"TURİZM SEKTÖRÜ İKİ YILLIK TRAVMAYI 2022 YILINDA ATLATMAYA ÇALIŞACAK"

Touristica Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, iç pazar açısından 2021 yılını değerlendirerek 2022 yılı için Ocak ayı sonunda bitecek olan erken rezervasyon kampanyaları için çağrıda bulundu.

"TURİZM SEKTÖRÜ İKİ YILLIK TRAVMAYI 2022 YILINDA ATLATMAYA ÇALIŞACAK"

Pandemi’nin turizme ciddi zarar verdiğine değinen Burak Tonbul, “Özellikle 2020’de Türkiye turizmi hiç yaşamadığı bir kriz sürecinden geçerek 2021 yılında da toparlanma dönemine girdi. Bu dönemde Türkiye bazı pazarlardan turist alamadı. Bu açığı da açık olan pazarlardan, alternatif pazarlardan ve iç pazarla kapatmaya çalıştık.Antalya’nın bu seneyi 9.5 milyon turistle kapatacağı öngörülüyor.Sektörümüz 2022 yılındanise ciddi bir beklenti içinde. 2022 yılında turizm sektörü iki yılın getirdiği travmayı kapatmaya çalışacak” diye konuştu.

“2021 tüketici ve oteller için fırsat yılıydı”

Burak Tonbul, 2021 yılının iç turizm için hem tüketici, hem otelciler için fırsat yılı olduğunu söyledi. Tonbul, “Çünkü 2021 yılında otellerde iç turizm hareketine yer verebilecek ciddi manada boşluklar oluştu ve tüketici son dakikada da olsa istediği tesisi, en makul fiyatlarda bulabildi. Tabi aynı zamanda Türk otelcisi için de iç pazarı daha fazla ağırlayabildikleri ve konaklatabildikleri bir yıl oldu. Çünkü iç pazarın ağırlıklı hareketi 2.5 aylık dönemde oluyor ki, o 2.5 aylık dönem aslında Türkiye’ye her milletten insanın tatil tercihini yaptığı en yüksek dönem”şeklinde konuştu.

“En iyi şekilde değerlendirilmeli”

Touristica’nın yaklaşık 1 ay önce 2022 yılı erken rezervasyon çalışmalarına başladığını ifade eden Burak Tonbul, “Erken rezervasyon dönemi, 2022 yılı için çok önemli. Çünkübir tatilci için erken rezervasyon istediği ürünü en iyi şartlarda aldığı dönemdir. Bu dönem içerisinde hem yer bulmakta sorun yaşamaz, hem en uygun fiyatla istediği oteli alır, hem de Türkiye pazarına özel, bizlerin de yaptığı gibi tatiline son 3 gün kala rezervasyonunu iptal edebilme ve parasını tahsil edebilme imkanına sahiptir. Ben Türk turizm tüketicisinden özellikle 2022 yılı için kampanyaları yakından takip etmesini tavsiye ediyorum. Yani erken rezervasyonun en iyi şekilde tüketici tarafından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Fiyatlarımız dalgalanmadan etkilenmedi”

Touristica olarak erken rezervasyon fiyatlarının yüzde 90'ını kur dalgalanmasından koruduklarını ve değiştirmediklerini de dile getiren Tonbul, “Otelci partnerlerimizle bu fiyat değişikliklerinden tüketicimizi korumaya çalıştık. Birkaç istisna hariç fiyatlarımız yüksek dalgalanmadan etkilenmedi. Şu anda da bu politikalarla kurların daha makul seviyelere geldiğini düşünürsek bir süre daha ekim fiyatlarını değiştirmeden gideceğiz. Bunları Ocak sonunda ikinci kademe erken rezervasyon indirimine geçtiğimizde fiyatlarımızı da ona göre güncelleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“2022 yılından beklentimiz büyük”

2022 sezonundan beklentilerinin büyük olduğunu da açıklayan Touristica Yönetim Kurulu Başkanı Tonbul, açıklamalarına şöyle devam etti: “Hem ülkeye turizm endüstrisi olarak koyduğumuz katma değer, hem de camiamızın ve turizm emekçileri olarak 2020 ve 2021 yıllarında geçirdiğimiztravmatik süreçler sebebiyle 2022 yılından büyük beklentiler içerisindeyiz. Sektöre olan güvenin 2022 yılında tekrar geriye gelmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.”