TÜRKLER KÖKLERİNİ BULMAK İÇİN BALKAN ÜLKELERİ’NE SEYAHAT EDİYOR

TÜRKLER KÖKLERİNİ BULMAK İÇİN BALKAN ÜLKELERİ’NE SEYAHAT EDİYOR
Balkan ülkelerinin vize istememesi bu bölgenin popülerliğini artırırken, Tatil.com’un verileri bu turlara yönelik rezervasyon payının özellikle son üç yılda yüzde 100 arttığını gösteriyor. Bu ilginin bir diğer nedeni ise, Türklerin “ata toprakları” olarak adlandırdıkları bu bölgede köklerini bulmak istemesi. Türkiye’den son üç yılda Balkan ülkelerini ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 150.000 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Metglobal bünyesinde faaliyet gösteren tur operatörü Tatil.com, özellikle son üç yılda ilginin oldukça arttığı Balkan Ülkeleri’ne yönelik turları mercek altına aldı. Tatil.com’un verileri, son yıllarda Türk insanının hem turistik hem de kültürel amaçlarla Balkan ülkelerini tercih ettiğini gösterdi.

Tatil.com verileri, Avrupa ülkelerinden en yoğun turist akışının Türkiye’den olduğunu doğruluyor. Türkiye’de son üç yılda Balkan ülkelerini ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 150.000 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Balkan turlarını tercih edenler arasında orta yaş ağırlıkta olsa da bu bölge her yaştan insanın ilgisini çekiyor. Üç ya da yedi günlük turlarda taş köprüler, dar sokaklar ve geniş meydanlarla bezenmiş Selanik – Üsküp – Belgrad – Saraybosna – Dubrovnik (Mostar - Pocitel), Trebinje – Dubrovnik - Karadağ (Kotor – Budva - St.Stefan – Bar - Ulcin), Karadağ – Arnavutluk - Makedonya (Ohrid) gibi rotalar, Balkan turlarının odak noktasında.

Köklere yolculuk...

Köklerini aramak için Balkanlara gidenler ise, bu ülkelere olan ziyaretlerin büyük bölümünü oluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 18. yüzyıldan itibaren savaşlar, yağmalar, tecrit ve baskılar nedeniyle artan nüfus hareketliliğinden etkilenenlerin soyundan gelenler, özellikle de 1912-13 Balkan Savaşı sonrasında Anadolu’ya kitlesel göç edenlerin torunları, bugün memleket özlemi ve atalarının topraklarını keşfetme umuduyla bu turlara kayıt yaptırıyorlar. Kimileri dedesinin doğduğu evi bulmak, kimileriyse kan bağıyla bağlı olduğu uzak akrabalarıyla tanışmak için bu rotayı seçiyor. Osmanlı mimarisinin ve doğuya özgü desenlerin süslediği binalar, sokaklarda gündelik sohbetler sırasında kulağa çalınan eski Türkçe sözcükler ile birlikte, tarihin ayırdığı ama köklerin bugün yeniden birleştirdiği insanları Yunanistan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerinde yakınlaştırıyor. Aidiyet duygusunun biyolojik ve kültürel varlık kavramlarıyla zenginleştiği bu turlarda Türkler, Arnavut, Sırp, Bulgar, Makedon ve Slav insanlarıyla ortak geçmişlerinin izini sürüyor.