TÜRKİYE, 2010'DA GÖZDE TURİZM MERKEZİ

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, TUYED Ar-Ge'nin gezi ve tur bilgileri veren dünyaca ünlü kurum ve kuruluşların yayınlarını tarayarak, ''2010'un başlıca 10 turizm trendi''ni belirlediğini söyledi. Köfteoğlu, dünyayı saran ekonomik krizin etkilerinin 2010'da da devam edeceğini, bu nedenle, özellikle çocuklu ailelerin, bütçelerine uygun tatil yörelerini tercih edeceklerini ifade etti. Köfteoğlu, şunları kaydetti:
''Çalışmalar, bu yılı rakiplerine oranla göreceli olarak iyi kapatan Türkiye'nin bu durumunu 2010'da da devam ettireceğini gösteriyor. Türkiye 2010'da gelirini arttırabilir mi bilinmez, ancak Batılı turistlerin tercihinde yine ilk sırada yer alacak. İstanbul'un yanı sıra, Pecs, Ruhr, Vilnius, Dubrovnik, Karadağ (Montenegro), Bosna-Hersek, Yeni Delhi, Hamburg, Berlin ve Avrupa'nın en yeşil şehri olarak gösterilen Stockholm'ün ziyaretçi sayıları artacak. Özellikle avro bölgesi dışında kalan Baltık kentleri cazip fiyatlarından dolayı 2010'un 'Moda Şehirleri' haline gelecek.''

 

-BÜTÇE TATİLLER VE SPOR TURİZMİ-
Köfteoğlu, Türkiye'nin herşey dahil sisteminden kaynaklanan avantajının devam edeceğine işaret ederek, ''Çocuklu ailelerin her şey dahil sistemine olan talebi giderek artıyor. Bunun eksileri olduğu gibi artıları da var'' dedi.
Tüketici taleplerinden yola çıkan tur operatörlerinin Yunanistan ve İspanya'daki otellere de her şey dahil sistemine geçmelerini önerdiğine değinen Köfteoğlu, söz konusu ülkelerde derinleşen ekonomik kriz ve Türkiye'nin ''avro bölgesi'' dışında olmasının, 2010'da da Türkiye'yi turizmde avantajlı duruma getirebileceğine dikkati çekti.
 
 

