TÜROB:DESTEKLER 2018'E OLUMLU YANSIR!

Hükümet tarafından açıklanan tüm destek programlarının 2018 yılını da kapsaması gerektiğini daha önce dile getirdiklerini hatırlatan Bayındır, “Bu tip teşviklerin, turizmde umutla başladığımız 2018 yılında olumlu etkisi olacaktır” dedi.

Bayındır, şöyle devam etti: “Özellikle kruvaziyer turizminde teşvikler çok önemli. Türkiye’de son 15 yılda çok önemli atak yapan kruvaziyer turizmi 1.5-2 yılda ağır darbe aldı. Birçok uluslararası cruise şirketi, 800’den fazla gemi rotalarından Türkiye’yi çıkardı. Ancak bu sektörde en büyük darbeyi en büyük potansiyeli olan İstanbul aldı. 2017 Türkiye’de kruvaziyer yolcu trafiği yüzde 60’a yaklaşan oranda geriledi.

Salı Pazarı’ndaki inşaat İstanbul'da kruvaziyeri bitirdi

Türkiye’de en çok uğranan limanlar İzmir, İstanbul ve Kuşadası. Bu limanlar arasında en çok etkilenen, İzmir ve İstanbul oldu. Salı Pazarı’ndaki inşaatın limanı kapatmasının da etkisiyle İstanbul kruvaziyer turizminden neredeyse tamamen çıktı. İstanbul’un bu sektördeki potansiyelini kullanabilmesi için acilen limana ihtiyacı var.

Kruvaziyerde destek kararı olumlu olmakla birlikte aslında en büyük sorun sigorta şirketlerinin Türkiye'yi sigorta kapsamından çıkarmış olması. Yüksek palamar ücretlerinin yanı sıra halen limanların inşaat halinde olması konuyu daha karmaşık hale getiriyor. Avrupalı turist ve lokomotif olan kruvaziyer gemiler gelmedikçe yine bu döngüde devam ederiz.

Unutmamak gerekir ki İstanbul kruvaziyer programından çıkınca kruvaziyer gemi satışları da düştü. Hükümetin biran önce sigorta şirketleri ve Dışişleri nezdinde girişimlerde bulunması, Türkiye’ye yapılan bu algı baskısının kaldırılması için çalışmalar yapılması lazım.”

Yakın ülkelere otobüs teşviği önerisi

Turist getiren uçaklara getirilen teşvikleri de olumlu karşıladıklarını ifade eden Bayındır, “Ama bu konuda daha önce de dile getirdiğimiz bir önerimiz var. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Sırbistan’dan turizmciler, yakıt desteği benzeri bir teşvik uygulamasının ülkelerinden Türkiye’ye otobüsle yapılacak turistik turlarda talebi fazlasıyla artıracağını düşünüyor.

Aynı şekilde benzer desteğin otobüs ile Yunanistan, Bulgaristan, Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerden turist getiren otobüs işletmelerine de verilmesi 2018 yılı için Türkiye’ye yakın ülkelerden önemli bir cazibe oluşturacaktır” diye konuştu.

Düşük sezona daha fazla teşvik

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; kuruvaziyer gemilerle gelen yolcu başına aylara göre kademelendirme yapıldı. Yolcu başına Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Kasım, Aralık aylarında 45, Mayıs, Haziran aylarında 35 ve Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında 25 dolar destek sağlanacak.

Turist getiren uçaklara destek ödemesi getiren ‘Ülkemize Turist Getiren (A) Grubu Seyahat Acentalarına Destek Sağlanması Hakkında Karar’a göre de, Aralık-Ocak-Şubat aylarında sağlanacak destek 9 bin dolar olarak üst seviyeye alınırken, Temmuz ve Ağustos aylarında destek sağlanmayacak. Bazı ülkelerden gelecek turistler için ise destek yüzde 20 oranında artırılarak uygulanacak.