TÜRKİYE VE AZERBAYCAN TURİZM SEKTÖRÜ ARASINDA, KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN TURİZM SEKTÖRÜ ARASINDA, KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Türk turizm sektörü, Azerbaycan’da

 
30 Haziran ile 3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ‘Azerbaycan Turizm Programı’na; Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Günnur Özalp, TYD Yönetim Kurulu Üyesi Recai Çakır ile OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş katıldı.

Türk turizmciler Azerbaycan’a; Azerbaycan Cumhuriyeti Acil/Olağanüstü durumlar Bakanlığı- Albay Bakan Kamaladdin Heydarov ile Azerbaycan Turizm Birliği (AZTA) Başkanı Nahid Bağırov’un davetlisi olarak gitti.

Program boyunca, Azerbaycan Turizm Birliği (AZTA) Başkanı Nahid Bağırov ile Gilan Tourism Genel Koordinatörü Halil Duru, Türk turizmcilere eşlik etti.
İlk gün olan 30 Haziran tarihinde; Bakü’den yaklaşık 4 saat süren bir yolculuk ile Gebele Turizm Bölgesi’ne ulaşılarak, bölgedeki konaklama işletmeleri ziyaret edildi. Bakü’nün kuzeyinde bulunan Gebele bölgesinde, kış turizmi planlanıyor. Yüksek dağlarla çevrili, güzel ormanlık bir alana sahip olan Gebele’nin, 2 tane beş yıldızlı oteli bulunuyor.

İkinci gün olan 1 Temmuz tarihinde; Gebele’den Bakü’ye dönüldü. T.C. Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç’ın, Türk heyetine verdiği öğle yemeğine katılım gerçekleşti.
Öğle yemeğinin ardından, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Dr. Garayev Aboulfas Mursal oglu tarafından, Türk heyeti makamında kabul edildi. Azerbaycan’da 2011 yılının turizm yılı olduğu kaydedildi.
 

Ardından, Türk turizm sektör temsilcileri ile Azerbaycan turizm sektör temsilcileri arasında, iki ülke arasında turizmde yapılabilecek işbirliğine yönelik bir toplantı düzenledi. Toplantı sırasında, Türk turizmciler, son 30 yılda turizmde elde ettikleri bilgi birikimi ve tecrübeyi Azerbaycanlı meslektaşlarıyla paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Toplantı sonunda, iki ülkenin turizm sektör temsilcileri arasında, karşılıklı işbirliğine yönelik protokol imzalandı.
 
‘Destinasyon tanıtımı’ yapmalarını tavsiye ettik
 
Azerbaycan programına katılan TUROB Başkanı Timur Bayındır, şunları söyledi:
“Programın ilk günü, Azerbaycan’ın turizm bölgesi olarak geliştirmeyi planladığı Gebele Bölgesi’ne, yolları çok iyi olmayan bir karayolunda, araba ile gittik. Burada, 2 tane, 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bizler, Azeri meslektaşlarımıza ilk olarak, turizmde havayolu ulaşımının önemini anlattık. Denizin olmadığı, doğa içinde olan bu bölgede, yazın doğa ve tarih turizmi, kışın kayak turizminin yanı sıra, bölgedeki cazibeyi arttıracak çeşitli etkinlikler ile yatırımların yapılması (bölgede ortalama 7 bin ile 10 bin civarında konaklama kapasitesi olması) gibi çeşitli konularda tavsiyelerde bulunduk. Tanıtımda ise; tesis tanıtımı yerine, ‘Destinasyon’ tanıtımının önemine dikkat çektik. TUROB’un yıllardır, uluslararası turizm fuarlarında ‘İstanbul Destinasyonu’nu tanıttığını ve şu an yapılan bu tanıtımların meyvelerinin alındığından bahsettik. Programın ikinci günü, T.C. Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve Kültür ve Turizm Bakanı Dr. Garayev Aboulfas Mursal oglu ile yaptığımız görüşmelerde, Azerbaycan’ın turizm potansiyeli ile iki kardeş ülkenin çeşitli alanlarda yaptığı işbirliğine yönelik görüş alışverişinde bulunduk. Daha sonra, Azerbaycan’da oteller ve acentaların üye olduğu Azerbaycan Turizm Birliği (AZTA) üyelerinin de katıldığı toplantıda, iki ülke arasında turizmde işbirliğine yönelik görüş alışverişinin ardından anlaşma imzalandı” diye konuştu.