TÜRK TURİZMİ OLARAK BÜYÜK BİR GÜCE VE TECRÜBEYE SAHİBİZ!

Halil ÖNCÜ ( BELEK ) - Koronavirüs ile sıkıntılı bir dönem yaşayan turizm sektörü, gelecek ile ilgili planlar yapıyor.

TÜRK TURİZMİ OLARAK BÜYÜK BİR GÜCE VE TECRÜBEYE SAHİBİZ!

Son dönem Avrupa baştan olmak üzere ülkemizde de hayata geçirilen normalleşmeler ile harekete geçen sektör, öncelikle otellerde gerçekleştirilmesi planlanan sertifika sistemine kilitlendi. Yüzü aşkın maddeden oluşan ve bir kısım otelcinin rahatlıkla uygulanabilir ve bir takım otelcinin ise işimiz zor dediği Korona Sertifikası konusunda POYD ( Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği ) Başkanı Ülkay Atmaca konuştu:

“Bu maddelerin çok büyük bir bölümünü tesislerde gıda ve su güvenliği, HACCP anlamında uyguladığımız şeyler. Bunu biraz daha kontrollü yapacağız. Yeni olan neler var derseniz? Personel olarak biraz daha dikkat edeceğiz. Personelimizin ateşini ölçmeye başlayacağız. Bunlar ile ilgili yeni eğitimler alacağız. Ama onun dışında açıklanan kuralların içinde sektörün çok zorlanacağını düşünmüyorum. Sektör şu anda buna odaklanmış durumda. Biz zaten bu kriterlerin bir çoğunu zaten yapmıştık. Sertifikasyon sistemine hazırız”

Türk turizmi olarak büyük bir güce ve tecrübeye sahip olduklarını ifade eden Ülkay Atmaca bu sisteme de kısa sürede adapte olacaklarından emin olduklarını söyledi.

“Sertifikasyon programı zorunlu değil. Bakan bey bunu özellikle söyledi. Bzim yaptığımız toplantıd bunu söylemişti. Bu bir tercih meselesi. Mavi Bayrak gibi, Yeşil Yıldız gibi, beyaz yıldız gibi. Önde olmak istiyorsanız, sektör olarak biz buna hazırız. 132 madde içerisinde sektörü çok zorlayacak büyük yatırımlar yapılacak uygulama yok. Burda yeni uygulamalar var. Karantina odası gibi ufak tefek şeyler var. Biz bunarı aşabilecek çok büyük güce ve tecrübeye sahibiz. Bu işe çok da adapte olacağız”

Başkan Ülkay Atmaca’ya şu andaki rezervasyonları sorduk. Başkan ‘Şu anda rezervasyon yok denecek kadar az!” olduğunu söylüyor yinede geleceğe umutla baktıklarını iletiyor:
“ Yaklaşan rezervasyon tarihleri de ya iptal ediliyor, yada erteliyorlar. Biz zaten mümkün olduğunca ertelenmesi taraftarıyız. Bu konuda tün partnerlerimiz, acenteci dostlarımız, tur operatörlerimiz ile beraber sektör olarak elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Tarihi yaklaşan rezervasyonlar büyük bir bölümü öteleniyor ama iptallerde var. Satışlar yavaş yavaş başladı ama bu yüzümüzü güldürecek kadar değil”

“Almanya normalleşmeye başladı. Almanya 14 Haziran’da uçuş yasağını kaldırıyor. Dün itibarı ile Almanya’da ibadet yerleri, okullar tekrar kontrollü olarak açıldı. Rusya’da da Korona tavan yaptı. Bütün bu vaka sayılarının artmasına rağmen orada da ufak ufak normalleşmeler başladı. Artık yaz geliyor. Aylardır insanlar evlerinde çok sıkıldı. Gümbür gümbür hemen bir arada patlayacak bir turizm hareketi olmayacak ama sonuçta bir şekilde 2019 gibi olmasa da, 2020 yılında da Ramazan Bayramı ile  İç pazarda bir hareketlilik yaşanmaya başlayacak. 28 Mayıs’tan itibaren THY iç uçuşlara başlıyor. 28 Mayıs’tan itibaren  Türkiye’de bir seyahat başlayacak. Otellere konaklamalar başlayacak ve dünyaya şu mesaj verilecek. “Antalya sağlıklı bir şehir, Türkiye sağlıklı bir ülke” Rahatlıkla gelebilirsiniz imajını vereceğiz. Zaten öyleyiz. Bu konuda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Sayın Turizm Bakanımız ve Dış İşleri Bakanımızın da böyle bir çağrısı var. Tesislerin büyük bir bölümü açılamayacak bu sene, bu kesin. Özellikle büyük gruplar birkaç tesislerini açacak gibi görünüyor. Haziran ortası gibi de özellikle başta Almanya’daki seyahat yasağının kalkmasının ardından Almanya ile başlayacak bir süreç başlayacak. 1 Ağustos’ta da zaten Rusya’daki uçuş yasakları bitiyor ve belki de bu  daha da erken alınabileceği söyleniyor. Bugün daha 12 Mayıs. Temmuz Ağustos’tan bahsediyoruz. O zaman kadar dünya bu dertten dünya tamamen kurtulup eskiden olduğu gibi yine Turimim bütün kanatları altında, ekonominin döndüğü, insanların cebine para girdiği bir dönem olması en büyük dileğim”