TURİZMCİLER BAYRAM ZAMMI YAPTI

TURİZMCİLER BAYRAM ZAMMI YAPTI
Ulaşımda da durum aynı. İstanbul’dan Antalya’ya gidiş dönüş 678 lira seviyelerine ulaştı. Sezona Gezi Parkı olaylarının sancılarıyla başlayan, ramazan nedeniyle temmuzu pek parlak geçirmeyen otelciler iş kaybının acısını bayramda kapatacak. 8 Ağustos’ta başlayacak Ramazan Bayramı’ndaki yoğun talebin de desteği ile turizmciler bayram fiyatlarına yüklü zam yaptı. Antalya, Bodrum, Çeşme gibi ünlü Türkiye kıyılarında ortalama olarak yüzde 15-20’ler seviyesinde gerçekleşen tatil zamları, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise yüzde 30’ları buldu.
Yetkililer; bayramı otelcilerin para kazanmak için, 3 gün izin alıp tatillerini 9 güne çıkaran vatandaşın da tatil yapmak için son fırsatları olarak gördüklerini ifade ediyorlar. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise bayramda önemli sayıda vatandaşın yurtiçi ve yurtdışında yollara düşeceğini belirterek “Oteller bazında yükselen bu fiyatlar, aslında erken rezervasyon kampanyasının önemini ortaya koyuyor. Erken rezervasyon yapanlar bu tarihe göre yüzde 45 indirim yapıyorlar” dedi. Ramazan Bayramı için rekor talep aldıklarını belirten ETS Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek ise bayramın ‘kurtuluş’ olarak görüldüğünü ifade ederek, “Bundan dolayı en yüksek fiyat ortaya çıktı. Bu fiyatlar ağustos sonuna kadar yüksekliğini koruyor” dedi.

Biletler erkenden tükendi

Tatile 18 günlük süre olmasına rağmen uçak biletleri en yüksek fiyattan satılırken, otobüs firmalarının biletlerinin çoğu tükendi. Türk Hava Yolları’nda tatilin başlayacağı arife günü 7 Ağustos Çarşamba günü ile 11 Ağustos Pazar tarihleri arasında sabah 9 ile akşam 9 arasındaki saatlerde boş yere rastlanmıyor. Antalya’ya İstanbul’un her iki havalimanından bayram döneminde uçakla gidiş-dönüş, 678 lirayı buluyor.

‘KKTC’de talep çok otel yok’

Gelen zamlara karşın Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık fiyatların çok da aşırı olmadığı görüşünde. Ayık, ilan edilen fiyatlara bakıldığında bunun çok küçük miktarının otelcilere kaldığının altını çiziyor. Kıbrıs’ta 4 oteli bulunan Merit Oteller Grubu’nun CEO’su Reha Arar da yavru vatanın son yıllarda Türk tatilciler tarafından keşfedildiğini belirterek “Sanatçılı programlarımız çok beğeniliyor. Bu nedenle bayram satışlarımızı 1.5 ay önce kapattık” diye konuştu. Arar, Kıbrıs genelinde, geçen bayrama göre meydana gelen yüzde 30’luk fiyat artışını nedenini ise Ada’ya olan talep, otel sıkıntısı ve hayat pahalılığına bağladı. (Ünsal Ereke)