TUROB, ''İPTALLER GEÇTİGİMİZ HAFTA İÇİN %25 - 30 CİVARINDA''

İstanbul Taksim’de başlayarak yurt çapına yayılan protesto eylemleri, turizm sektörünü yakından etkilemektedir.

Basın ve yayın organlarında olayların turizme etkilerine ilişkin yapılan birçok haber ve yorumun gerçeği yansıtmadığına üzülerek şahit oluyoruz. Bu haberler, kamuoyunu bilgilendirmekten öte, bilgi kirliliğine neden olmakta ve sektörümüze zarar vermektedir. Sektörümüz, yapısı itibariyle toplumsal olaylardan çabuk etkilenmektedir.Bu konuda tüm gazeteci dostlarımızı, duyarlı ve bilgi kaynaklarının seçiminde dikkatli olmaya davet ediyoruz. Konaklama sektörünün temsilcileri olarak, gördüğümüz lüzum üzerine, mevcut duruma ilişkin tespitlerimizi ve gerçekleri, siz değerli basın mensuplarının bilgisine sunuyoruz…
 
İPTALLER GEÇTİGİMİZ HAFTA İÇİN %25 - 30 CİVARINDA
Olaylar nedeniyle İstanbul otellerinde yaşanan rezervasyon iptalleri geçtigimiz hafta için ortalama %25 - %30 civarındadır. Bu oran bölge ve otele göre farklılık göstermektedir. Yaşanan iptaller anlık diye nitelendirdiğimiz türdendir. İleriki tarihlere yönelik iptaller şu anda söz konusu değildir. İptallerin İstanbul’da yıllık kaybının %25 - %30 olarak ifade edilmesi veya öyle algılanacak şekilde yazılması yanlış ve yanıltıcıdır. Ancak, gösterilerin devam etmesi halinde orta vadede iptal taleplerinin gelmesi olasıdır. Bu konuda rakam ve oran belirtirken siz değerli basın mensuplarının daha duyarlı ve dikkatli olmasını rica ediyoruz.
 
“TÜRKİYE’YE GİTMEYİN” UYARISI YOK!
Diğer yandan birçok ülkenin yurt dışına çıkacak vatandaşlarını gittikleri ülkeler konusunda uyarması ve bilgilendirmesi rutin faaliyetlerdir. Türkiye’ye ilişkin yapılan uyarıların bazıları da bu kapsamdadır.Yapılan uyarıların birçoğu, vatandaşlarının gösteri yapılan bölgelerden uzak durmaları yönündedir.
 
MİSAFİRLERİMİZDE KORKU YOK!
Bölgede konaklayan yabancı misafirlerimizle devamlı temas ve karşılıklı bilgi alışverişi içindeyiz. Misafirlerimizin büyük bir çoğunluğu, gösterilerin demokratik bir hak olduğu konusunda görüş beyan etmektedir. Bazı yayın organlarında belirtildiği gibi bir kaos ve korku ortamı kesinlikle yaşanmamaktadır. Taksim bölgesindeki barikatların ve meydanda tahribata uğramış araçların kaldırılması dışında bir beklentileri yoktur.
 
TALİMHANE ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE AÇIK…
Bir başka yanlış bilgi ise Talimhane bölgesinin ulaşımına ilişkin verilmektedir. Bölge otellerine araç ve yaya trafiğinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini özellikle vurgulamak istiyoruz. Bu konuda otellerimizin yaşadığı ciddi bir sıkıntı söz konusu değildir. 9-10 bin kişinin katıldığı Efort Kongresi şehrimizde bugün başlamıştır. Kongre katılımcılarının büyük bir kısmı Taksim, Talimhane ve civarında konaklamaktadır. Katılımcıların çok küçük bir kısmı girişlerini iptal etmiş olsa da kongrenin gerçekleşmesi ve devamı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır.