TURİZMDE SEFERBERLİK PLATFORMU'NDAN 10 MADDELİK EYLEM PLANI

Hello Turizm Genel Müdürü, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak’ın oluşturduğu Turizmde Seferberlik Platformu-TSP’de buluşan turizmdeki sivil toplum kuruluşlarının ve sektörün temsilcileri çağrıya uyarak Galata La Bella Otel’de toplandı. Yaklaşık iki saat süren toplantıya katılan turizm sektörünün paydaşları ilk önerilerini sıraladılar ve krize çözüm olmak üzere 10 maddede birleştiler.

BAKANLıKLARA SUNULACAK

Hello Turizm Genel Müdürü, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak ve Globalist DMC Seyahat Acentesi sahibi Süleyman Gök işbirliğinde düzenlenen toplantıda öneri paketinin her 15 günde bir yapılacak toplantı ile yeni katılımlarla geliştirildikten sonra hükümetin en üst düzey yetkililerine ve ilgili bakanlıklarına sunulacağı belirtildi.


ÖNEMLİ KATILIM OLDU

Türk-Hindistan Turizm Konseyi (TITC), Türk-Ortadoğu Turizm Konseyi(TMTC), Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) Kurucu Başkanı, TÜRSAB 22. Dönem Başkan Adayı ve 55 ülkenin üyesi olduğu Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (GHTC) iki dönem başkanlığını yapan Emin Çakmak’ın "Turizmde Seferberlik Platformu"nu (TSP) ye çağrısına önemli katılım oldu.
Hello Turizm Genel Müdürü Emin Çakmak başkanlığında düzenlenen toplantıya Globalist DMC sahibi ve Galata La Bella Oteli ortağı Süleyman Gök, Galata La Bella Oteli ortağı, Kadir Has Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadir Özçelik, TSP Koordinatörü Şadan Cerit, Healthcare Medical Travel Genel Müdürü Gülay Gürel, İspa Turizm Genel Müdürü Hilmi Karaduman, Positive Global ve Tijabi Travel Genel Müdürü Gökhan Daloğlu, Adana Rehberler Odası-ADRO Kurucu Başkanı ve turist rehberi İsa Akdağ, İnfoskope Almanya Koordinatörü Mehmet Doran, Tourever Travel sahibi ve turist rehberi Cem Balsun, Sağlık Turizm Acentası Ulviye Karaoğlu, PRS medya Tayfun Çelik, Otobüs Bankası ve Turizm Taşımacılar Derneği-TURODER Başkanı Adnan Değirmenci, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu-TOFED Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hasan Kurnaz, Heredot Turizm Genel Müdürü Dilek Erbul, Saka Turizm Yasemin Yılmaz.

EMİN ÇAKMAK SEKTÖRE SAHİP ÇIKMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Yaklaşık bir yıldır yaşanan ve turizmi olumsuz yönde etkileyen terör ile darbe girişimini etkisinden kurtarmak için "Turizmde Seferberlik Platformu"nu kurduklarını belirten Emin Çakmak, "Kafamızı kuma gömük beklemek yerine Türkiye’nin turizm geleceği için sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte hükümete sunacağımız ve gerekirse öneriler doğrultusunda kendimizin düzenleyeceği programları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sektörümüzü yeniden ayaklandırmak için hepimizin elimizi taşın altına koyması gerektiğini inaniyoruz. Milli turizm seferberliği başlatarak çalışanlarımıza ve sektörümüze sahip çıkmamız için tüm turizm paydaşlarına ve bireylerine çağrı yaptık. Her toplantımızda katılımcı sayısının artacağını görüyoruz" dedi.

TURİZMDE MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK

Emin Çakmak, şunları söyledi."Turizm sektörü gelirlerinden dış ticaret cari açığının kapatılması, ülke ekonomimizin daha da güçlenmesi ve ülke kalkınmasına ve gelişmesi için yeniden ayaklanması ve bir yıl önceki konumuna getirmek, daha da ilerletmek ve yükseltmek için birlik ve beraberlik içerisinde tüm sektör paydaşlarının bir araya gelerek Turizmde Seferberlik Platformu çatısı altında buluştuk. Turizm paydaşlarımız olan, seyahat acentalarımız, turist rehberlerimiz otellerimiz, restoranlarımız, deniz, kara ve hava taşımacılarımız, taksicilerimiz, turizm STK'larımız ve turizmden emekli değerli bürokratlarımız, büyüklerimiz ve duayenlerinizin aramıza katılarak bu seferberlik çalışmalarımıza destek veriyorlar. Turizm sektöründe milli birlik ve beraberliğin sağlanması için vatanını ve sektörünü seven her bir turizm bireyinin bu seferberlik çalışmaları içerisinde olması ve destek vermesi kutsal ve vatani bir görevdir. Turizm seferberliğimizi başlatarak sektörümüze sahip çıkmamız için tüm turizm paydaşlarına ve bireyler ile birlikte seferberliğe katılıyoruz” dedi.

ACİL EYLEM TEŞVİK DESTEKLERİ ZİNCİRİNİN TAM OLMASI GEREKİR

Toplantıya katılanlar daha önce belirlenen maddeler üzerine görüşlerini bildirdi ve yeni görüşler maddelere eklendi.

1- Uçuş desteği yıl sonuna kadar sürmeli, havalimanı ve sayı kısıtlaması getirilmeden kişi başı 35 dolar teşvik verilmeli

2- Devlet bankalarından 1 yıl ödemesiz 5 yıl geri ödemeli düşük faizle, Acente,Otel veTurizm Taşımacıları ile diğer paydaşlara, personel sayısı ve cirosuna göre 500.000-1.000.0000 TL arasında acil kredi verilmeli.

3- Turizmde faaliyet gösteren tüm paydaşların SGK primlerinde yüzde 50 devlet desteği uygulanmalı ve bu uygulama 2017 yıl sonuna kadar devam etmeli.

4- Turizmde KDV 2017 sonuna kadar sıfırlanmalı ve devamında ise yüzde 8 le eşitlenerek fikslenmeli.

5- Turizm gelirleri ihracat kabul edilmeli ve KDV iadeleri yapılmalı

6- Seyahat acenteleri yurt dışı tantımlarında desteklenmeli ve daha yoğun aktif pazarlama yapılmasına imkan tanınmalı.

7- Tanıtımlara profesyonel rehberlerden destek alınmalı ve dahil edilmeli.


8- Sağlık ve eğitim turizmine verilen 2015/8 teşvikleri diğer alternatif turizm segmentlerinede uygulanır hale getirilmeli

9- THY'nin Türkiye uçuşları daha cazip hale getirilmeli ve rezervasyonlarda Türkiye'ye gelecek gruplara öncelik verilmeli

10 - Turizm taşımacıları, deniz taşımacılığında olduğu gibi mazot alımlarında kontrollü olarak KDV ve ÖTV'den muaf tutulmalı ve düşük faizli kredi kullanımından yararlanmaları sağlanmalı ve mevcut borçları yeniden düşük faizle yapılandırılmalı.

MİSAFİR GAZETECİLER DAVET EDİLMELİ

Ülke olarak Güven tazelemeye ihtiyacımız olduğunu söyleyen Emin Çakmak “Acil eylem planında 2 önemli proje önerisi yaptı, bu yıl içerisinde THY nın uçtuğu 116 ülkeden başta 1500 basın mensubunu davet ederek İstanbul ve ana destinasyonlarda ağırlamak ve bu ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı’nın katılımı ile misafir gazetecilere hitap etmesi ve ülkemizde her yabancı turistin T.C hükümeti güvencesinde olduğunun mesajını vermesi önemli katkı sağlayacaktır” dedi

YABANCI ACENTELERE GÜVEN VERİLMELİ

Emin Çakmak, THYnın uçtuğu 116 ülkeden basın mensuplarından hemen sonra 3000 seyahat acentesi davet ederek İstanbul ile ana destinasyonlarda ağırlaması ve yine Cumhurbaşkanının katılımlarında misafir acentelere hitap etmesi gerektiğini belirterek ”Bu şekilde ülkemizde her yabancı turistin T.C hükümetinin güvencesinde olduğu gösterilir. Türkiye’nin 15 Temmuzdan önceki dönemde daha güvenli bir ülke olacağının mesajının verilmesi önemli katkı sağlayacaktır ve bu ülkelerde bir güven tazelemiş olacağız” dedi.

TÜRKİYE’YE GİTMEYİN DİYENE TURİST GÖNDERMEYİN

Emin Çakmak, projelerini Türsab Başkana Başaran Ulusoy ile paylaştığını ve THY, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile STK’ların işbirliğinde bu projeye bu yıl imza atılması için çalışmalar yapacaklarını anlattı. Emin Çakmak, Turizmde Seferberlik Platformu’ndan çıkan görüşlerin tavsiye niteliğinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Diğer ülkelerin Türkiye’ye gitmeyin şeklinde duyuruları bulunuyor. Türkiye cephesinden de Outgoing yapan turizmcilerin bu şekilde kduyurular yapan ülkelere Türk turistleri göndermemeleri ve farklı destinasyonlar seçmeleri yönünde tavsiye kararı vardır. Bu gibi uyarılar karşısında Türk turizmcilerinin de sessiz kalmamaları ve mütekabiliyet esasını harekete geçirmeleri gerekir.”  ( Kaynak:ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURiZM )