TÜROFED BAŞKANI OSMAN AYIK ' PLANLAMA İLE SIKINTILARIMIZ VAR '

Otel sayısı ne durumda? Yeterli mi ?

Otel sayısı yeterli. Yatak kapasitesi , ihtiyaca cevap veriyor. Fiziki olarak Antalya otellerini diğer turizm ülkeleriyle kıyaslar mısınız? Bizim tesislerimiz tabiî ki çok genç, çok yeni yapılmış tesisler. Bu anlamda, rekabet ettiğimiz ülkelere göre çok ciddi avantajlarımız var.

Ülkemizde turizm başarısı,gelen turist sayısıyla ölçülüyor.1 yıl önceye göre ülkeye 1kişi fazla müşteri geldiğinde başarılıyız diyoruz.Bu doğru bir değerlendirmemi sizce?

Sadece sayısal anlamda bakmamak lazım.Sayılarla değerlendirmemek lazım.Nitelik vs. bununla ilgili bir sürü başka kırıterler de var.Ama Türkiye, sadece sayıyla değerlendirmiyoruz biz.Bu kadar acımasız yaklaşım içinde olmamak lazım.Her şeye rağmen,sayı bu işlerde önemlidir.Çünkü; büyüklükleri ancak sayılarla ifade edebiliriz.Sayılarla ifade etmediğinizde büyüklüklerin nasıl bir ölçekte olduğunu, başka bir başka ölçekle kıyaslayamazsınız.Bunun içinde sayıları kullanırsınız.Sayılar, bu anlamda önemlidir.Ama biz tabiî ki sadece sayı olarak bakmıyoruz.Nitelik,nicelik bunların hepsi birbiriyle doğru orantılı olarak değerlendirilmesi gereken olgulardır diye düşünüyorum. Ve öyle yaklaşıyoruz. Bütün bunların hepsini bir araya koyup değerlendirdiğimiz de her şeye rağmen Antalya’da çok başarılıdır. Türkiye’de genel anlamda başarılıdır.

Her şey dahil sisteminin artılarını ve eksilerini yorumlar mısınız?

Türkiye bu ölçeğe bu büyüklüğe ulaştıysa Dünya sıralamasında 6. Sıraya oturduysa, gelen misafir sayıları anlamında, elde ettiği gelir anlamında Dünya’daki 10 ülke arasına girme noktasında olduğuna göre, bütün bunların içindeki en büyük katkılardan birisi Her şey dahil sisteminin varlığıdır.Türkiye’nin en etkili şekilde kullanması neticesindedir.Onun içinde her şeye rağmen her şey dahil sistem bugün Türkiye içinde vazgeçilmez,tatil amaçlı seyahat içinde vazgeçilmez konseptlerden bir tanesi.Sadece bugün için değil, gelecek içinde Her şey dahil sistem turizmde önemli bir araç olarak kullanılacak tabii ki.

Her şey dahil sistem nedeniyle parasız turistlerin geldiği görüşüne katılıyor musunuz?

Öyle bir şey yok.Neyin parası, bedava gelmiyorlar ki.Öyle de para ödüyorlar,böyle de.Fark eden bir şey yok.Kim düşünüyor, neye göre değerlendiriyor bilmiyorum.

Bir çok ülke de iç karışıklık turizme nasıl yansıyor?

Etrafımızda her türlü olumsuzluğa rağmen bizim sektörlerimiz büyüyerek, gelişerek devam ediyor.Gerek Antalya olsun gerek Türkiye sayıları da açıklandı.Baktığınız zaman Türkiye, bir önceki yıla göre büyümesini devam ettiriyor.Bu büyümede Dünya’daki genel turizm endüstrisinin büyümesinin üstünde bir oranda büyüyor.Bence çok önemli bir şeydir.

Turist bakımından İstanbul Antalya’ya son yıllarda çok yaklaştı. Antalya’nın alternatif turizme yönelmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Yöneliyor zaten.Antalya her anlamda her fırsatı değerlendiriyor.Her türlü ürün çeşidini de devreye sokuyor. Şöyle de bakmamak lazım, İstanbul ve Antalya yarışmıyor birbiriyle.Öyle de görmemek lazım. İki kentimizde birbirinden çok farklı tarzda ve profilde ki insanlara hizmet ediyor. Bence bu ülkeyi farklı profildeki müşterilerin gelmesine vesile olan 2 tane farklı ürün çeşidimiz var.Ben öyle bakıyorum.

Halk turistin şehre girmediğini düşünüyor.Katılıyor musunuz?

Katılmıyorum. Şehrin sunabildiği imkanlar neyse Antalya bölgesini ziyarete gelen herkes kendini cezbeden ne varsa onun peşinden gidiyor.Onu görmeye, onu tatmaya,onu almaya gidiyor. Eğer insanlar bundan şikayet ediyorlarsa kent merkezini ve kendi yaptıkları işi cezbedici bulmuyorlar demektir. Ben öyle bakıyorum. Ama Antalya kentinin dışında, çevresinde hizmet veren tesislerin hepsinin çokta büyük şikayetleri yok diye düşünüyorum.

Otel sınıfı turizmi nasıl etkiliyor?

Her kategorideki ürünün farklı alıcısı var. Antalya’ya gelen herkes aynı profilden, aynı tornadan çıkmış insanlar değil.Antalya’ya 12 milyon civarında insan misafir geliyor. Bunun içinde 50 tane 60 tane farklı milliyetten 200-300 tane farklı noktadan çıkarak geliyor. İnsanların hiçbiri birbirine benzemeyebilir. Her birinin boyu posu,şekli,zevki ,kültürü her şeyi farklı olabilir. Yani bizim aradığımızda bu açıkçası. Turizm böyle bir şey. Farklı noktalardan farklı insanlar çıkar.Başka bir ülkenin,başka bir coğrafyanın,başka bir kentin farklılıklarını yaşamak ve tatmak için için gelir insan.

Kıyı kenar kanunun değiştirilmesi hakkındaki düşünceler nelerdir?

Değişmesini talep ediyoruz.Çünkü; şuandaki Türkiye’nin bu günkü gelinen koşullarda,şartlarda Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir kanun.Mutlaka yeni baştan gözden geçirilip, düzenlenmesine ihtiyaç vardır.

2014 yılı hakkında “Çok kolay bir yıl olmayacak,aslında bundan sonraki süreçte bütün yıllar zorlu geçecek” demişsiniz.2014 yılı için öngörüleriniz gerçekleşti mi ?

Biz işimizin hiçbir zaman kolay olmadığını söylüyoruz. Biz aslında öyle bir noktadayız ki; Dünya sıralamasında 6. Sıradayız. Farklı bir kulvarda devam ettiğimiz için bundan sonra geri düşmemek adına her geçen yıl bizim için daha zordur. Biz çıtayı sürekli daha yükseğe taşımak durumundayız. Bu anlamda zordur. Ama yılın başındaki öngörülerimiz, şuan itibariyle bakıldığında Türkiye genelinde ve Antalya da gerçekleşiyor. Biz çünkü %5 ile%8 oranda değişen bir artış olmasını öngörüyorduk. Ve şuan ki verilerde bunu doğrular nitelikte. Bütün zorluklarına rağmen; bunlar gerçekleştirilebiliyor.

Antalya’da son yıllarda yapılan en büyük yanlış nedir? Neden bu yanlışlar yapılıyor?

Planlama ile ilgili sıkıntılar var.Sadece Antalya da değil Türkiye genelinde de vardır. Birazcık bunlara dikkat edilmesi lazım.Önümüzde ki süreç içerisinde biraz daha dikkatli masaya yatırmak ve büyümeleri birazcık daha planlı ve organize götürmek zorundayız.

Otellerdeki doluluk oranı ne durumdadır?

Gayet iyi durumda. Şuan itibariyle bir önceki senenin %8 ilerisinde gidiyor Antalya.Artı olarak gidiyor. Bu ne demektir oldukça iyi bir doluluk seyrediyor.

