TÜRKİYE-RUSYA MEDYA FORUMU SES GETİRDİ

Rus basınına açıklamalar yapan Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Başkanı Ali Kavak, “iki ülke arasında atılan olumlu adımlar sektöre büyük fayda sağlayacak” dedi.

Rusya’nın önde gelen 18 medya grubuna dâhil 60 ayrı medya kuruluşundan genel yayın yönetmeni ve haber müdürü ağırlıklı 65 gazetecinin Türkiye’de ağırlanması Rus basınının ilgisini Türkiye’ye çekti.

Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin liderliğinde Uluslararası medya grubu Global Connection (GC) tarafından 31 Ağustos’ta Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Medya Forumu’na katılan Rus gazeteciler, hafta boyunca Türkiye’yi yazdılar.



İki haber ajansı, 6 TV kanalı, 3 radyo, 7 gazete, 14 dergi, 26 internet sitesi ve 2 internet TV kanalını temsil eden Rus gazetecilerin, Antalya’da düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumu’na katılması, iki ülke arasında yeniden canlanan ilişkilere önemli katkı yaptı. Rus gazeteciler, Türkiye’de bulundukları süre içinde özellikle Türk turizmi ve yaş meyve-sebze potansiyeline ilgi gösterdiler.

Türkiye-Rusya Medya Forumu’nun ardından, Global Connection tarafından Rusya’nın etkili ve çok satan gazeteleri Pravda ve Kommerstant’da Türk narenciyesini tanıtan birer yayın yapıldı. Narenciyeyi tanıtan yayın, 20 Eylül’de de Vechernyaya Moskova ile birlikte tekrarlanacak.

Türk narenciyesini tanıtan yayınların hazırlığına NTG liderlik yaptı. NTG, Rusya pazarındaki tanıtım çalışmalarını artırarak sürdürecek.

Rus gazetecilerle birlikte hazırlanan yayınlarda, Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Başkanı Ali Kavak ile yapılan röportaja yer verildi. Sözkonusu yayınlar, Türk narenciyesini yeniden Rus tüketicilerin gündemine taşıdı. Pravda ve Kommerstant, bu yayınlarda Türk narenciyesi ile ilgili çok sayıda haberi etkili görsellerle okuyucularına sundular. Rus gazeteciler World Food Moscow Fuarı’nda da Narenciye Tanıtım Grubu’nun (NTG) standını ziyaret edip, Ali Kavak ile röportaj yaptılar.

Ali Kavak: “Rusya en önemli ortağımız”

Yapılan röportajlarda Türkiye’nin narenciye üretim ve ihracatı ile ilgili bilgiler veren NTG Başkanı Ali Kavak, geçen yıl toplam 1,5 milyon ton narenciye ihracatı gerçekleştirildiğini, bunun yüzde 37’sini mandalina, yüzde 31’ini limon, yüzde 22’sini portakal ve yüzde 10’unun ise greyfurttan oluştuğunu kaydetti.

2015 yılında toplamda 842 milyon dolarlık narenciye ihraç edildiğini belirten Ali Kavak, “Suudi Arabistan, Polonya ve Romanya önemli alıcılar olmakla birlikte, en büyük ticari ortağımız Rusya’dır” dedi.

Ambargo nedeniyle 2016'nın ilk 6 ayında Rusya’ya yapılan ihracatın kayda değer miktarda azaldığına vurgu yapan NTG Başkanı Ali Kavak, “Ancak son zamanlarda iki ülke arasında atılan olumlu adımlar sektöre büyük fayda sağlayacak. Yaşanan güncel gelişmeler sevindirici. Önümüzdeki dönemin canlı geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.



“Türk narenciye ürünlerinin yeniden yaygınlaşması için önümüzdeki dönemde Rusya pazarına dönük ne gibi kampanyalar ve teşvikler uygulanması planlanıyor?” şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Ali Kavak şöyle dedi:

“Ambargoların en kısa sürede tamamen kaldırılmasını ve Rusya’yla öncekinden de iyi ilişkiler kurulmasını temenni ediyoruz. Rusya, narenciye ihracatında Türkiye’nin en önemli ortağıdır. İkilinin arasında karşılıklı güvene dayalı güçlü bir ilişki var ve her iki tarafın da bu güçlü ilişkiyi devam ettirmek yönünde olumlu adımlar atacağına inanıyorum.’