TURİZMDE PANİK HAVASI SÜRÜYOR

Bu hafta yolumuzu Alanya’ya çevirdik. Alanya turizmine büyük katkılar koyan ve halen bu katkılarını sürdüren eski ALTİD Başkanı değerli büyüğüm Gülçin Güner Hanımefendinin daveti ile Antalya’dan Alanya’ya doğru yola çıktık.  Alanya’da birkaç özel görülmesi gereken yeri gezip,  asıl hedefim olan ‘ Bu yıl turizmde neler oluyor? ‘ sorusuna cevap bulmak adına kendimi Goldcity Turizm Kompleksinde buldum. Aydoğan A.Ş tarafından Alanya ve Türk turizmine kazandırılan Goldcity turizm kompleksinde Gold Hotels Genel Müdürü Özkan Ünal, Gold Hotels Genel Müdür Yardımcısı Bekir Güler ve Gold Hotels Operasyon Müdürü Akgün Tercan ile turizm değerlendirmesi yaptık.



Damlataş Mağarası ve Kleopatra plajı sizi büyüleyebilir…

Her gelişimde yolda betonlaşmanın artığı bir sahil ile karşılaşırken, aynı manzaranın Alanya sahillerinde ve tepelerinde devam ettiğini gözlemledim. Açıkçası betonkent Alanya deyimi sanırım yerinde olacak. Tüm bu betonkent olumsuzluğuna rağmen kentte başta güneşin güzelliği ve sosyal yaşamın kolay olması burasını bir cazibe merkezi haline getirmiş. Kısa da olsa Alanya’ya gelip Damlataş mağarasını ve Kloeopatra plajını görmeden olmaz deyip önce buralara uğruyorum.
Damlataş mağarası Alanya Belediyesi tarafından işletiliyor. Buraya her gün ortalama yüzlerce kişi girip büyüleyici atmosferi yakından görme fırsatı yakalıyor. Mağaranın giriş kısmında yaklaşık 50 metrelik bir geçit var. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa geliyor ve mağaranın tabanına iniyoruz.  Yarı kristalize kalker içinde bulunan mağaranın sarkıt ve dikitlerinin 15 bin yılda oluştuğunu öğreniyoruz.  Mağaraya, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adı verilmiş.  Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlü. Doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar varmış. Çevresinde küçük bir çarsı olan mağaranın önünde ise Kleopatra plajı bulunuyor.





Kleopatra plajı ise eşsiz güzelliği ile sizi adeta selamlıyor. Kumsal sırtını yarımadanın eteklerine dayarken, plajın yarımadaya doğru uzanan ve iri taşlardan oluşan küçük koyu Kleopatra adıyla anılıyor. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra Akdeniz’de çıktığı bir sefer sırasında Alanya’ya uğramış ve bu koyda denize girmiş. Kleopatra Koyunun özelliği suyunun berraklığı oluşturuyor. Özellikle yaz aylarında uzun bir yüzme parkuru arayanlar kıyı boyunca yarımadanın altındaki Fosforlu Mağaraya gidebilirken,  deniz gözlüğü ile yüzüldüğünde balıkları ve deniz dibinin doğal güzelliklerini seyredebilirler.



Buradan ayrılıyor ve kendimizi Alanya’nın doğusunda bulunan Kargıcak bölgesine doğru çeviriyoruz.  Kargıcak bölgesinin en önemli Turizm komplekslerinden birisi olan Aydoğan A.Ş tarafından Alanya ve Türk turizmine kazandırılan Goldcity turizm kompleksine geliyoruz. Amacımız burada değerli dostlarımız Gold Hotels Genel Müdürü Özkan Ünal, Gold Hotels Genel Müdür Yardımcısı Bekir Güler ve Gold Hotels Operasyon Müdürü Akgün Tercan ile görüşüp hem tesisleri açısından hem de Alaya turizmi açısında değerlendirmeler almak.



Dağın başında inanılmaz bir yatırım ve spor kompleksi oluşturulmuş!

211.677m²'lik alanı ile Toros Dağları'nın eteklerine kurulu Goldcity göz kamaştıran yapısıyla bir otel, lüks apartman daireleri ve onların etrafında yine aynı güzellikteki villa ve dairelerden oluşuyor. Goldcity Spor Kompleksi, nefes kesici Toros Dağları ve deniz manzarasıyla iç içe.