Ukrayna pazarındaki düşüşün sebebi nedir?

Savaş var. Ama her şeye rağmen beklenenden daha az düşüş var Ukrayna’da. Bir çok insan Ukrayna pazarının hiç olmayacağını düşünürken, sadece %15’lik bir düşüş var.Savaş halinin ve gergin ortamın devam etmesine rağmen. Turizm sektörü için belirlenen hedef nedir? Turizm ne zaman istenildiği başarı noktasına ulaşacak?

Zaten başarılı. İstenilen, arzu edilen başarı noktasında turizm. Hedefleri doğrultusunda ilerliyor. Türkiye kendi için 2023 gibi bir hedef koydu. Bu hedefe de ulaşacak gibi görünüyor. Bu trend böyle devam ettiği müddetçe bu hedeflere de ulaşacak gibi görünüyor.

Yasada bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğinden bahsetmişsiniz. Bu düzenlemeler nedir?

Bizim 2634 sayılı bir yasamız var. Bu bizim sektörümüz için anayasa niteliğinde bir yasa. 1982 yılında çıkmıştır bu yasa. Üstünden 32 sene geçmiş. Bu süreç içinde de 1-2 defa tadilat görmüştür. Ama biz,şunu arz ediyoruz; geldiğimiz nokta itibariyle yeni bir bakış açısıyla bu yasanın tekrar elden geçirilip Türkiye’yi gelecek yıllara tekrar taşıması için bugünkü şartlara göre tekrardan gözden geçirilmesi lazım diyoruz. Tüm yasadan beklentimiz bu.

“2014’te Turizm Türkiye’nin lokomotifi olacak.”diye bir açıklamanız var.Sizce oldu mu? Ve bu sözle anlatmak istediğiniz nedir?

Gidişat o noktada.büyüyen, gelişim gösteren,ender sektörlerden bir tanesi.Şuandaki artış,büyümeler vs. her türlü rakamsal gösterge de bunu doğruluyor. Zaten bu gerçekleşiyor demektir.

12 Ay turizm ve turizm çeşitliliği: Bu 2 konuyla ilgili bizimle neler paylaşabilirsiniz?

12 Ay turizmi gerçekleştirebilecek Antalya’da her türlü ürün çeşitliliği anlamında her türlü yatırım yapılıyor. Spor, sağlık, golf, kongre,toplantı ve aklınıza ne geliyorsa her alanda yatırım yapılıyor. Tabii bu çok kolay değil ve hızlı bir şekilde, bizim arzu ettiğimiz şekilde ilerlemeyebiliyor. Ama biz bundan yılmıyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Antalya her şeye rağmen, bir yazlık tatil yaptıkları bir nokta gibidir. Antalya kitle turizmiyle büyümüştür. Bugünkü noktaya kitle turizmiyle gelmiştir. Bunun yanına sizin diğerlerini de yavaş yavaş monte etmenizle birlikte tabii ki sezonlar biraz daha uzayacak, hem baştan hem sondan uzayarak 12 Aylık turizm yapılabilir, çok uzun bir zaman sonra gerçekleşebilecek hale gelecektir.

“Türkiye Dünya turizmin de en önemli aktörlerden biridir. Dünya’da Türkiyesiz bir turizm düşünülemez.” Demişsiniz. Sizce Türkiye’yi Dünya turizmine katan en önemli faktör nedir? Bu faktör nasıl etkiliyor?

Bulunduğumuz coğrafya da en dinamik en hızlı gelişen turizm ülkesi biziz. Ve Akdeniz çanağında da geldiğimiz noktayla bunu gösterdik. Şuan ki bizim bulunduğumuz coğrafya da artan talebe bizim kadar hızlı bir şekilde cevap verebilecek başka bir ülke yok. Türkiye sadece bugün değil, gelecek yıllarda da bu coğrafyadaki ve dünyadaki en önemli aktör ülkelerden bir tanesi olacak.