TYD BAŞKANI OYA NARİN, 2018 BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

2017 yılını turizm açısından değerlendiren TYD Başkanı Oya Narin, 2018 yılı beklentilerini de açıkladı.

“2017 yılı sektörümüz açısından 2015 yıl sonunda başlayan daralmanın son derece kontrollü yönetildiği ve buna bağlı olarak önemli bir toparlanmanın yaşandığı bir yıl oldu" diyen Narin, "2018 yılında ise, bütüncül yaklaşımlı bir 'Turizmde Dönüşüm Hareketi', kriz öncesi döneme yakın bir performans elde edilmesini ve ötesine geçilmesini sağlayacak.

Böyle bir hamle, orta vadede 50 milyon turist ve 50 Milyar Dolar turizm geliri hedefinin gerçekleşmesi yoluyla cari açık sorununa çözüm oluşturacaktır” diye konuştu.

"Turizm sektörü 2015 yılı sonundan başlayarak, özellikle 2016 yılında, bir seri bölgesel siyasi dinamiğe bağlı olarak son dönemlerin en kritik daralmasını tecrübe etti. 2016 yılında ülkemizi ziyaret eden yabancı turist sayısı 2014 yılına göre yaklaşık % 30, bu ziyaretçilerden elde edilen gelirler, ise aynı periyotta % 42 düştü" diyen Oya Narin, sektörün bu sıkıntılı dönemi başarıyla yönettiğini ifade etti.

Narin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Turizm sektörü, özellikle 2000’li yıllarda geliştirdiği altyapısı, teknoloji uyumluluğu, nitelikli istihdam kapasitesi ve krizlerle mücadele yeteneği bağlamında bu sıkıntılı dönemi başarıyla yönetmiştir. Hükümetimizin, sıkıntının başladığı ilk günden itibaren sektör paydaşlarıyla işbirliği içerisinde uygulamaya koyduğu önlemler, bu geçiş döneminin başarıyla yönetimine fevkalade yapıcı bir rol oynamıştır.

2016-2017 yıllarında, dönemsel nitelikteki sorunlarla mücadele edilirken sektörün biriktirilmiş yapısal sorunları da belirgin şekilde ortaya çıkmıştır. T. C. Cumhurbaşkanlığı Turizm Şurası sırasında son derece isabetli şekilde hedef gösterdiği 3. Yatırım Hamlesinin hayata geçirilebilmesi açısından bu yapısal sorunların behemehal ele alınarak çözüme kavuşturulması elzemdir.

Dünyada turizminin her yıl rekor yenilediği, Asya kaynak pazarlarının öne çıktığı, kırsal turizm talebinin deniz & kum turizmine yaklaştığı, giderek artan sayıda turistin, özellikle de genç yaş gruplarının mobil hizmetler kullanarak çok hızlı karar verdiği ve bireyselleştirilmiş deneyimler aradığı bir dönemden geçiyoruz.

Sektörümüzün dünyadaki bu trendlere uygun şekilde yapılanmasını, sektörün geçmişte yaşadığı sorunları tekrar yaşamayacak dirence kavuşturulmasını ve ülke sathında 12 aya yayılan sürdürülebilir turizm olgusuna ulaşmasını sağlayacak bir “turizmde dönüşüm” planının uygulanması TTYD olarak 2018 yılındaki temel gündem maddemiz olacaktır.

“Turizmde Dönüşüm, cari açık sorununu ortadan kaldırır”

Bu dönüşüm planında, ülkemizi turizmde uluslararası çapta hak ettiği noktaya taşıyacak fiziksel dönüşüm ve yapısal dönüşüm reformlarının yer alması gerektiğine inanıyoruz. Bu dönüşüm başarıyla gerçekleştirildiğinde, orta dönemde 50 milyon turist ve 50 Milyar Dolar turizm hedefine ulaşacağımıza dair inancımız tamdır.

Ülkemizin dış dünyaya bakan güler yüzü olarak bu düzeyde bir turizm sektörü başarısı, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasının önünde en temel sorun olarak duran dış tasarruf ihtiyacını da çözecek, bir başka ifadeyle cari işlemler açığı sorununu ortadan kaldıracak; sektörün işsizliğin azaltılmasına yaptığı katkıyı çok daha yukarılara taşıyacak ve sektörün ileri geri bağlantıları üzerinden ekonomimizin diğer sektörlerine de çok önemli ilave katkı sağlayacaktır.

Sektörümüz, tüm paydaşlarıyla birlikte, ülke kalkınmasına bu katkıyı sağlamak için heyecanla göreve hazırdır. Bu çerçevede Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, turizmde yatırım ortamının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve uluslararası yatırımcıları yeniden Türk Turizmine çekilmesi amacıyla çalışmalarına devam edecektir ve 2018 yılında bu maksatla bir dizi önemli tanıtım ve temsil faaliyetini gerçekleştirecektir.

Kalkınmamızın taşıyıcı sektörü olarak turizme Devletimizin güçlü desteğinin devam edeceği inancıyla, 2018 yılının sektörümüz ve ülkemiz için istikrarlı, huzurlu ve müreffeh bir yıl olmasını temenni ediyoruz."