TÜRKİYE'NİN MAVİ BAYRAKLI EN YENİ MARİNASI: KAŞ MARİNA

DÜNYA’DA DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ


Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıtan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolüdür. Mavi bayrak, özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren gerekli donanıma sahip, iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. İlk defa 1994’te verilmeye başlanan Mavi Bayrak Ödülleri Uluslararası geçerliliği olan Mavi Bayrak Programını Avrupa çoğunluk olmak üzere dünyada 49 ülke uygulanmaktadır. Dünyada İspanya, Yunanistan ve Fransa'dan sonra en fazla mavi bayrak sahibi olan Türkiye’de bu yıl  324 plaj, 17 marina ve 12 yat mavi bayrak ödülü almaya hak kazanmıştır.

KAŞ MARİNA, Deniz Temiz Turmepa işbirliği ile gerçekleştirdiği deniz dibi ve kıyıları temizleme çalışmalarıyla Türkiye’deki marinalarda bir ilki gerçekleştirdi. Ortalama 12 metre derinlikte 2000 m2 deniz dibi alanı temizlendi ve çalışmalar sonucunda çıkarılan çöpler KAŞ MARİNA’da toplandı. Dünya Çevre Haftası’nda Kaş İlköğretim Okulları’nın çevre kolu öğrencileri ağırlanarak çevre temizliği konusunda bilinçlendirmek üzere marinada bir eğitim düzenlendi. Öğrencilere denizden çıkarılan çöpler gösterilerek kirliliğin nedenleri ve alınabilecek önlemler anlatıldı.

 
“SINIRSIZ MAVİ ” EĞİTİMİ

Kaş Marina Deniztemiz-Turmepa Derneği çevre temizliği konusunda öğrencileri bilinçlendirme eğitimlerine ara vermeden devam ediyor. 06-08 Haziran tarihlerinde Kaş bölgesindeki 5 ilköğretim okulunda 1200 öğrenciye sınırsız mavi eğitimi verildi. Sunum ve eğlenceli aktivitelerle renklendirilen etkinlik önümüzdeki eğitim sezonu boyunca devam edecektir.

ÇEVREYE SAYGILI BİR MARİNA


Uluslararası normlara göre uyguladığı çevre temizliği ile mavi bayrak ödülüne layık görülen Kaş Marina’da bulunan binalar, elektrik ve klima kullanımını en düşük seviyede tutacak şekilde tasarlandı. Binalar, tasarımları ve kullanılan malzemeleri sayesinde marinanın enerji tüketimini düşürürken, mimari sistemleriyle de kendi içlerinde iklimlendirme sağlıyor. Yılın altı ayında gün ışığını kesintisiz alan bir bölgede, bu sistemle çok ciddi bir enerji tasarrufu sağlanacak.