TURİZM SEKTÖRÜNÜN YENİ MEZUNLARA BAKIŞI

Doç.Dr.Filiz Çakır Zeytinoğlu’nun yöneticisi olduğu ve iki oturumdan oluşan panelin ilk oturumunda Yrd. Doç. Dr. Şeref Tür’ün başkanlığında Nişantaşı Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Asım Saldamlı, Anadolu Üniversitesi, Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Suavi Ahipaşaoğlu ve Kocaeli Üniversitesi, Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Tülay Üzümcü  üniversitelerde verilen turizm öğretimini tartıştılar.

Turizm bölümlerinde verilen derslerin sektörün ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığı konusunun masaya yatırıldığı bu oturumda, akademisyenler ve sektör temsilcileri il yapılan anket çalışmalarında üniversitelerdeki mevcut müfredatın sektörün ihtiyaçları ve beklentilerini tam olarak karşılamadığı dolayısı ile ivedi olarak gözden geçirilerek yenilenmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca turistik bölgelerden uzak yerlerde inşa edilen okullarda sektör beklentilerinden habersiz eğitim gören mezunların, eğitim sonrasında ciddi bir işsizlik olgusuyla karşı karşıya kaldığı belirtilen oturumda  öne çıkan diğer bir önemli konu ise turizm bölümlerine özellikle de rehberlik bölümlerine başvuru için yabancı dilin ön şart olması gerektiği idi. Özetle doğrudan ve dolaylı istihdam yaratan turizm sektöründe nitelikli eleman sorunu devam ettiği belirtilen oturumun sonunda verilen kahve molasını takiben ikinci oturuma geçildi.

Panelin bu ikinci yarısında Öğr. Gör. Cüneyt Sadıç’ın başkanlığında turizm sektörünü temsilen  Prontotour, Genel Müdürü Cenk Alptekin, TUROB (Turistik Otelciler,  İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği) Başkanı Timur Bayındır ve TUREB(Turist Rehberleri Birliği) Başkanı Zeki Apalı bu kez sektörün acenta, otel ve rehberlik hizmetleri bazında yeni mezunlardan beklentilerini tartıştılar. Yabancı dil konusunun en önemli sorun olduğu noktasında akademisyenler ile hem fikir olan sektör temsilcileri, buna ek olarak öğrencilerin stajlara gereken önemi vermelerini ve mümkünse daha okurken iş deneyimi edinmelerini, bir kariyer hedeflerinin olması gerektiğini, teknolojiye hakim olmalarını, mesleği sevmelerini, görünümlerine özen göstermelerini, Türkçeye hakim olmalarını, özgüven sahibi ve ekip çalışmasına önem vermelerini yeni mezunlardan beklentileri arasında saydılar.

Tüm bölümlerden turizm öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panele Kocaeli Üniversitesi Kartepe Turizm Meslek Yüksekokulu ve Aydın Üniversitesi öğrencilerinin de misafir olarak katıldığı panel konuşmacılara katkılarından dolayı verilen plaketler ile son buldu.