman arayışının yazın biraz yavaşladığını gözlemlediğimiz lojistik ve bilişim oldu. Bütün özel sektörler genelinde satış danışmanı/temsilcisi ve muhasebe elemanı, firmaların her zaman aradığı kişilerin başında geliyor.” değerlendirmesini yaptı.