-2010'UN BAŞLICA 10 TURİZM TRENDİ-
Köfteoğlu, çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 2010'un başlıca 10 turizm trendini şöyle sıraladı:
''Bütçe Tatiller: Dünya ekonomisi üzerinde dolaşan ve henüz dağılmamış olan kara bulutlar, tüketicileri bütçelerine uygun tatil aramaya zorluyor. Bu durum, özellikle çocuklu ailelerin birinci tercihi haline gelen herşey dahil sisteminin önlenemez yükselişini getiriyor. Dünya devi tur operatörleri, Türkiye'de ağırlıklı olarak uygulanan Herşey Dahil sistemine geçmeleri için Yunanistan ve İspanya'ya da baskı yapmaya başladı. Herşey Dahil, başta Türkiye olmak üzere Mısır, Fas, Tunus gibi ülkeleri diğerlerine göre avantajlı duruma getirmeye devam edecek.
Spor Turizmi: Dünyanın birçok bölgesi 2010'da sportif mücadelelere sahne olacak. Örneğin, şubat ayında Kanada'da Kış Olimpiyat Oyunları, haziran-temmuzda Güney Afrika'da FIFA Dünya Kupası, kasımda Çin'de Asya Oyunları Olimpiyatı... İlk kez düzenlenecek olan Gençlik Olimpiyat Oyunları ise ağustosta Singapur'da yapılacak. 23 Ağustos'ta başlayıp finali 12 Eylül'de İstanbul'da yapılacak 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için hazırlıklar sürüyor. Turizmciler spor turizminde ciddi iş hacmi olduğunu belirterek, bu alanı şimdilik 'uyuyan dev' olarak adlandırıyor.
Pop-up oteller: ''Gündüzkondu oteller'' diye adlandırılan bu tesisler, odalarının yap-boz olması, her yere kurulabilmesi ve ucuza konaklama sunma gibi özellikleriyle öne çıkıyor. Bu tesislere özellikle festival ve açık hava etkinlikleri sırasında ihtiyaç duyuluyor. Pop-up otel sayısı Avrupa'da hızla çoğalıyor.
Şehir turizmi: İstanbul, Macaristan'ın Pecs ve Almanya'nın Ruhr bölgesindeki Essen'in 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi, başta bu kentler olmak üzere, şehir turizminde yıldızın yeniden parlamasına yol açacak. Ayrıca, Litvanya'nın başkenti Vilnius, Dubrovnik, Karadağ (Montenegro), Bosna-Hersek, Yeni Delhi, Hamburg, Berlin ve Avrupa'nın en yeşil şehri olarak gösterilen Stockholm'ün ziyaretçi sayıları da artacak.
Villa Tatilleri: Giderek pahalılaşan butik ve delüks otel tatillerine ciddi bir rakip çıktı: Villa Tatilleri. Karayipler, Portekiz, Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan sonra Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyılarında da villa tatilleri cazibesini artıyor. Paparazilerden uzak özel yaşam, kahyadan özel şefe, masörden özel hocaya kadar uzanan lüks hizmet sunumu ve terörizmin hedefi olmayan tatil seçeneklerinden dolayı, villa tatilleri 2010'nun yeni turizm trendleri arasında bulunuyor.
Otantik lüks: Doğayla başbaşa, kırsalda, eko ve yeşil turizmin tüm nimetlerini her türlü konforla sunan 'otantik lüks' 2010'dan itibaren hızla yükselişe geçecek yeni turizm trendleri arasında bulunuyor. Bu eğilim çerçevesinde lükse para ayırabileceklere, yağmur ormanları, yemyeşil doğal güzellikte, gecelik konaklaması bin dolardan başlayan konforlu mekanlar oluşturuluyor. Bu konuda Latin Amerika bölgesi öne çıkıyor. Ayrıca, Dünya Kupası sırasında sakin bir bölgede kafalarını dinlemek isteyenler de Maldivler, Jamaika, Küba ve Hırvatistan'ı tercih edecek.
Denizaşırı ülkelerde düğün turizmi: Üst gelir grubuna bağlı kesim arasında düğün veya balayını denizaşırı ülkelerde yapma eğilimi 2010'da hızlanacak. Düğün turizmi rezervasyonlarında yüzde 35'lik artış yakalayan dünya devi tur operatörlerinden Thomson ve First Choice uzmanları, nikahların manastır ve kilisenin yanı sıra, artık kumsallarda da kıyılacağını söylüyor. Araştırmalara göre, İngiltere'de 20 bin sterline malolan düğünü, denizaşırı ülkelerde 6 bin 500 sterline yapmak mümkün görünüyor.
 

-TÜRK HAMAMI YILI-
Türk Hamamı yılı: 2010'un en sıcak turizm trendlerinden biri de Türk Hamamı olacak. Geleneksel temizlik yönteminin özellikle cildin yenilenmesi, hücrelerin canlanmasına olan katkısını keşfeden uzmanlar, SPA'nın yanı sıra, Türk hamamını da öneriyor. Böylece, hayatında hamamı henüz duymamış olanların da 2010'da ilk kez Türk hamamını denemeleri bekleniyor. Bu durum, 2010'un ''Moda ülkeleri'' arasında bulunan Türkiye'nin cazibesini artırıyor.
Tarih, macera ve heyecan turları: 2010''da tatilciler, içinde bol hareket olan tatilleri tercih edecek. Macera ve heyecanın en üst seviyede yaşanacağı turlar kişiye özel olarak organize edilecek. Müze veya sanat galerisi turundan, tarihi bina turlarına kadar farklı turlar düzenlenecek.
Mobil seyyah: 3G uygulamalarının 2010'da daha da yaygınlaşmasıyla, bu sistemi destekleyen akıllı telefonlar 'mobil seyyah' kavramının gelişmesine yol açacak. Mobil harita uygulamalarıyla adres sormalar, çeviri hizmetiyle ise dil sorunu ortadan kalkacak. Önümüzdeki dönemde mevcutlara eklenecek yeni uygulamalarla gezginlerin işi daha da kolaylaşırken, mobil turizmi daha fazla konuşulacak.''