Profesyonel futbol sahaları, basketbol, voleybol sahası, tenis kortları, koşu parkuru,kablolu su kayağı, balık tutma imkanları, yapay gölleri ile dikkat çekiyor.Yerli yabancı çok sayıda tanınmış futbol kulübü burada kamp yapıyor.Galatasaray'da burada kamp yapan takımlar arasında. Açıkçası dağın başında inanılmaz bir yatırım ve spor kompleksi oluşturulmuş. Hafif yağan bir yağmur ve ardından kendini gösteren güneş sonrası tesiste konaklayan çok sayıda turist kendisini güneşlenmek üzere havuz başlarına atmış. Alanya böyle bir yer işte. Bir bakıyorsunuz bir yağmur bir bakıyorsunuz güneş.



Turizmde panik havası mı var?

Tesiste Genel Müdür Özkan Ünal Bey’in ofisinde, Genel Müdür Yardımcısı Bekir Bey ve Operasyon Müdürü Akgün Bey ile bir araya geliyoruz. Genel Müdür Özkan Bey’e sezonu soruyoruz:
“Şu anda turizmde herkes bir panik havasında. Özellikle başta Ukrayna’da yaşanan iç karışıklık ve ardından Rusya da ki ruble de yaşanan devalüasyon turizmcileri paniğe itti. Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin de panik havası içinde olduğunu hissediyoruz. Genel anlamda Rusya’da yaşanan gelişmelerin eksi misafir kayıpları olarak yansıyacağını düşünüyoruz. Bu kaybı yaklaşık yüzde otuz olarak öngörüyorum.  Bu bakımdan meslektaşlarımız alternatif Pazar arayışlarına geçiyorlar. Bizim bölgemiz açısından bakılırsa alternatif pazarlar açısından balkan pazarını öncelikli olarak gösterebiliriz. Yaklaşık 2 - 3 yıldan beri bu Pazar içerisinde yer alan Yunanistan krizi yavaş yavaş atlatmış görünüyor.  Bu sene Avrupa da Pax kaybının tek sebebini görebiliyoruz oda Yunanistan’ın başarılı olması. Yunanistan yaklaşık 2 - 3 yıldır verdikleri misafirleri geri alıyor. Birde sebebini bilmediğimiz İngiltere pazarında bir kaybımız var. Özellikle TUI  UK ve Thomas Cook UK’nin bir kaybı var.  Bu arada uçak iptalleri var bu uçak iptalleri online satış yapan otellere de yansıyor”
Bu arada iç pazardaki gelişmeleri soruyorum. Genel Müdür Yardımcısı Bekir Güler, iç pazarın çok canlandığını ve artık kamu kurum ve kuruluşların tatil süreçlerini erken belirlediklerini ve bununda erken rezervasyon olarak yansıdığına dikkat çekiyor:


Gold Hotels Genel Müdür Yardımcısı Bekir Güler

“ İç pazara kaşı bir umudumuz var. Erken rezervasyonlara baktığımızda bunu açıkça görebiliyoruz. Sıkıntılı, zorlu tam anlamıyla satış ve pazarlamanın önde gideceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan yeni pazarlar, yeni kontaklar aksiyonların havada uçacağı, operatörlerin ve acentecilerin yılının olacağı, otelcilerinde çok ciddi bir performans sergilemesi gereken bir yıl olacak.  Erken rezervasyonda özellikle birkaç yıldır gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışanların yıllık izinlerini tatillerini belirleyebiliyorlar. Bu bakımdan bir erken rezervasyon akışı gerçekleşiyor. Bunu kendi iş çevremiz ve yakınlarımızdan da görebiliyoruz. Bugün baktığımızda bir insan ne zaman tatil yapabileceğini çok önceden belirleyebiliyor. Dolayısıyla erken rezervasyon akışı hızlandı yerli pazarı oturdu, birkaç yıldan bu yana artarak devam eden bir erken rezervasyon hızı var”


Gold Hotels Genel Müdürü Özkan Ünal

Goldhotels Operasyon Müdürü Akgün Tercan araya giriyor ve Rusya’daki erken rezervasyonlar konusunda bilgiler veriyor. Rusya’da erken rezervasyon konusunda bir sessizlik olduğuna dikkat çenen Tercan, “ Rusya’dan gelen erken rezervasyonlar konusunda şu anda bir şey söyleyemiyoruz. Bu konuda Rusya’dan gelecek bilgileri bekliyoruz. Uzun süre ruble’nin toparlanması beklendiğinden, ocak ayının ikinci haftası gibi erken rezervasyonlar açıldı. Bu da panik havasının artmasına neden oluyor”

Şehir İnşaat halinde

Bu arada Alanya’nın dört bir yanında inşaat yapımlarının devam ettiğini ve birçok yerde yolların bozuk olduğuna dikkat çekiyorum. Genel Müdür Özkan Ünal araya giriyor ve konu ile ilgili bakın bizlere neler söylüyor:

“ Şu anda Rezidence ve Otel yapımı olarak Alanya’da maalesef çok ciddi bir yapılaşma var. Kıyı şeridinden bakıldığında yaklaşık 15’e yakın otelin yapıldığını, her yıl yüzlerce Residence’nin yapıldığını görüyoruz. Her yıl betonlaşmaya giden bir Alanya var. Özellikle kıyı şeritlerimizi düşündüğümüz zaman denizin karşısında kıyı boyunca biçimsiz farklı katlarda yapılar, rezidencelerin yanında oteller görüyoruz. Zincir şeklinde bir otel koyu yok. Çok çirkin ve karışık görüntüler var. Bu da Alanya için maalesef olumlu bir referans oluşturmuyor. Betonlaşmaya giden bir Alanya ile karşı karşıyayız. Her zaman şehir inşaat halinde. Devamlı yolların kazılması, her yerde inşaat gürültüsü içinde misafirlerimiz de büyük bir inşaatın içine gelmiş gibi hissettiklerini bize iletiyorlar. Şehir inşaat halinde. Alt yapı yapılamadan üst yapılar yapıldığı için, sonra alt yapı için tekrar bir inşaata giriliyor. Misafirimiz de bu bakımdan şikâyetlerini bizlere bu konuda iletiyor. Alanya’nın müdavimleri var. Bu konuda Repeat misafir dediğimiz sürekli gelen çok sayıda misafirimiz var. Bizim devamlı misafirimiz olan birden çok tesislerimize gelen çok sayıda misafirimiz var”


Gold Hotels Operasyon Müdürü Akgün Tercan

Goldcity Alanya’nın Kargıcak Bölgesine çok ciddi bir değer kattığını ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Bekir Güler,  Goldcity Turizm Kompleksinin Kargıcak bölgesine bir hareketlilik getirdiğini söylerken,  yüksek sezonda burada en az iki bin kişinin yaşadığını ve  bir hayat akışının olduğunu ifade ediyor ve ekliyor “Bu insanlar Kargıcak’tan alışveriş yapıyorlar, Kargıcak’taki bu hareketlenmenin başını da Goldcity çekiyor”

U19 Türk Milli takımı da Alanya Goldcity’de kamp yapacak.

Bu arada Kargıcak Bölgesinde yaptığı spor tesisleri ile de gündemde olan Aydoğan A.Ş’ye bağlı Goldcity Turizm kompleksinde çok sayıda kulüp de kamp yapıyor. Bu konuda bilgi aldığımız Genel Müdür Özkan Ünal, geçen yıl 30 futbol kulübüne ev sahipliği yaptıklarını bu yıl hedeflerinin bu sayıyı aşmak olduğunu söylüyor:



“Geçen sene tesisimizde 30 takım kamp yaptı. Bu seneki hedefimiz bu sayının üzerine çıkmak olacak. Yine Rusya’daki Ruble krizi burada kamp yapmak isteyen çok sayıda takımın kamplarını iptal etmesine neden oldu. Ocak ayı içerisinde sekiz takımı burada ağırladık. Şubat ayı içerisinde de U 19 takımlarını burada ağırlayacağız. Bunlar arasında u 19 Türkiye ve Belçika Milli takımları olmak üzere çok sayıda kulüp burada kamp yapacak. İskandinavların genellikle kamp yaptıkları zaman dilimi şubat ayı oluyor. Marttan sonra da Rusya’da akademiler, futbol okulları gibi takımları da burada ağırlayacağız”

Evet bu hafta Alanya’daydık. Bir daha ki hafta nerede oluruz bilmiyoruz ama turizmde bir panik havasının hakim olduğu ortada. Bizim temennimiz, umarım bu panik havası bir an önce atlatılır ve 2015 yılı sektör adına güzel bir yıl olur.